Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Κλασικά κι αγαπημένα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο


Σε όλους μας αρέσει να τρώμε μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο, κλασικό Κυριακάτικο γεύμα. Ξέρουμε όμως όλοι πως να τα φτιάξουμε ζουμερά και λαχταριστά; Όχι, να το παινευτώ αλλά τα δικά μου μπιφτέκια είναι τα καλύτερα!

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το πλάσιμο των μπιφτεκιών και τα συστατικά τους, που είναι πολύ σημαντικό για το αποτέλεσμα της συνταγής.

Συνήθως αγοράζω ένα κιλό κιμά, ο οποίος αποτελείται από μισό κιλό χοιρινό και μισό κιλό μοσχάρι. Τοποθετώ τον κιμά μου σε μια λεκανίτσα και προσθέτω τα μυρωδικά μου, αλατάκι, πιπεράκι και ριγανούλα (όχι πολύ γιατί πικρίζει). Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και λίγη θρούμπα αν σας κάνει όρεξη κι έχετε στο ντουλάπι σας. 

Στη συνέχεια βάζουμε τα υγρά, λίγο ξύδι, λίγο λαδάκι και ... το απόλυτο μυστικό... μία ντοματούλα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη (χωρίς τα φλούδια), και ψωμάκι ποτισμένο σε νερό. Την φρυγανιά την αποφεύγω γιατί μου τα στεγνώνει. Τρεις φέτες ψωμί μεγάλου μεγέθους είναι αρκετές για μισό κιλό κιμά. 

Συμβουλή: Μπορείτε να κρατάτε το μπαγιάτικο ψωμί στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιείται όποτε χρειαστεί.

Ξεκινάω και πλάθω τα μπιφτέκια μου με αργές και απαλές κινήσεις ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Στο τέλος πρέπει να έχετε την αίσθηση ότι ανακατεύετε αφρό, όπως ο αφρός που χρησιμοποιούμε για τα μαλλιά μας. Τόσο απαλός πρέπει να είναι ο κιμάς. Εάν σας δίνει την αίσθηση ότι είναι σφιχτός μπορείτε να προσθέσετε λαδάκι και λίγο ψωμάκι παραπάνω. Προσέξτε! μην το παρακάνετε με το ψωμάκι και στο τέλος τρώτε ψωμί με κρέας.
Ε, λοιπόν, αυτό το είχαμε πάθει σε μια από τις οικογενειακές εκδρομές μας. Βασικά την πρώτη οικογενειακή μας εκδρομή στο Καρπενήσι όταν ο γιος μας ήταν 50 ημερών. Φτάσαμε αργά το βράδυ και έπρεπε να φάμε κάτι. Ο μικρός φυσικά έπινε μόνο γάλα, για να μην ξεχνιόμαστε. Πήγαμε, λοιπόν, σε μια ταβερνούλα, την μοναδική ανοιχτή και ζητήσαμε να φάμε μπιφτέκια. όπου η κυριούλα μαγαζατόρισσα μας απαντάει ότι της έχουν τελειώσει τα φαγητά (!) αλλά κάτι θα κάνει. Μας φέρνει, λοιπόν, μια μερίδα μπιφτέκια μεταξύ άλλων σαλατικών και πατατών τα οποία ήταν σκέτο ψωμί. Δεν της το γυρίσαμε πίσω από ευγένεια και ... από πείνα αλλά ήταν απαράδεκτο.

Τέλος πάντων, επανερχόμαστε, μην το παρακάνετε με το ψωμί. 3-4 φέτες ψωμί μεγαλούτσικες στο μισό κιλό κιμά είναι αρκετές. Θα προσέξετε να μην ξεχωρίζει πολύ το ψωμί στο μίγμα με τον κιμά.

Αφού τα πλάσετε και είσαστε ικανοποιημένοι με την υφή μπορείτε να βάλετε το μίγμα λίγο στο ψυγείο για να ξεκουραστεί. Εάν πάλι βιαζόσαστε να φάτε, πλάστε τα μπιφτέκια ή τους κεφτέδες και ξεκινήστε να μαγειρεύετε.

Για το ψήσιμο τώρα, προτιμώ να τα βάζω στη γάστρα διότι 
1. είναι ξεκούραστο
2. είναι ασφαλές το αποτέλεσμα
3. δεν μου ξεραίνονται τα μπιφτέκια και οι πατάτες

Κάντε μια στρώση πατάτες, αλατοπιπερώστε, λαδώστε, βάλτε ρίγανη, τσακίστε κι ένα σκόρδο και πετάξτε το μέσα, ρίξτε και λίγο λαδάκι (ίσως και μια κουταλιά μουστάρδα μέσα στο λαδάκι για να γίνουν πιο πικάντικες) και ανακατέψτε ΚΑΛΑ να πάνε παντού όλες οι μυρωδιές. Από πάνω τοποθετήστε τα μπιφτέκια σας. Περιχύστε τα μπιφτέκια και τις πατάτες σας με λεμονάκι, λίγο λαδάκι ακόμα και ... κλείστε τη γάστρα και στο φούρνο!

Η δικιά μου γάστρα χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα στους 180ο στον αέρα. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό και οι πατάτες έχουν μαλακώσει, ξεσκεπάστε τη γάστρα να ροδίσουν λίγο τα μπιφτέκια.

Η μυρωδιά είναι απίστευτη. Ειδικά, το σκορδάκι μυρίζει απίθανα! Μμμμ, πάω να φάω, καλή όρεξη και σε σας.

Συμβουλή #1 Μπορείτε να έχετε έτοιμα πλασμένα μπιφτέκια στην κατάψυξη σας ή κεφτεδάκια και να τα χρησιμοποιήσετε οποτεδήποτε πεινάσετε. 

Συμβουλή #2 Τα κατεψυγμένα μπιφτέκια μπορούν να μπουν κατευθείαν στο φούρνο για ψήσιμο χωρίς να χρειάζεται να τα ξεπαγώσετε νωρίτερα. Ετοιμάστε και μια σαλατούλα μέχρι να ψηθούν κι έχετε ένα ωραιότατο γεύμα σε πολύ λίγο χρόνο και πολύ λίγη κούραση.

Συμβουλή #3 Στον κιμά μπορείτε να προσθέσετε, επίσης, τριμμένο καρότο, τριμμένο κολοκύθι ή πιπεριά ψιλοκομμένη. Ό,τι τραβάει ο ουρανίσκος σας.

Συμβουλή #4 Τα κεφτεδάκια για να τηγανιστούν χρειάζονται αλεύρωμα. Μην τα τηγανίζετε σε πολύ δυνατή φωτιά διότι θα είναι καμένα από έξω κι άψητα από μέσα. Χρειάζονται δυνατή φωτιά στην αρχή για να θωρακιστούν και μετά ψήσιμο σε μέτρια φωτιά έως να στεγνώσουν μέσα. Θα το καταλάβετε εάν βγάζουν υγρά όταν τα πατάτε με το πιρούνι μέσα στο τηγάνι.

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!