Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Ινδικό αρνάκι Korma με γιαούρτι


Με αυτή τη συνταγή είχα πειραματιστεί πριν από πολλά χρόνια και θυμάμαι ακόμα την πλούσια γεύση της. Το κρέας λιώνει στο στόμα, η κρέμα που το περιβάλλει είναι πλούσια και αρωματική, ενώ τα μπαχαρικά που συνδυάζεις δεν είναι καθόλου πικάντικα, αντιθέτως αφήνουν μία εξαιρετική "γλύκα" στο στόμα που σου έρχεται να πέσεις μέσα στην κατσαρόλα. Φανταστείτε ότι η κόρη μου, αν και πολύ μικρή, έφαγε δύο πιάτα και βρήκε το κρέας εξαιρετικό. Επίσης, ο συνδυασμός του με αρωματικό ρύζι, όπως το Jasmin, ήταν πολύ πετυχημένος!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε δεν είναι πολλά, πολλά όμως είναι τα μπαχαρικά και θα σας συνέστηνα να μην παραλείψετε κανένα από αυτά! Το κρέας που θα προτιμήσετε φροντίστε να μην έχει κόκαλα και πολλά λίπη, να είναι καθαρό, κομμένο σε κύβους, διότι με το πολύωρο μαγείρεμα τα κόκαλα θα λιώσουν και θα μπερδευτούν με τη σάλτσα και είναι ό,τι χειρότερο να μην μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη κρεμώδη σάλτσα βγάζοντας συνεχώς κοκαλάκια μέσα από το στόμα! Ειδικά για τα παιδιά είναι κάτι δύσκολο και απογοητευτικό.

Το κρέας που προτίμησα εδώ είναι αρνάκι σπάλα και ήταν ιδιαίτερα νόστιμο!!! Δυστηχώς, όμως, αν και ζήτησα στο χασάπη να μην έχει κόκαλο με διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και μου έδωσε με κόκαλο. Μετά βεβαιότητος, λοιπόν, σας λέω να μην βάλετε κόκαλο στην κατσαρόλα!!! Ήταν το μόνο μελανό σημείο του πιάτου!!!

Θα ξεκινήσετε, λοιπόν, με την προετοιμασία των μπαχαρικών σας διότι θέλουν κοπάνισμα. Θα βάλετε στο γουδί 2 πιπερίτσες κόκκινες καυτερές που θα τις καθαρίσετε από τα σπόρια, 5 λοβούς κάρδαμου που θα τους ανοίξετε και θα βγάλετε τα σπόρια, 2κγ κανέλα, 5 γαρύφαλα (ή αλεσμένο), 7 κόκκους μαύρο πιπέρι (ή αλεσμένο), 2κγ κύμινο, 1κγ μασίς ή μοσχοκάρυδο, 1κγ πάπρικα, τζίντζερ σκόνη (ή 2,5 εκ. φρέσκια ρίζα), κόλιανδρο (ή 3-5 κοτσάνια φρέσκο) και θα τα κοπανήσετε πολύ καλά να ενωθούν τα αρώματα τους. Πρώτα θα βάλετε τα μπαχαρικά που χρειάζονται κοπάνισμα, θα τα αλέσετε και στη συνέχεια θα προσθέσετε τα αλεσμένα και θα συνεχίσετε το κοπάνισμα!

Τσιγαρίζετε σε σπορέλαιο στην κατσαρόλα - όχι σε ελαιόλαδο γιατί είναι βαρύ - σε πολύ σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, όπως το μανταρίνι, μέχρι να χρυσίσουν, και ψιλοκομμένο σκόρδο, 2 σκελίδες.

Έπειτα, προσθέτετε τα μπαχαρικά ανακατεύοντας για 2 λεπτά ώστε να βγάλουν όλο το άρωμα τους και να ενοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το κρέας σας, μαγειρεύετε για 5 λεπτά προκειμένου να απορροφήσει το μίγμα των μπαχαρικών, και προσθέτετε 125ml κρέμα γάλακτος και 125ml γιαούρτι. Αφήνετε να πάρει μία βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 2,5-3 ώρες μέχρι να γίνει λιώμα (το πιέζετε με το χέρι για να βεβαιωθείτε ότι έχει μαγειρευτεί). Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι. Όταν είναι έτοιμο ρίχνετε στην κατσαρόλα την επιπλέον 125ml κρέμα γάλακτος και 125ml γιαούρτι, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο κόλιαντρο σε περίπτωση που δεν έχετε βάλει αποξηραμένο στο μίγμα των μπαχαρικών και σερβίρετε.

Το πιάτο μπορεί να μείνει στο ψυγείο και για 3 μέρες. Απλά ζεσταίνετε και σερβίρετε. Κάποιος φίλος chef προσθέτει και σταφίδες στο Korma, δεν μένει παρά να το δοκιμάσετε!

Επίσης, στο ρύζι μπορείτε να προσθέσετε καβουρντισμένο κουκουνάρι για ένα ωραίο γευστικό συμπλήρωμα.

Καλή σας όρεξη!!! Θα γλείφετε και τα δάχτυλα σας!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!