Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Κρασάτο χοιρινό με δαμάσκηνα και καραμελωμένα κρεμμύδια στη γάστρα

 
Σάββατο σήμερα και έχω μπόλικη ώρα στη διάθεση μου για μαγείρεμα. Φρόντισα να προμηθευτώ από χτες από το χασάπη το κρεατάκι μου και ξεκινάω αμέσως!!! Αυτό το πιάτο το είχα ετοιμάσει τα Χριστούγεννα και είχε γίνει ανάρπαστο οπότε σήμερα θα το ετοιμάσω για την οικογένεια μου και μόνο.

Παίρνετε από το χασάπη ένα κομμάτι χοιρινό μπούτι με την πέτσα και του ζητάτε να σας το ξεκοκκαλίσει. 1 κιλό κρέας χωρίς το κόκαλο είναι αρκετό για μια τετραμελή οικογένεια.


Κάνετε βαθιές τρύπες με ένα μυτερό μαχαίρι στην πέτσα του χοιρινού και σε κάθε τρύπα βάζετε ένα κομμάτι σκόρδο, ένα κόκκο μαύρο πιπέρι, ένα μπαχάρι και ένα γαρίφαλο το ένα πάνω από το άλλο με τυχαία σειρά. Λαδώνετε το χοιρινό, πασπαλίζετε με θυμάρι και δεντρολίβανο, αλατίζετε καλά και ακουμπάτε κομμάτια βούτυρο πάνω στη σάρκα του. 

Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο μέχρι να ροδίσει καλά, σβήνουμε με  κόκκινο κρασί και ρίχνουμε μέσα 1-2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το κρεμμύδι να βράσει για λίγη ώρα.

Όταν είναι έτοιμο το κρεμμύδι το βάζουμε μέσα στη γάστρα γύρω από το χοιρινό, προσθέτουμε μισό ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί και βάζουμε μέσα 5-6 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε στο φούρνο στους 160ο για μισή ώρα. Σε μισή ώρα προσθέτουμε μερικά δαμάσκηνα ακόμα και χύνουμε μέσα στη γάστρα ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες ακόμα περίπου ή μέχρι να δούμε ότι το κρέας μας έχει μαλακώσει τελείως. Όταν έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να αποκτήσει μια κριτσανιστή πέτσα το χοιρινό μας.

Τις πατατούλες τις ψήνουμε ξεχωριστά σε άλλο ταψάκι. Αν επιμένετε ρίξτε μερικές μέσα στη γάστρα αλλά όχι από την αρχή γιατί θα λιώσουν από το πολύωρο ψήσιμο.

Σερβίρετε το χοιρινό σας με πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι κατά προτίμηση. Το λεμόνι δεν ταιριάζει στο δαμάσκηνο κατά την άποψη μου. Τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2011/11/blog-post_5966.html

Εάν σας ενοχλεί το δαμάσκηνο, σουρώστε τη σάλτσα σας και γαρνίρετε το χοιρινό σας με τη διάφανη σάλτσα που θα προκύψει ή διαφορετικά μπορείτε να τη βάλετε στο μπλέντερ και να την κάνετε "μαρμελάδα" δαμάσκηνο-κρεμμυδιού και να περιχύσετε το χοιρινό σας με αυτό!!!

Σε κάθε περίπτωση θα απολαύσετε ένα ζουμερό μυρωδάτο κρέας!!!
Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!