Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Φασολάκια εποχής με κόκκινη σάλτσα



Τι καλύτερο αυτή την εποχή από φασολάκια; Είναι πεντανόστιμα, γλυκά, δεν είναι ξηλωμένα και τρώγονται ευχάριστα συνοδεία φετούλας, ελιάς και μπόλικου φρέσκου ψωμιού!!! Ο άντρας μου τρελαίνεται για φασολάκια και τα παιδιά έμαθαν κι αυτά να τα τρώνε με ευχαρίστηση.

Καταρχήν, χρειαζόμαστε 1 κιλό περίπου φασολάκια για τέσσερα άτομα ανάλογα πάντα με το πόσο τρώτε (αυτή την εποχή επιλέγω τα πλατιά ενώ το καλοκαίρι τα στρογγυλά). Επίσης, θα χρειαστείτε σάλτσα ντομάτα (από φρέσκιες ντομάτες ή στη χάρτινη συσκευασία), 2 -3 καροτάκια, 2 μέτριες πατατούλες, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 σκελίδα σκόρδο και μαϊντανό. Σε αυτό το φαγητό μπορείτε να προσθέσετε και κολοκυθάκια ή και μελιτζάνα εάν έχετε.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι μας και μετά ρίχνουμε όλα μας τα υλικά στην κατσαρόλα. Τα φασολάκια τα έχουμε καθαρίσει στις άκρες και τα κρατάμε ολόκληρα. Το σκόρδο είναι καθαρισμένο και πατημένο με την ανάποδη του μαχαιριού για να βγάλει το άρωμα του, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, οι πατάτες και οι μελιτζάνες κομμένες στα τέσσερα και το κολοκύθι κομμένο στα δύο.

Επειδή το κολοκύθι και η μελιτζάνα βράζουν γρήγορα καλύτερα να τα προσθέσετε αργότερα στην  κατσαρόλα για να μην λιώσουν.

Συμπληρώνουμε με νεράκι μέχρι να σκεπάζει τα λαχανικά μας, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 - 45 λεπτά της ώρας (εξαρτάται από το κόψιμο των λαχανικών, τα λαχανικά και την κουζίνα σας). Δοκιμάστε με ένα πιρούνι τις πατάτες και το καρότο για να δείτε αν είναι έτοιμα διότι αυτά χρειάζονται περισσότερη ώρα βρασμού.

Ένα τέταρτο πριν ολοκληρωθεί το φαγητό μας ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα ντομάτας, δηλ. όταν είναι ψιλοέτοιμα τα λαχανικά. Εάν είναι φρέσκιες ντομάτες ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη διαφορετικά δεν είναι αναγκαίο. Επίσης, μπορείτε να ρίξετε μέσα και μια κουταλίτσα πελτέ για να κοκκινήσει περισσότερο. Τη σάλτσα ντομάτας δεν την ρίχνουμε από την αρχή διότι καθυστερεί το βρασμό και θα αργήσουν να ετοιμαστούν. Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό. Αφήνουμε να βράσουν ώστε να χυλώσει το φαγητό μας και να μην έχει πολλά νερά μέσα.

Σερβίρουμε τα φασολάκι μας συνοδεία φέτας και ελιάς. Το φρέσκο ψωμάκι είναι απαραίτητο για βουτιές. Να είστε σίγουρη ότι δεν θα μείνει τίποτα μέσα στο καζάνι σας!!!

Συμβουλή #1 Μπορείτε να επιλέξετε να τα βάλετε όλα στη χύτρα και το φαγάκι σας να είναι έτοιμο σε 5 λεπτά χωρίς υπερβολή. Ομοίως τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και πετάτε ΟΛΑ σας τα υλικά μέσα, και την ντομάτα, και τον μαϊντανό. Κλείνετε τη χύτρα και μόλις αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο για 2 λεπτά μόνο. Κλείνετε το μάτι και αποσύρετε τη χύτρα από τη φωτιά. Το φαγητό σας είναι έτοιμο!

Συμβουλή #2 Εάν σας κάνουν κόλπα με το φαγητό νοστιμέψτε το με τηγανιτό λουκάνικο στο κρασί, τυροπιτάκια ή λουκανοπιτάκια.

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!