Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Αφράτα Muffins με σοκολάτα, βανίλια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μπορείτε να λαχταρίσετε


Αγαπημένο γλυκό των παιδιών κι αγαπημένο συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού. Μπορείτε να το φτιάξετε ως κολατσιό για το σχολείο και το γραφείο ή ως κέρασμα για το σπίτι με απίθανους τρόπους παρουσίασης.

Το πλεονέκτημα των Muffins έναντια του κέικ είναι ότι δεν σκληραίνουν, καθώς δεν τα κόβεις σε φέτες αλλά τα καταβροχθίζεις ολόκληρα! Απαραίτητο εργαλείο είναι το ταψάκι με ειδικές θήκες για Muffins και χάρτινες θηκούλες τις οποίες τοποθετούμε μέσα στις θηκούλες του ταψακίου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε ξεχωριστές θήκες για Muffins (κυκλοφορούν κάτι τέτοιες σιλικόνης σε εξαιρετικούς χρωματικούς συνδυασμούς αλλά θα πρέπει να αγοράσετε πάρα πολλές προκειμένου να μην ψήνετε 2-3 muffins κάθε φορά). Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει περίπου 20 Muffins.

Καταρχήν, χρειαζόμαστε 250γρ. αλευράκι (προτιμήστε αυτό που φουσκώνει μόνο του για να μην αγχωθείτε με το ύψος των Muffins). Σημαντικό είναι να κοσκινίσουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα. Ρίχνω λίγο αλατάκι, κοσκινίζω και μία κουταλίτσα του γλυκού baking powder για να επιβεβαιώσω το φούσκωμα και, τέλος, ρίχνω και 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη.

Λιώνω 120 γρ. βιτάμ και το αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω το επόμενο μίγμα.

Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνω τρία αυγά και τα χτυπάω. Προσθέτω άρωμα βανίλιας (αυτό στο μικρό λευκό μπουκαλάκι) προαιρετικά, 125γρ. γάλα, προσθέτω το βούτυρο τελευταίο κι ανακατεύω.

Στη συνέχεια, ρίχνω το υγρό μίγμα στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύω με έναν αυγοδάρτη χειρός (ή αλλιώς χτυπητήρι, δηλ. το κλασικό εργαλείο που χτυπάμε τα αβγά). Το μαγικό με αυτή τη συνταγή είναι ότι δεν χρειάζεται μίξερ, επειδή δεν πρέπει να χτυπήσω πολύ ώρα το μίγμα μου γιατί θα φύγει όλος ο αέρας και θα σκληρύνουν τα κεïκάκια μας!

Προθερμαίνω το φούρνο στον αέρα, στους 190ο και αρχίζω να γεμίζω τις θηκούλες μου. Μόλις τις συμπληρώσω βάζω το ταψάκι στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Σε μισή ώρα η κουζίνα έχει γεμίσει ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ μυρωδιές.

Οι παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε με το μίγμα των muffins αλλά και με την παρουσίαση τους είναι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Θα σας πω μερικού που έχω δοκιμάσει και προτιμώ προσωπικά.

Παραλλαγή #1 Ρίχνω μέσα στη ζύμη κακάο και την κάνω σοκολατένια. Εάν ρίξετε πολύ κακάο και σφίξει η ζύμη μπορείτε να την αραιώσετε λίγο με λίγο γάλα.

Παραλλαγή #2 Ρίχνω μέσα στη ζύμη χυμό πορτοκάλι, και/ή ξύσμα πορτοκαλιού. Εάν η ζύμη είναι αραιή πολύ μπορείτε να συμπληρώσετε λίγο αλεύρι.

Παραλλαγή #3 Αντίστοιχα με το πορτοκάλι, μπορώ να κάνω το ίδιο με λεμόνι, χυμό λεμόνι και ξύσμα λεμονιού. Είναι θεϊκό!!!

Παραλλαγή #4 Ρίχνω μέσα στη ζύμη μύρτιλα ή βατόμουρα. Εάν βάλετε ένα μεγάλο βατόμουρο μέσα στη θήκη με τη ζύμη αυτό θα λιώσει και όταν το τρώτε θα είναι σαν μαρμελάδα.

Παραλλαγή #5 Ρίχνω στη ζύμη σταφίδες ή άλλους ξηρούς καρπούς όπως καρύδι. Τις σταφίδες μπορώ να τις ποτίσω σε κονιάκ και να τις μεθύσω. Πριν τις ρίξετε μέσα στη ζύμη είναι καλύτερο να τις αλευρώσετε λίγο διαφορετικά θα γλιστρήσουν στον πάτο. Το καρύδι μπορείτε να το βάλετε ολόκληρο ή θρυμματισμένο, όσο θέλετε.

Παραλλαγή #6 Άλλα φρούτα που μπορείτε να δοκιμάσετε με τη ζύμη είναι κομμάτια μήλου. Εδώ χρειάζεται και λίγο πασπάλισμα με κανελλίτσα για πιο ιδιαίτερη μυρωδιά.


Επιλογές παρουσίασης 
Κι εδώ μπορούμε να πούμε πολλά πολλά πράγματα. Μία κλασσική επιλογή είναι να τα αφήσετε όπως είναι ή να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή κακάο.
Την ζάχαρη άχνη ή το κακάο θα τα πασπαλίσετε με σουρωτήρι ή με το ειδικό εργαλείο αφού κρυώσουν τα Muffins διαφορετικά θα λιώσoυν και θα εξαφανιστούν.

Μία τέλεια παρουσίαση είναι να λιώσετε μαρμελάδα σε ένα μπρικάκι με λίγο νερό και όπως είναι καυτή να τη ρίξετε πάνω στο Muffins. Το έκανα με μαρμελάδα πορτοκάλι (που είχα φτιάξει με τα χεράκια μου) σε Muffins με πορτοκάλι και έγινε σαν σιροπιαστό, ήταν ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ (δες το).



Επίσης, έχω κάνει το ίδιο με βατόμουρα φρέσκα. Έριξα μια χούφτα βατόμουρα σε ένα κατσαρολάκι, πρόσθεσα ζάχαρη άχνη και τα έβρασα μέχρι που έλιωσαν. Στη συνέχεια τα χτύπησα στο multi, έγιναν σαν μαρμελάδα και τα έριξα πάνω στο Muffin. Απίθανο!!! Το ίδιο μίγμα θα μπορούσατε να μην το περάσετε στο multi αλλά όπως είναι σχετικά ρευστό να το περάσετε από το σινουά (ή αλλιώς κωνικό σουρωτήρι) και να πάρετε το ζουμί τους. Αυτό είναι μια λεπτόρρευστη σαλτσούλα, η οποία εξυψώνει την παρουσίαση του γλυκού σας.

Τέλος, ανάλογα με τη γεύση του Muffins σας μπορείτε να γαρνίρετε το πιάτο ή το Muffins με φρέσκο φρούτο ή ξύσμα φρούτου ή ολόκληρο ξηρό καρπό ή τρίμμα σοκολάτας.


ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ!

Φιλιά, Φωτεινούλα  

9 σχόλια:

  1. Η ζύμη θα πρέπει να είναι τόσο υγρή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο υγρή σου έχει βγει η ζύμη γιατί δεν την έχω μπροστά μου! Συγκριτικά με τη ζύμη του κέικ μπορώ να σου πω ότι το ζυμάρι τον muffins είναι πιο ρευστό γιατί βγαίνουν πιο μαλακά και ζουμερά από το κέικ διαφορετικά θα ήταν στεγνά δεδομένου ότι έχουν μικρότερο όγκο. Σε βοήθησα;

      Διαγραφή
  2. Σε συγκριση με την ζύμη για τα Carrot cupcake (τα οποία πετυχαν και είναι πεντανόστιμα!!!) ειναι πολύ ποιο υγρή, είναι περίπου σαν ζύμη για τηγανίτες. Πρώτη φορά μου βγήκε τοσο υγρή ζύμη σε μάφιν, σκέφτηκα μήπως έχει να κάνει με το αλεύρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμ, δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι τόσο ρευστή. Δοκίμασε να προσθέσεις αλεύρι για σιγουριά, περίπου 200 γρ. διότι μου φαίνεται ότι τα γραμμάρια του γάλακτος είναι αρκετά. Ίσως έχει γίνει κάποιο λάθος στη δοσολογία. Θα το επαναλάβω στο σπίτι για έλεγχο πάντως. Πες μου τα αποτελέσματα μόλις το ετοιμάσεις!

      Διαγραφή
  3. Πριν λίγο τα έβγαλα απο τον φούρνο, φούσκωσαν αλλα η γεύση λίγο ασυνήθιστη για μάφιν. Ευχαριστώ πολύ για τις τόσο γρήγορες απαντήσεις σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείς να μου πεις τι υλικά χρησιμοποίησες σε δοσολογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρησημοποίησα ακριβώς τις δοσολογιες της συνταγής (χωρίς παραλλαγές). Στην μισή ζύμη έβαλα κομματάκια σοκολάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι σίγουρη ότι έχει να κάνει με την ποσότητα του γάλακτος. Χρειάζεται η μισή ποσότητα, 125γρ. για να εξισορροπήσει το αλεύρι αλλά και την ποσότητα της ζάχαρης και τα μυρωδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οκ. Θα την επαναλάβω την επόμενη φορά με λιγότερο γάλα. Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!