Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Ριζότο με μανιτάρια πλευρώτους σε ζωμό λαχανικών


Συνταγή αλά master chef σήμερα και χρειάστηκε να επιστρατεύσω τα πάντα. Από γεύσεις, γνώσεις, εμπειρία και συμβουλές από καλούς φίλους! Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και με δικαίωσε!!!

Για να μην πελαγώσουμε μια και το ρυζότο χρειάζεται στενή επίβλεψη ξεκινάμε ετοιμάζοντας το ζωμό μας. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το καρότο μας, μαϊντανό, σέλινο, πράσο και κρεμμύδι και τα βράζουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Θα χρειαστούμε περίπου μία μεσαία κατσαρόλα ζωμό για 2 φλυτζάνια ρύζι.

Το ρύζι που θα προμηθευτείτε θα πρέπει να είναι κατάλληλο για ρυζότο. Υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. 

Αφού ετοιμάσουμε το ζωμό μας σωτάρουμε τα μανιτάρια μας (εγώ διάλεξα πλευρώτους αλλά μπορείτε να το κάνετε και με άλλα μανιτάρια ή και με διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών, τα πορτσίνι είναι εξαιρετικά για ρυζότο) μαζί με μια σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη.
Ρίχνουμε μέσα το ρύζι μας για να γυαλίσει, το φέρνουμε μερικές βόλτες και σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό μας, ανακατεύουμε καλά αλατίζουμε και χαμηλώνουμε το μάτι.
Τώρα χρειάζεται υπομονή. Ανακάτεμα, αλατάκι, πιπεράκι, λίγο ζωμό και ξανά και ξανά. Δεν είναι τόσο χρονοβόρο όσο ακούγεται αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην σας κολλήσει το ρύζι και να μην λασπώσει. Το ρυζάκι μας πρέπει να είναι στεχτό, al dente, αλλά μαλακό και ζουμερό. Δύσκολο; Δεν νομίζω!

Να δοκιμάζετε συνεχώς το φαγητό σας τόσο για το αλάτι όσο και για την ποιότητα του ρυζιού. Μην το παρακάνετε με το αλάτι γιατί στο τέλος θα βάλετε και παρμεζάνα. Όταν είναι έτοιμο το ρυζάκι, το βουτυρώνετε με μια κουταλιά μυρωδάτο βούτυρο και μπόλικη παρμεζάνα. Εγώ έβαλα 6-7 κουταλιές της σούπας αλλά δοκιμάστε το για να σιγουρευτείτε ότι ικανοποιεί τον ουρανίσκο σας.

Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να ξεκουραστεί. Προσωπικά θα επέλεγα να πολτοποιήσω τα λαχανικά μου και να βάλω ένα μέρος από αυτά μέσα στο πιάτο όσο το μαγείρευα. Κάντε το! Εδώ δεν το έκανα διότι δεν ήξερα αν θα το προτιμούσαν τα παιδιά. Οπτικά όμως και μόνο μου λείπει ο μαϊντανός από το πιάτο μου. Ίσως το πασπαλίσω με φρέσκο μαϊντανό όταν το σερβίρω! Να άλλη μια ιδέα.
Και για να παίξω λίγο με το ντεκόρ του πιάτου, έψησα στο φούρνο κροστίνια παρμεζάνας.



Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!