Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Μαρμελάδα μήλο με καρότο, βιταμίνες στο φουλ


Πανεύκολες και γευστικές μαρμελάδες. Συνοδεύουν το πρωινό μας πάνω στο ψωμάκι ή στη φρυγανίτσα, χρησιμοποιούνται σε γλυκά, όπως το cheesecake, το ρολό και η πάστα φλώρα, γεμίζουν κρουασάν και τσουρέκια.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράζετε μαρμελάδες του εμπορίου όταν μπορείτε να τις φτιάξετε μόνοι σας, εύκολα και σε λίγο χρόνο.


Λίστα για ψώνια
1κιλό μήλα καθαρισμένα 
1 καρότο καθαρισμένο (προαιρετικά)
600γρ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή) 
χυμό μισού λεμονιού
1 ξύλο κανέλας ή 1/2κγ. κανέλα


Η γενικότερη φιλοσοφία των μαρμελάδων είναι ίσο βάρος καθαρισμένων φρούτων με ίσο βάρος ζάχαρης. Σε γενικές γραμμές, ένα κιλό φρούτα με ένα κιλό ζάχαρη είναι αρκετό για ένα μεγάλο βάζο μαρμελάδας. Προσωπικά προτιμώ να βάζω τη μισή ποσότητα ζάχαρης γιατί έτσι το προτιμάμε οικογενειακώς. 

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζετε τα φρούτα σας, τη ζαχαρίτσα σας, και λιιιιίγο νεράκι για να μην κολλήσουν στην αρχή. Προσθέτετε το λεμόνι και την κανέλα. Ανακατεύετε συχνά πυκνά και αφήνετε να βράσει μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό πήξιμο. 

Προσοχή, μην περιμένετε να πήξει τελείως όσο θέλετε διότι ο βρασμός της μαρμελάδας θα συνεχιστεί ακόμα κι όταν αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, συνεπώς, θα σας πήξει ακόμα περισσότερο. Αποσύρετε το κατσαρολάκι λίγο νωρίτερα.

Αφού κρυώσει η μαρμελάδα, την πολτοποιούμε όσο θέλουμε (προσωπικά προτιμώ να έχει κομμάτια φρούτων αλλά τα παιδιά μου όχι) και τη φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Τα βάζα τα έχουμε αποστειρώσει αφού τα τοποθετήσουμε ανάποδα στη σχάρα του φούρνου στον αέρα, στους 100ο Κελσίου για 15 λεπτά περίπου.

Προσέξτε! εάν βάλετε τη μαρμελάδα σε ζεστό βάζο θα συνεχιστεί ο βρασμός της και θα σας πήξει περισσότερο.

Συμβουλή #1   Εάν όταν η μαρμελάδα κρυώσει δεν είναι αρκετά πηχτή, τότε βάλτε το κατσαρολάκι πάνω στο μάτι και βράστε την λίγο ακόμα ή αφήστε την όλο το βράδυ να ηρεμήσει.

Συμβουλή #2 Εάν όταν η μαρμελάδα κρυώσει είναι περισσότερο πηχτή από όσο επιθυμείτε, τότε ρίξτε της λίγο ζεστό νεράκι, ανακατέψτε καλά, δώστε της να πάρει μία βράση και αποσύρετε.


Η μαρμελάδα αυτή ταιριάζει υπέροχα με τσουρέκια και κρουασάν.


Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!