Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Χιονισμένη βασιλόπιτα σαν κέικ με μαριναρισμένες σταφίδες και καρύδι


Δεν πρόλαβα να τους σταματήσω πριν την κόψουν και αρχίσουν να την απολαμβάνουν με μια συνεχόμενη ροή "μμμμ!" να ακούγεται από την κουζίνα. 

Περιέσωσα όμως ένα κομμάτι και σας το προσφέρω με όλη μου την καρδιά.

Ώρα να ετοιμάσουμε τη Βασιλόπιτα μας εν όψει του ερχομού του καινούριου χρόνου. 2012! Πόσο μεγάλο ακούγεται. Πάνε χρόνια, πριν το 2000, που έλεγα στον παππού μου "Πω, πω το 2000 θα είμαι ... τόσο χρονών" και τώρα έχουμε φτάσει 12 χρόνια παραπάνω από το 2000 και εύχομαι να είμαστε πρώτα απ'όλα καλά στην υγεία μας και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν!

Λίστα για ψώνια
3 κούπες αλεύρι  φαριν απ
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα βούτυρο
μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού
μισή κούπα τριμμένο καρύδι
4 αβγά
150γρ. σταφίδες
2κ.σ. λικέρ ή κονιάκ

Ξεκινάμε μαρινάροντας τις σταφίδες μας στο λικέρ πορτοκαλιού (ή κονιάκ) μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας. Εάν μπορείτε, αφήστε τις να μαριναριστούν περισσότερη ώρα, έτσι θα μαλακώσουν και θα αρωματιστούν καλύτερα.

Ξεκινάμε και χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και, στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά μας, ρίχνουμε μέσα το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα των πορτοκαλιών και συνεχίζουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι στο μίγμα της ζύμης.

Τέλος, ρίχνουμε μέσα στη ζύμη της σταφίδες με τα υγρά τους και το καρύδι.

Βάζουμε το μίγμα μας σε στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε όσο χρειαστεί, σαν κέικ, περίπου 45 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο Κελσίου. Κάνουμε τη δοκιμή του μαχαιριού, όταν το μαχαίρι βγαίνει στεγνό από το κέικ τότε το κέικ είναι ψημένο.

Όταν είναι έτοιμη, περιμένετε να κρυώσει καλά πριν την ξεφορμάρετε σε μια ωραία πιατελίτσα. Σε αυτή τη φάση, έχετε τυλίξει ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το μπήγετε στη βασιλόπιτα στο κάτω μέρος της ή το έχετε βάλει εξαρχής μέσα στη ζύμη πριν το ψήσιμο! 

Αναποδογυρίζετε τη μοσχομυριστή βασιλόπιτα σας και την τοποθετείται σε μια όμορφη πιατέλα για να αρχίσετε το ντεκοράρισμα. Πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη άχνη και στολίζετε με αμύγδαλο φιλέ σχηματίζοντας το νούμερο του εορταστικού έτους. Επίσης, μπορείτε να στάξετε σοκολάτα λιωμένη, να διακοσμήσετε με φρούτα, υφασμάτινους φιόγκους και ό,τι άλλο φέρει η φαντασία σας! 

Στη φωτογραφία την έχω διακοσμήσει με αποξηραμένα cranberries που φαίνονται σαν χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Φυσικά, μπορείτε να απολαύσετε τη βασιλόπιτα και σαν κέικ στην καθημερινότητα σας ... δίχως το φλουρί!

Καλή σας απόλαυση και Χρόνια Πολλά!

Φιλιά, Φωτεινούλα

2 σχόλια:

  1. Γεια σρα χέρια σου Φωτεινούλα, μου θύμισες την αγαπημένη μου βασιλόπιτα που εφτιαχνε μια θεία μου. Αφράτη, αρωματική καταπληκτική! Μάλλον θα την κάνω για πρωτοχρονιά! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά χιονισμένα Χριστουγεννα σου εύχομαι στο μακρινό Καναδά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!