Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Ζωμός λαχανικών από τα χεράκια σας

Από τα πιο εύκολα και χρήσιμα πράγματα στην κουζίνα σας είναι να παρασκευάσετε ζωμό λαχανικών από φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας και να τον χρησιμοποιείτε οποτεδήποτε θέλετε να αρωματίσετε το ρύζι, το κρέας και τη σούπα σας.

Γενικά, αποφεύγω να χρησιμοποιώ κύβους διότι μου προκαλούν μια αίσθηση ετοιματζίδικου και προκάτ που απορρίπτω. Τον μοναδικό κύβο που χρησιμοποιούσα, κυρίως κατά την παρασκευή ρυζιού, ήταν ο κύβος λαχανικών ώσπου ... έμαθα από τον κο Σκαρμούτσο πως να τον παρασκευάζω μόνη μου!

Όπως αντιλαμβάνεστε θα χρειαστούμε λαχανικά! Τι λαχανικά; Καρότο, κρεμμύδι, πράσο, κοτσάνια μαϊντανό, κοτσάνια σέλινο, κοτσάνια άνηθο, ντομάτα και μια σκελίδα σκόρδο. Αλλά και δάφνη, θυμάρι και λευκό κρασί.

Τσιγαρίζω ελαφρά το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο και τα σβήνω με το κρασί. Προσθέτω αρκετό νερό και τα αφήνω να βράσουν για μισή ώρα περίπου μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ζωμό μου και να βγάλουν όλες τις μυρωδιές και τα αρώματα τους.

Εάν δεν θέλετε να προσθέσετε περιττά λίπη στη διατροφή σας μπορείτε να τα βράσετε απευθείας τα λαχανικά με το νεράκι και να παραβλέψετε το στάδιο του τσιγαρίσματος. Εγώ προσωπικά προτιμώ το δεύτερο!

Αφού βράσουν τα λαχανικά, τα σουρώνω και βάζω το ζωμό σε παγοκυψέλες για να έχω "κύβους" λαχανικών και να τους χρησιμοποιήσω όποτε επιθυμώ, π.χ. στην παρασκευή ρυζιού ή σάλτσας για μακαρόνια.

Επιπλέον, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ζωμό σε τάπερ και να τον χρησιμοποιήσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα για να κάνουμε ριζότο μανιταριών ή λαχανικών.

Συνταγή για ριζότο μανιταριών θα βρείτε εδώ

Τέλος, τα υπόλοιπα λαχανικά που θα μείνουν στο σουρωτήρι μας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε νόστιμα μπιφτεκάκια λαχανικών όπως εδώ

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!