Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Μπισκότο ρολό γεμιστό με μους τιραμισού

Μία εκπληκτική συνταγή που θα σας εντυπωσιάσει! Μην αγχώνεστε, δεν είναι δύσκολη. Χρειάζεται όμως τα κατάλληλα εργαλεία!

Καταρχήν, θα χρειαστείτε φύλλο σιλικόνης και μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μακρόστενη, όχι τριγωνική.

Ξεκινάτε ετοιμάζοντας τη μους προκειμένου να την αφήσουμε στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει. 

Για τη μους θα χρειαστούμε 3 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και ρίχνουμε σταδιακά 3κ.σ. ζάχαρη άχνη (Βλ. Συμβουλή #1). Μετά ρίχνουμε 3 κ.γ. λικέρ Amaretto (ή κάποιο άλλο λικέρ της αρεσκείας σας που έχετε στο σπίτι). Τέλος, ρίχνουμε μία συσκευασία Μασκαρπόνε (υπάρχει στα σούπερ μάρκετ) και ανακατεύουμε ελαφρά με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να μην υπάρχουν κομμάτια μασκαρπόνε. 
Τοποθετούμε το μίγμα μας στο ψυγείο για να παγώνει. Το μόνο που μένει για να ολοκληρωθεί η μους είναι να χτυπήσουμε τα 3 ασπράδια σε μαρέγκα και να τα βάλουμε στο μίγμα μας.

Αφού χτυπήσουμε τα 3 ασπράδια σε μαρέγκα, βάζουμε αρχικά ένα τέταρτο της μαρέγκας στο μίγμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα στο μίγμα, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να μην φύγει ο αέρας από τη μαρέγκα και δεν γίνει αφράτη η μους, και ξαναβάζουμε τη μους στο ψυγείο.

Ας ασχοληθούμε τώρα με το μπισκότο. Ανοίγουμε το φούρνο μας στον αέρα, 180ο για να προθερμανθεί.

Για τη ζύμη του μπισκότου χρειαζόμαστε 60γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου (μπορούμε να το ζεστάνουμε ελαφρά χωρίς να το κάψουμε), 60γρ. ζάχαρης άχνης και 60γρ. αλεύρι. Αφού τα ανακτέψουμε καλά, προσθέτουμε 2 ασπράδια. 

Απλώνουμε ποσότητα της ζύμης μπισκότου πάνω στο φύλλο σιλικόνης με πλάτος 4 δάχτυλα περίπου και μήκος ίσο με το πλάτος του φύλλου σιλικόνης. Χωράνε περίπου 3 μπισκότα σε ένα φύλλο σιλικόνης αλλά εσείς θα βάλετε το πολύ δύο (βλ. Συμβουλή #2) . Ξεκινάμε και στρώνουμε τα μπισκότα από αριστερά προς τα δεξιά. Το πάχος τους πρέπει να είναι μερικά χιλιοστά για να γίνουν τραγανά. Πάνω στη ζύμη μπορούμε να πασπαλίσουμε κακάο, κόκκους σοκολάτας ή κόκκους καφέ. Ψήνουμε τα μπισκότα μας για 4-5 λεπτά έως ότου να ροδίσουν στις άκρες. Επειδή, είναι πολύ εύκολο να τα κάψουμε και οι χρόνοι των φούρνων μας διαφέρουν, θα πρέπει να τα κοιτάζετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας καούν.

Αμέσως, μόλις βγάλουμε τα μπισκότα από το φούρνο τα τυλίγουμε σε έναν πλάστη για να τους δώσουμε κυλινδρικό σχήμα. Για το λόγο αυτό το φύλλο σιλικόνης θα πρέπει να το έχετε τοποθετήσει κατευθείαν στη σχάρα του φούρνου και όχι μέσα σε κάποιο ταψάκι διότι δεν θα μπορείτε να χειριστείτε τον πλάστη πάνω στο μπισκότο.

Ξεφορμάρετε το μπισκότο από τον πλάστη και το αφήνετε να κρυώσει. Μπορείτε να το βάλετε και στο ψυγείο.

Για το σερβίρισμα, τοποθετείτε το μπισκότο στο κέντρο του πιάτου και ρίχνετε μέσα τη μους. Πασπαλίζετε με κακάο και με μπίλιες σοκολάτας, και, ομοίως, διακοσμείτε το πιάτο.

Και τα σπασμένα μπισκότα τι τα κάνω; θα μου πείτε. Μπορείτε σε μπωλάκια να τοποθετήσετε την κρέμα με κομματάκια μπισκότου και να παρουσιάσετε ένα εξίσου όμορφο γλυκό, οπότε μην αγχώνεστε. 

Συμβουλή #1 Πιθανόν, η κρέμα να σας πέσει λίγο άγλυκη, ανάλογα πάντα με τα γούστα σας, συνεπώς μπορείτε να προσθέσετε λίγη παραπάνω ζάχαρη άχνη στο μίγμα της μους.

Συμβουλή #2 Προσοχή! Προσοχή! μην φτιάξετε παραπάνω από 2 μπισκότα τη φορά διότι δεν θα προλάβετε να τα τυλίξετε στον πλάστη. Σε κάθε πλάστη χωράνε 1 μπισκότο και με πολύ δυσκολία δεύτερο (διότι υπάρχει κίνδυνος να σπάσετε το πρώτο στην προσπάθεια σας να τυλίξετε το δεύτερο). Επίσης, επειδή τα μπισκότα είναι λεπτά κρυώνουν αμέσως και θα πρέπει οι κινήσεις σας στο τύλιγμα να είναι γρήγορες. Ως εκ τούτου, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι να τυλίξετε το πρώτο μπισκότο, το δεύτερο θα έχει παγώσει και δεν θα κάμπτετε αλλά θα σπάει.

Συμβουλή #3 Σας περίσσεψαν δύο κρόκοι. Μην τους πετάξετε. Μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη κρυσταλλική, να τους χτυπήσετε και να κάνετε ένα ωραίο παραδοσιακό γλυκάκι. Αυτό μου το έδινε η γιαγιά μου τα καλοκαίρια όταν ήμουν μικρή. Ακόμα το νοσταλγώ. Διαφορετικά, μπορείτε να προσθέσετε άλλο ένα αβγουλάκι και να κάνετε μία μικρή ομελετίτσα με τυράκι, ντοματούλα, ζαμπονάκι!


Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!