Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Ψαρόσουπα της υπομονής


Σήμερα, είναι μέρα για ψαρόσουπα. Έχω δυο ωρίτσες στη διάθεση μου για να μεγαλουργήσω και ξεκινάω!

Έχω μεριμνήσει από την προηγούμενη και έχω αγοράσει τα ψαράκια μου. Χτες βρήκα λαβράκι, φτηνό και ωραίο. Το κιλό το βρήκα 8,20ευρώ σε μεγάλο σούπερ μάρκετ. Με τρία κομμάτια τρώει άνετα μία τετραμελής οικογένεια. 

Λίστα για ψώνια 
2 λαβράκια καθαρισμένα
5-6 καρότα καθαρισμένα και ολόκληρα
2-3 πατάτες καθαρισμένες ολόκληρες
1-2 κρεμμυδάκια ξερά καθαρισμένα, ολόκληρα
2 κλωνάρια σέλινο
1 φλ. ρύζι για σούπα
χυμό ενός λεμονιού

Από κατσαρολικά και εργαλεία χρειαζόμαστε ένα μαχαίρι για το φιλετάρισμα του ψαριού. Το μαχαίρι να είναι μεγάλο με επίπεδη λεπίδα και προαιρετικά (αλλά το κρίνω απόλυτα αναγκαίο) ένα τσιμπιδάκι για την απομάκρυνσης των υπολοιπόμενων κόκαλων. Σινουά ή σουρωτήρι για το στράγγισμα της σούπας.

Λοιπόν, καταρχήν, επιλέγω να φιλετάρω τα ψάρια ώστε να μην μπερδευτώ με το καθάρισμα αργότερα, αλλά και τα παιδιά να τα φάνε πιο άνετα. Φυσικά, μπορώ να τα αφήσω και ολόκληρα με τα κόκαλα και να τα καθαρίσω μετά.

Τα κόκαλα τα βάζω να βράσουν ξεχωριστά σε μια άλλη κατσαρόλα ώστε να κάνω ζωμό. Το ζωμό μπορώ να τον προσθέσω στην υπάρχουσα σούπα, ένα μέρος και το υπόλοιπο να το διατηρήσω στην κατάψυξη και να ετοιμάσω μια ψαρόσουπα μια άλλη μέρα. Ή μπορώ να τον χρησιμοποιήσω σε ριζότο, με ή χωρίς γαρίδες κτλ κτλ. Κάτι θα βρούμε να το κάνουμε μην ανησυχείτε, τίποτα δεν πετάγεται από μια κουζίνα.

Αφού λοιπόν φιλετάρω τα ψάρια, τα κρατάω στην άκρη και καθαρίζω τα λαχανικά μου.

Βάζω νερό στην κατσαρόλα μου και μέχρι να ολοκληρώσω και με τα λαχανικά, το νεράκι έχει αρχίσει να βράζει.
Προτιμώ να ρίξω τα λαχανικά μέσα στο νερό για να βγάλουν τις ουσίες τους, και το ψάρι το τοποθετώ σε τρυπητό ταψάκι μέσα στο καζάνι (ένα τέτοιο έχει η χύτρα μου με μεταλλική βάση) αλλά να έχει νερό μέσα το ταψάκι ώστε να βγουν οι ουσίες του ψαριού χωρίς να διαλυθεί. Αφήνω να βράσουν τα υλικά σε μέτρια φωτιά, χωρίς να κοχλάζει αφού αλατοπιπερώσω. Το λεμονάκι μου θα το βάλω στο τέλος.

Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ρίχνω όλα τα κόκαλα να βράσουν. Η μυρωδιά που θα βγάλουν είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!! Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ψαροταβέρνα δίπλα στη θάλασσα.

Σε καμιά ωρίτσα το πολύ, είναι έτοιμη η σουπίτσα. Όσο πιο κομμένα είναι τα λαχανικά τόσο πιο γρήγορα θα ετοιμαστεί, καθώς το ψάρι ετοιμάζεται γρήγορα. Παρ'όλ'αυτά, είναι προτιμότερο τα λαχανικά να τα έχετε απλά κομμένα στη μέση ώστε η απόλαυση να είναι μεγαλύτερη στο τραπέζι.

Αποσύρω, τα λαχανικά και το ψάρι και βάζω μισή κούπα ρύζι μέσα στο ζουμάκι. Μόλις ψηθεί το ρυζάκι η σουπίτσα είναι έτοιμη. Μην περιμένετε να βράσει το ρύζι τελείως γιατί μέσα στο ζεστό νεράκι θα ρουφήξει κι άλλο νερό και θα σκάσει. Λίγο νωρίτερα μπορείτε να αποσύρετε από τη φωτιά και να το αφήσετε λιγουλάκι μέχρι να το φάτε. Αν πάλι πρέπει να το καταβροχθίσετε αμέσως, ψήστε το ρυζάκι ώστε να είναι έτοιμο. Πριν το σβήσετε ρίχνετε το λεμονάκι σας, όσο ξυνούτσικο το θέλετε.

Έι! ξεχάσαμε το ζωμό από τα κόκαλα. Μετά από τόση ώρα έχει ετοιμαστεί κι αυτό. Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε σε μια κατσαρόλα. Χωριστά κρατάμε τα κόκαλα. Παίρνουμε μια - δυο κουταλίτσες από το ζωμό και τον ρίχνουμε στη σουπίτσα μας να πάρει μυρωδιά. Τα κόκαλα είναι εξαιρετική λιχουδιά για ξεκοκάλισμα για όποιον αντέχει την ταλαιπωρία. Προσωπικά, τα προτιμώ.

Σε ένα πιάτο, βάζουμε τα λαχανικά μας και το ψάρι συνοδεία μαγιονέζας. Και στα βαθιά πιάτα βάζω την αχνιστή σουπίτσα.

Παραλλαγή Πρώτη: Παίρνετε μια πατάτα, ένα καρότο, ένα κρεμμύδι και το σέλινο και τα χτυπάτε στο μπλέντερ. Ρίχνετε τον πολτό στο ζουμάκι μας και έχετε μια ωραιότατη χρωματιστή σούπα χωρίς να χρειάζεται να τσακωνόσαστε με τα παιδάκια σας για να φάνε το καροτάκι και την πατατούλα. Αν πάλι τα καταφέρετε, καλό δικό τους θα είναι! Η φωτογραφία έχει τη σουπίτσα φτιαγμένη με αυτόν τον τρόπο.

Φιλιά, Φωτεινούλα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!