Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Κουλουράκια πορτοκαλιού του νηπιαγωγείου




"Του νηπιαγωγείου;" θα αναρωτηθείτε. Βεβαίως! Γιατί αυτή τη συνταγή την έκαναν τα παιδάκια του νηπιαγωγείου όπου πήγαινε η κόρη μου την ημέρα της μαμάς. Κατόπιν οδηγιών μου φυσικά, μην ανησυχείτε. Αφού κατάφεραν 6χρονα παιδάκια να πλάσουν κουλουράκια και να τα κάνουν πεντανόστιμα και μοσχομυριστά τότε μπορείτε κι εσείς. Φυσικά, άλλο να έχεις 20 βοηθούς, 20 ζευγάρια χέρια και άλλο ένα. Δεν πειράζει, όμως, καλή καρδιά, εσείς μαγειρέψτε για 20! 


Λίστα για ψώνια
αλεύρι μπλε, περίπου ένα κιλό
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 κ.γ. σόδα
1/2 κρασοπότηρο κονιάκ (προαιρετικά) 
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2κ.γ κανέλα ή βανίλια
αλάτι


Η συνταγή αυτή ξεκινάει με ένα εύκολο μέτρημα, 1- 1- 1, ήτοι 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι, 1 φλυτζάνι λάδι και 1 φλυτζάνι ζάχαρη. Α, είναι και νηστίσιμη διότι δεν έχει καθόλου αβγά όπότε μπορείτε να την αξιοποιήσετε επί περιόδους νηστείας.

Βάζουμε τα τρία υλικά μας σε ένα μεγάλο μπωλ και τη σόδα και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλατάκι και την κανέλα (ή βανίλια), το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά μας προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι όσο πάρει.


Εδώ τώρα το "όσο πάρει" είναι μια τεράστια μπλόφα. Έχω υπολογίσει ότι χρειάζεται κάτι λιγότερο από κιλό. Από την άλλη πλευρά καλό θα ήταν να μην βάλετε πολύ αλεύρι, αν και θα σας φαίνεται ρευστό το μίγμα και δεν θα μπορείτε να το πλάσετε, αφήστε το λίγο στο ψυγείο να σφίξει και πιάστε το αργότερα. Αν πάλι βιάζεστε να ξεμπερδεύετε, βάλτε όσο αλεύρι θέλετε για να μπορείτε να τα πλάσετε αλλά θα βγουν λίγο πιο μπισκοτένια, λίγο πιο σκληρά. Εγώ έκανα το δεύτερο τρόπο και πάλι άρεσαν στα παιδιά. Άλλοτε όταν έχω χρόνο αφήνω το μίγμα να ηρεμήσει.

Τα κουλουράκια μπορείτε να τα πλάσετε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τους κλασσικούς πασχαλιάτικους τρόπους ή να απλώσετε τη ζύμη και να την κόψετε με κουπ ατ φτιάχνοντας ελεφαντάκια, λουλουδάκια και καρδούλες. Μην αμελήσετε να τα πασαλείψετε με αβγό και κρυσταλλική ζάχαρη πριν τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο για μισή ώρα περίπου.


Επίσης, μπορείτε να ρίξετε μέσα στη ζύμη κακάο σκόνη και να τα κάνετε σοκολατένια. Σε αυτή την περίπτωση ρίξτε λίγο χυμό πορτοκάλι ακόμα, 1-2 κ.σ., για να ξεσφίξει η ζύμη από το κακάο και να μη γίνει πολύ σκληρή.

Ένα θα σας πω, όλες οι μαμάδες, την επόμενη μέρα μου ζητούσαν τη συνταγή καθώς τα παιδιά τους είχαν ξετρελαθεί με τα κουλουράκια και ήθελαν να τα ξαναφτιάξουν στο σπίτι!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου Φωτεινούλα.
    Χάρηκα που βρεθήκαμε.

    Πολλά μπράβο στα εξάχρονα. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω αυτά τα μπισκοτάκια τους.

    Το blog σου έχει όμορφες συνταγές, με μεράκι φτιαγμένες. Εύγε!
    Θα τα λέμε συχνά, ελπίζω.

    Καλό μεσημέρι
    Ζαμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!