Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Κορμός "πεθαίνω για σοκολάτα" με μπισκότα και φουντούκια


Μμμμ, από τώρα το λιγουρεύομαι. Ένα γλυκό που θυμίζει το παλιό παραδοσιακό μωσαϊκό αλλά λίγο πιο ψαγμένο. Το έχω κλέψει από τον Παρλιάρο αλλά το έχω εξελίξει λιγάκι.

Σε μπεν μαρί χτυπάτε 4 αβγά με 200γρ. ζάχαρη κοινή. Όταν λέμε μπεν μαρί εννοούμε ότι βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα νερό να βράζει και στερεώνουμε πάνω της ένα ανοξείδωτο σκεύος ή μια άλλη κατσαρόλα. Προσοχή! δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό η πάνω κατσαρόλα, μόνο ο ατμός πρέπει να τη ζεσταίνει, διαφορετικά όταν βάλουμε μέσα τα αβγά θα γίνουν τηγανιτά!

Ρίχνουμε μέσα τα αβγά στο πάνω σκεύος και ανακατεύουμε με πολύ γρήγορες κινήσεις με τη ζάχαρη. Με τον τρόπο αυτό παστεριώνονται τα αβγά. Όταν αφρατέψουν και αποκτήσουν ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν, και χωρίζουμε τα δύο σκεύη. 

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε 500γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου με 150γρ ζάχαρη άχνη, 100γρ. κακάο κοσκινισμένο και λίγο κονιάκ. Σημειώνω ότι το βούτυρο το συγκεκριμένο στη συνταγή μυρίζει έντονα συνεπώς αν σας ευχαριστεί χρησιμοποιήστε το άφοβα διαφορετικά αντικαταστήστε το με απλό βούτυρο. Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει με απλό βούτυρο αλλά θα το κάνω σύντομα διότι δεν άρεσε η μυρωδιά του στα παιδιά!

Αφού ανακατευτούν καλά τα υλικά μου τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα, όχι το αντίθετο, και ανακατεύω με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω έως ότου ομογενοποιηθούν.

Επιλέγω μία μακρόστενη φόρμα και ρίχνω μέσα ολόκληρα φουντούκια. Ρίχνω από πάνω λίγο από το μίγμα μου να τα σκεπάσει. Έπειτα βάζω μία στρώση μπισκότα πτι μπερ και τα ραντίζω με κονιάκ. Ρίχνω άλλη μία στρώση σοκολάτας, περίπου 1-2 εκατοστά και καλύπτω πάλι με μπισκότα και ραντίζω. Συνεχίζω εναλλάξ και τελειώνω με τα μπισκότα. Μπορείτε να βάλετε μπισκότα και στο πλάι της φόρμας.
Βάζω τη φόρμα στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου ή στην κατάψυξη αν την βιάζεστε.

Όταν θέλετε να τη σερβίρετε, τη βγάζετε από το ψυγείο και τη βυθίζετε σε ζεστό νερό για μερικά λεπτά ή την αφήνετε λίγο να ζεσταθεί και ξεφορμάρετε. Ντεκοράρετε το γλυκό σας με βατόμουρα και μύρτιλα ή με τρίμμα φουντουκιού και ολόκληρα φουντούκια. Η επιλογή είναι δική σας!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!