Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Ρεβύθια σούπα κλασσικά με λεμόνι



Ο καιρός κρύωσε λιγάκι και αποφάσισα να φτιάξω μια εύκολη σουπίτσα για να πάρουν τα παιδιά αύριο στο ολοήμερο σχολείο.

Έβαλα από το πρωί τα ρεβύθια στο νερό να μουλιάσουν και μέχρι το βράδυ είχαν φουσκώσει για τα καλά. "Άντε, Φωτεινούλα, το τελευταίο μαγείρεμα της ημέρας πριν πας για ύπνο" είπα στον εαυτό μου. Η αλήθεια είναι ότι τα ρεβύθια δεν θέλουν και πολύ προσπάθεια για να μαγειρευτούν.
Λίστα για ψώνια
500γρ.ρεβύθια μουλιασμένα 
1 κρεμμύδι ξερό σε καρέ 
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
χυμό λεμόνι
1κ.γ. κορν φλάουρ (προαιρετικά)


Καταρχήν χρησιμοποιώ τη χύτρα για να μην κάθομαι βραδιάτικα πάνω από την κατσαρόλα. Αν έχετε χρόνο χρησιμοποιήστε κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά για αρκετή ώρα μέχρι να χυλώσουν.


Βάζουμε στη χύτρα όσο νερό θέλουμε για να γίνει η σούπα και ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια. Με το πρώτο βράσιμο σε μέτρια φωτιά αρχίζουμε και ξαφρίζουμε το φαγητό μας.

Έπειτα, ρίχνουμε μέσα το κρεμμυδάκι, όσο ψιλοκομμένο μας αρέσει, αλατάκι, λίγο πιπεράκι και το λαδάκι μας. Κλείνουμε τη χύτρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες της και σε μισή ωρίτσα το φαγάκι μας είναι αχνιστό και ζουμερό και μας περιμένει να το καταβροχθίσουμε.

Σερβίρουμε με στημένο λεμονάκι.


Εάν θέλετε τα ρεβύθια σας περισσότερο χυλωμένα μπορείτε να διαλύσετε μια κουταλίτσα κορν-φλάουρ σε μια κουταλίτσα από το ζουμάκι της σούπας και να το ρίξετε μέσα ή απλά να το αφήσετε να βράσει λίγο περισσότερο και την επόμενη φορά να βάλετε λιγότερο νεράκι.

Γενικά, δεν παραδέχομαι το κορν φλάουρ σαν πρακτική, αλλά ... "τέτοια ώρα, τέτοια λόγια".

Tip: Τa ρεβύθια τα παρήγγειλα από το Bacal-eco από τη Φάρμα της Αβας, www.fava.gr

Φιλιά, Φωτεινούλα

7 σχόλια:

  1. Και το πρώτο και το δεύτερο βράσιμο είναι σε υψηλή φωτιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρώτο βράσιμο είναι σε μέτρια φωτιά γιατί αν είναι πολύ δυνατή ο βρασμός θα διαλύσει αυτά που θέλεις να ξαφρίσεις. Ο δεύτερος βρασμός είναι σύφωνα με τις οδηγίες της χύτρας σου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ! Συγγνώμη αν σε ταλαιπωρώ, αλλά έχω κι άλλες ερωτήσεις!

      1) Είναι απαραίτητο το να τα ξαφρίσουμε;
      2) Το πρώτο βράσιμο γίνεται με ανοικτή τη χύτρα και στο δεύτερο την σφραγίζουμε, σωστά;

      Παρεπιπτόντως, δεν ξέρω πού θα μπορούσα να βρω τις οδηγίες της χύτρας διότι τώρα αρχίζω να ασχολούμαι με την μαγειρική σαν αγόρι, αλλά θα ψάξω.

      3) Είναι δυνατόν το δεύτερο βράσιμο να γίνει πιο γρήγορα αν αυξάνω την φωτιά ή θα παραβράσει το φαγητό;

      Ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή
    3. Επίσης, για να πήξουν στο τέλος, απλά τα αφήνω σφραγισμένα σε χαμηλή φωτιά για κανένα δεκάλεπτο;

      Διαγραφή
    4. Ναι, μπορεις να κανεις κι αυτο!

      Διαγραφή
    5. Είναι απαραίτητο να τα ξαφρίσεις γιατί έτσι φεύγουν οι διάφορες "βρωμιές" που έχουν και επιπλέον θα γίνουν πιο μαλακά.
      Το πρώτο βράσιμο γίνεται με ανοικτή χύτρα γιατί αν την κλείσεις θέλει πολύ χρόνο για να την ξανανοίξεις.
      Στη συνέχεια, κι ενώ βράζει το φαγητό, σφραγίζεις τη χύτρα και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στο 2 απαραιτήτως διαφορετικά θα σκάσει η χύτρα και θα έχεις θανατηφόρο ατύχημα. Ως εκ τούτου ΔΕΝ αυξάνεις τη θερμοκρασία στο δεύτερο βρασμό, η χύτρα θα κάνει τη δουλειά της από μόνη της, τουλάχιστον η δική μου δουλεύει με αυτό τον τρόπο. Όταν περάσει ο απαιτούμενο χρόνος, γύρω στο μισάωρο, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις τη θερμοκρασία να πέσει ώστε να μπορέσεις να ανοίξεις το καπάκι που είναι σφραγισμένο λόγω της υψηλής εσωτερικής πίεσης μέσα στη χύτρα.

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Βγήκαν πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!