Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Τραγανά ρολάκια με ξηρούς καρπούς και φρούτα

Για τα ρολάκια μας χρειάστηκα ένα πακέτο φύλλο Βηρυττού. Και για τη γέμιση ανέμιξα 200γρ. φουντούκι αλεσμένο, 2κσ. σησάμι, 1κγ. μοσχοκάρυδο και 1κγ κοφτό γαρύφαλο αλεσμένο και μια φούχτα αποξηραμένα φρούτα.

Απλώνουμε στο τραπέζι ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε στις άκρες. Απλώνουμε πάνω του άλλο ένα φύλλο κρούστας και το πατάμε στην άκρη για να κολλήσει με το πρώτο. Αραδιάζουμε πάνω στο φύλλο τριμμένο φουντούκι ή και καρύδι, σησάμι και αποξηραμένα cranberries. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα cranberries με δαμάσκηνο ψιλοκομμένο ή σταφίδες.
Απλώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω, βουτυρώνετε στις άκρες και απλώνετε άλλο ένα τελευταίο φύλλο. Ξεκινάτε και τυτλίγετε τα φύλλα σε ρολό, προσεκτικά, δίχως να χάσετε τη γέμιση από τις άκρες. Προσέξτε τα ρολάκια σας δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ σφιχτά. Κόβετε το φύλλο κάθετα σε ρολάκια πλάτους 2-3 εκατοστών.  
Τοποθετείται τα ρολά όρθια μέσα σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί. Καίτε μερικές κουταλιές βούτυρο γάλακτος σε ένα τηγανάκι και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει παίρνετε κουταλιές και βάζετε από μία πάνω σε κάθε ρολάκι. Ψήνετε τα ρολάκια σας στο φούρνο στους 170ο στον αέρα μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.

Τα βάζετε σε μια ωραία πιατελίτσα και ρίχνετε από πάνω τους 2-3 κσ. πετιμέζι.... γιαμ γιαμ νόστιμο!!!


Εάν δεν έχετε πετιμέζι μπορείτε να φτιάξετε ένα σιροπάκι και να κολυμπήσετε μέσα τα ρολάκια σας. Το σιρόπι θα το ετοιμάσετε με 1 φλ. νερό, 1φλ. ζάχαρη και 1/2 φλ. μέλι. Τα βράζετε για λίγο σε ένα κατσαρολάκι με ένα στικ κανέλας και τρίμμα γαρύφαλου. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και έπειτα το ρίχνετε πάνω από τα ρολάκια σας αφού τα έχετε τοποθετήσει σε μια όμορφη πιατέλα!
 
Ένα τραγανό εορταστικό επιδόρπιο όλο γλύκα για τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες που έρχονται.
 
Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!