Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Ζύμη για κρέπες



Βράδιασε και σας έχει πιάσει μια λιγούρα αλλά για κακή σας τύχη το ψωμί του τόστ έχει τελειώσει.

Ώρα για κρέπες, λοιπόν!

Η ζύμη για κρέπες χρειάζεται 150γρ. αλεύρι, 200γρ. γάλα, λίγο αλατάκι, λίγο λάδι και 1-2 αβγά.

Ανακατεύω τα υλικά μου σε ένα μπωλ ξεκινώντας από το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να είναι σαν ελαφρά παχύρρευστος χυλός. Στη συνέχεια, βάζω το μπωλ για μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί η ζύμη. Εάν βιάζομαι να φάω προσπερνάω αυτό το βήμα και συνεχίζω παρακάτω.

Ψήνω τις κρέπες μου σε ένα μικρό τηγανάκι. Πως; Βάζω το τηγάνι μου να κάψει και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία. Ρίχνω μια κουταλιά (με την κουτάλα της σούπας) ζύμη στο τηγάνι και κουνάω το τηγάνι ώστε η ζύμη να καλύψει όλο τον πάτο του. Δεν βάζω πολύ υλικό μέσα διότι η ζύμη θα γίνει χοντρή.

Πολύ σύντομα η ζύμη έχει ψηθεί και την τουμπάρω. Ελέγχω πάντα αν είναι έτοιμη ανασηκώνοντας την λίγο από την άκρη. Συνεχίζω μέχρι να μου τελειώσει η ζύμη.

Οι κρέπες μου είναι έτοιμες!

Προτάσεις σερβιρίσματος: Ό,τι τραβάει η όρεξη σας! Ο πιο συνηθισμένος γλυκός συνδυασμός είναι μερέντα, μπανάνα, τριμμένο  μπισκότο (συνήθως πτι μπερ). Δοκιμάστε να συνδυάσετε και τριμμένο καρύδι. Είναι άπαιχτο με τη μερέντα! Επίσης, το καρύδι συνδυάζεται ωραιότατα με το μέλι. Βούτυρο με μαρμελάδα είναι, επίσης, ένα ωραίος γευστικός συνδυασμός!
Μία κρεπούλα που είχα φάει στη χώρα της κρέπας, στη Γαλλία, είχε απλά βούτυρο λιωμένο και ζάχαρη. Θεωρείται το πλέον κλασικό πιάτο τους!

Όσο για τις αλμυρές κρέπες, ένας συνηθισμένος αλμυρός συνδυασμός είναι μαγιονέζα, ζαμπόν, τυρί, ντομάτα, πιπεριά. Σαφώς μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν με μπέικον ή απλά να το προσθέσετε.

Για τις αλμυρές κρέπες θα χρειαστεί να τις βάλετε λίγο στο φούρνο ή στην τοστιέρα τυλιγμένες για να λιώσει το τυρί. Για τις γλυκές δεν χρειάζεται αυτό γιατί δεν υπάρχει κάτι που θέλει λιώσιμο.

Όσες κρεπούλες περισσέψουν μπορείτε να τις ετοιμάσετε για το σχολείο ή για το γραφείο. Τυλίξτε της με ένα αλουμινόχαρτο για να μην σας ανοίξουν και έτοιμο το κολατσιό!

Συμβουλή #1  Μπορείτε να φτιάξετε μπόλικες κρεπούλες και να τις γεμίσετε. Να τις βάλετε σε ένα πυρέξ να τις ψήσετε στο φούρνο και να τις σερβίρετε στο τραπέζι σας. Κλασικά γεμίσματα είναι με κιμά, ζαμπόν-τυρί και με σπανάκι.

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!