Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Φιλέτο σολωμού με σως πορτοκάλι και άγριο ρύζι

Καλημέρα!
σήμερα θα δοκιμάσουμε μία συνταγή με σολωμό. Εύκολη και γρήγορη. Η μόνη δυσκολία της είναι ότι πρέπει να είσαστε πάνω από το τηγάνι και να μην τριγυρνάτε γύρω γύρω στο σπίτι κάνοντας άλλες δουλειές του σπιτιού.

Καταρχήν χρειαζόμαστε, φιλέτα σολωμού, χωρίς πέτσα. Υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ και στο Ικεα. Διαλέξτε αυτά που είναι πιο ροζ, είναι προτιμότερο. Επίσης, θέλουμε ένα ποτήρι λευκό κρασί, ένα ποτήρι στημμένο χυμό πορτοκαλιού, βούτυρο (είναι προτιμότερο το Lurpak που είναι ποιο αρωματικό), φυσικά αλάτι - πιπέρι και το ρυζάκι μας.

Ξεκινάμε και βάζουμε το κατσαρολάκι με το νερό να βράσει για το ρύζι διότι θέλει περισσότερη ώρα ετοιμασίας από το σολωμό. Προτιμώ το άγριο ρύζι των Ινδιάνων του Καναδά, το Agrino, και κάνω ακριβώς ό,τι λέει η συσκευασία. Συνηθίζω να ρίχνω ένα κύβο λαχανικών μέσα για περισσότερο άρωμα και αλατάκι.

Έχω ήδη φτιάξει κύβους λαχανικών και τους έχω στην κατάψυξη, θα σας πω πως κάποια άλλη φορά, είναι πανεύκολο.

Για το ρύζι προσέχω να μην βράζει πολύ ώρα το νερό πριν ρίξω μέσα το ρύζι γιατί δεν θα σας φτάσει στο τέλος για να βράσει όπως πρέπει. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνω μέσα το ρύζι, ανακατέυω μία για να μην κολλήσει και βάζω το χρονόμετρο μου για να με ειδοποιήσει πότε θα είναι έτοιμο. Συχνά πυκνά το κοιτάω μην σωθεί το νερό.

Ξεκινάω με το σολωμό τώρα.
Βάζω το αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αραδιάζω μέσα το σολωμό και ρίχνω το κρασί. Μετακινώ λίγο το σολωμό για να πάει παντού το κρασί και να μην κολλήσει. Μόλις εξατμιστεί το μισό κρασί, τον αναποδογυρίζω, αλατοπιπερώνω, χαμηλώνω τη φωτιά και σκεπάζω για να μην εξατμιστούν άλλα υγρά. Συνεχίζω το ψήσιμο με αυτό τον τρόπο για 5-7 λεπτά, πάντα όμως το κοιτάω μην σωθεί το κρασί αλλιώς προσθέτω λίγο ακόμα, όχι πολύ γιατί δεν θα μελώσει η σάλτσα.

Μετά ξεσκεπάζω, δυναμώνω τη φωτιά, ρίχνω το ποτήρι χυμό και βάζω μία κουταλίτσα βούτυρο πάνω από κάθε φιλέτο. Ψήνω μέχρι να φύγουν τα πολλά ζουμιά για 3-5 λεπτά. Μπορείτε αν θέλετε να αποσύρετε το σολωμό από το τηγάνι και να συνεχίσετε να βράζετε λίγο ακόμα τη σάλτσα για να μελώσει περισσότερο ανάλογα πως την προτιμάται.

Βάζετε το σολωμό στο πιάτο, τον λούζετε με τη σάλτσα και συνοδεύετε με το ρύζι.

Καλή όρεξη! Το πιάτο είναι εξαιρετικό και για τα παιδιά. Τα δικά μου το λατρεύουν!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Παραλλαγή Πρώτη: Μπορείτε να ετοιμάσετε σπαράγγια για να το συνοδεύσετε. Θα τα καθαρίσετε, και θα τα κόψετε λίγο από κάτω, θα τα βάλετε σε βραστό νερό για 5 λεπτά να βράσουν. Μόλις είναι έτοιμα θα πετάξετε το νερό, θα βάλετε λίγο βούτυρο στο σκεύος και θα τα σωτάρετε για 1-2 λεπτά. Αλατίζετε καλά και είναι έτοιμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!