Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Κανελλόνια γεμιστά με σπανάκι και τυρί ρικότα


Τις προάλλες που είχα πάει στο σούπερ μάρκετ αποφάσισα να πάρω ένα πακέτο κανελλόνια μην γνωρίζοντας πως να το χρησιμοποιήσω τελικά. Η συνηθισμένη συνταγή των κανελλονιών είναι γεμιστά με κιμά αλλά είναι πολύ πιο απλό να συνδυάσεις τον κιμά με το σπαγγέτι.

"Τι να τα κάνω, λοιπόν, τα κανελλόνια;" αναρωτιόμουν, ώσπου ανακάλυψα στην κατάψυξη ένα πακέτο κατεψυγμένο βιολογικό σπανάκι. "Ωραίος συνδυασμός" σκέφτηκα, αλλά και πάλι κάτι έλειπε. Το τυρί. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω φέτα με τίποτα διότι μου θύμιζε σπανακόπιτα, οπότε; Τυρί ρικότα! Δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά. Ευκαιρία να δω το γευστικό του αποτέλεσμα.


Λίστα για ψώνια
1 πακέτο κανελλονια
1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο, λεπτοκομμένο 
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένα
200ml κρέμα γάλακτος
100γρ. παρμεζάνα
1 συσκευασία τυρί  Riccotta
1+1 αβγό
αλάτι και πιπέρι 
μια κουταλιά βούτυρο


Σώταρα λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και στη συνέχεια πρόσθεσα το σπανάκι να πάρει κι αυτό μια βράση. Ρίχνουμε το αλατάκι μας και το πιπεράκι μας, και τον άνηθο μας. Ο άνηθος είναι αποκλειστικό συνοδευτικό του σπανακίου και του προσδίδει απίστευτη μυρωδιά.

Αφού τα φέρω δυο βόλτες στο καζάνι, αποσύρω από το μάτι και τα ρίχνω σε μια λεκανίτσα να κρυώσει λίγο.

Εν τω μεταξύ, περνάω τα κανελλόνια από βραστό νερό. Όσο και να λένε πάνω τα κουτιά ότι δεν χρειάζεται βράσιμο, εγώ προσωπικά διαφωνώ. Τα κανελλόνια γίνονται πολύ πιο μαλακά αν τα περάσεις μια βόλτα από βραστό νερό. Δεν χρειάζεται πολύ διότι μετά θα μαλακώσουν πάρα πολύ και δεν θα μπορείτε να τα γεμίσετε. ίσα ίσα να μαλακώσουν και να μπορούν να σταθούν ανοιχτά. Αφήνω τα κανελλόνια στην άκρη να κρυώσουν για να μπορέσω να τα γεμίσω.

Χτυπάω ένα αβγουλάκι και το ρίχνω μέσα στη λεκανίτσα με το σπανάκι. Προσοχή, το μίγμα δεν πρέπει να είναι ζεστό για να μην ψηθεί το αβγό. Προσθέτω και το τυρί ρικότα και ανακατεύω καλά να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε και λίγη παρμεζάνα. 

Το θεωρώ απαραίτητο να δοκιμάσετε το μίγμα σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένοι με το αλατάκι του για να μην απογοητευτείτε αργότερα.

Βουτυρώνω το πυρεξάκι που θα βάλω τα κανελλόνια μου και ρίχνω και λίγη κρέμα γάλακτος, περίπου μισό πακέτο. Μην αμελήσετε αυτό το στάδιο διότι μπορεί να σας ξεραθούν τα κανελλόνια, να κολλήσουν στο πυρέξ και να απογοητευτείτε.

Ετοιμάζω τη σάλτσα που θα περιχύσω τα κανελλόνια. Χτυπάω ένα αβγό, ρίχνω μέσα 1,5 πακέτο κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα, όσο αλμυρό μου αρέσει. Αν τα θέλετε και πιο ζουμερά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλη κρέμα γάλακτος αλλά για ένα μέτριο ταψάκι αυτή η ποσότητα ήταν αρκετή.

Ξεκινάω να γεμίζω τα κανελλόνια μου και να τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο πυρέξ. Μόλις ολοκληρώσω, βάζω μία κουταλίτσα βούτυρο πάνω από κάθε κανελλόνι και ρίχνω από πάνω τη σάλτσα που έχω ετοιμάσει.

Σκεπάζω το πυρέξ μου με ένα αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν τα κανελλόνια και το τοποθετώ στο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο για περίπου περίπου 45 λεπτά. Λίγο πριν ετοιμαστεί, ξεσκεπάζω το πυρέξ για να πάρουν λίγο χρώμα.

Οι μυρωδιές που έχουν κατακλύσει την κουζίνα είναι απίστευτες. Ένα θα σας πω μόνο, εκείνη τη μέρα είχα φτιάξει και μια πίτσα, και τα παιδιά απαξίωσαν την πίτσα για να φάνε τα κανελλόνια. Ήταν τόσο ζουμερά, τόσο ελαφριά, τόσο μυρωδάτα... ήταν απίστευτα!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!