Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Ζύμη για γλυκές τάρτες



Ομολογουμένως οι τάρτες είναι ένα απολαυστικό γλυκό το οποίο, οι περισσότεροι από εμάς, δεν διστάζουμε να το γευόμαστε είτε ως γλυκό ζαχαροπλαστείου είτε ως επιδόρπιο. Πόσο εύκολο είναι όμως να το φτιάξουμε μόνοι μας;

Εύκολο δεν είναι, δύσκολο δεν είναι ... το καλό αποτέλεσμα όμως βασίζεται στην καλή βάση τάρτας. Τραγανή; Αφράτη; Εσείς αποφασίζετε. Η παρακάτω συνταγή αφορά ζύμη τραγανής, γλυκιάς τάρτας με γέμιση ... ό,τι εσείς φανταστείτε.


Λίστα για ψώνια
250γρ. βούτυρο 
130γρ. ζάχαρη άχνη 
2 αβγά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα πορτοκαλιού ή /και βανίλια
1κ.γ. baking powder
λίγο αλάτι



Ανακατεύετε στο mixer ή στο χέρι τα υλικά σας ξεκινώντας από το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αβγά ένα - ένα και έπειτα το ξύσμα ή/ και βανίλια. Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι με το baking powder.

Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο τυλιγμένη μέσα σε σελοφάν για μισή ώρα περίπου. Στη συνέχεια, τη βγάζετε από το ψυγείο για να γεμίσετε τις φόρμες τάρτας σας. Μπορείτε να την απλώσετε σε μια μεγάλη ταρτιέρα ή να ετοιμάσετε μικρά ατομικά ταρτάκια. Όπως το φαντάζεστε εσείς!

Βάζετε μία ποσότητα ζύμης στην ταρτιέρα σας και την πατάτε καλά με το χέρι ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα, να μην είναι παχιά ή ανομοιόμορφη. Αφού τη στρώσετε καλά, την τρυπάτε στον πάτο παντού για να παίρνει αέρα και να ψηθεί. Ψήνετε στον αέρα στους 170ο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Την ταρτιέρα σας μπορείτε να την έχετε βουτυρώσει για να μην σας κολλήσει η τάρτα εφόσον κρίνετε ότι χρειάζεται. Προσωπικά εμένα δεν μου κόλλησε. Τα ατομικά ταρτάκια μου ήταν μεταλλικά και η μεγάλη ταρτιέρα μου ήταν πύλινη.

Τη ζύμη τάρτας την ψήνετε χωρίς τη γέμιση όταν πρόκειται να τη γεμίσετε με κάποια γλυκιά κρέμα πατισερί ή κάποια άλλη κρύα κρέμα ή γέμιση. 

Αν η γέμιση σας θέλει ψήσιμο, κυρίως στις αλμυρές τάρτες, τότε την γεμίζετε την τάρτα και ψήνετε τάρτα και γέμιση μαζί. 

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!