Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

"Ταξιδιάρικο" ραβανί με παπαρουνόσπορο


Ένα ξεχασμένο πακέτο ψιλό σιμιγδάλι στο ντουλάπι που πρέπει να αξιοποιηθεί. Μία ιστορία που εξιστορείται και διαδραματίζεται στο Μαρόκο δεν θα μπορούσε να μην φέρει συνειρμικά τα σιροπιαστά γλυκά στο μυαλό και δη το ραβανί. Και πως αλλιώς θα το ιντριγκάρουμε το ευτελές ραβανί; Με λίγο εξωτικό και ταξιδιάρικο παπαρουνόσπορο!!!


Μην αποφεύγετε να τον έχετε στο ντουλάπι σας. Είναι δυσεύρετος αλλά αγοράστε τον! Προσφέρει όμορφή χρωματική αντίθεση στις λεπτόρρευστες σάλτσες χωρίς να τους αλλάζει τη γεύση. Μαγικό!


Λίστα για ψώνια
150γρ. αλεύρι τ. φαριν απ
200γρ. σιμιγδάλι
100γρ.γάλα
250γρ. ζάχαρη 
5 αβγά
βανιλίνη
10 κόκκους μαστίχας κοπανισμένους
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
λίγο αλάτι
3κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

για το σιρόπι
600γρ. ζάχαρη
600γρ. νερό
χυμό ενός λεμονιού




Χτυπάμε τα αβγά μέσα στο μπωλ μας και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ξανά ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά μας. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, κοσκινισμένα, ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα σιλικόνης. 

Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια, το αλατάκι (πάντα στα γλυκά), τη μαστίχα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον παπαρουνόσπορ. Μην προσθέσετε πολύ λίγο παπαρουνόσπορο διότι τότε δεν θα φαίνεται μέσα στο μίγμα σας και δεν θα πετύχετε την αντίθεση που επιθυμείτε.

Αραδιάζετε το μίγμα σας σε βουτυρωμένο ταψί πασπαλίζοντας το με λίγο παπαρουνόσπορο ακόμα και ψήνετε στον αέρα, στους 180ο Κελσίου, για μία ώρα περίπου. Όταν είναι έτοιμο το γλυκό σας το βγάζετε από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πριν το σιροπιάσετε.

Για το σιρόπι θα βράσετε όλα τα υλικά μαζί, για δέκα λεπτά περίπου. Μπορείτε να ρίξετε και τη φλούδα ενός λεμονιού μέσα για πιο έντονο άρωμα. Περιχύνετε το καυτό σιρόπι πάνω στο γλυκό σας κουταλιά-κουταλιά. Έπειτα, το αφήνετε να τραβήξει όλο το σιρόπι πριν το σερβίρετε. Προσωπικά, για να βεβαιωθώ ότι θα σιροπιαστεί για τα καλά, μετά από λίγο σερβίρω ένα κομμάτι σε μένα ώστε να κάνω χώρο και να πάει το σιρόπι κι από κάτω!

Σερβίρετε το γλυκό σας με ξύσμα λεμονιού, λίγο σιροπάκι από το ταψί και επιπλέον παπαρουνόσπορο! Σκέτη γλύκα!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!