Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Τρόπος κοπής Ζουλιέν για καρότα

Το κόψιμο ζουλιέν συναντάται συνήθως στα καρότα και στις πιπεριές. Το αποτέλεσμα που δίνει είναι το κομμάτι του λαχανικού σας να έχει όψη σπιρτόξυλου.

Το κόψιμο αυτό το χρησιμοποιούμε και στη μαγειρική αλλά και στο ντεκοράρισμα των φαγητών. Το μήκος των σπιρτόξυλων - λαχανικών πρέπει να είναι τόσο ώστε να χωράει να μπει στο στόμα σας, ήτοι όσο το μικρό δάχτυλο σας ή και λίγο μικρότερο.

Πως γίνεται αυτό με καρότο;

Καταρχήν πλένουμε και κόβουμε τις άκρες του καρότου. Αποφλοιώνουμε το καρότο να είναι καθαρό. Θα χρειαστούμε ένα μακρύ μαχαίρι με επίπεδη λάμα.


Κρατάμε το καρότο με τα δάχτυλα μας από τις άκρες και κόβουμε δημιουργώντας μια επίπεδη επιφάνεια.
 Πατάμε το καρότο σε αυτήν την επιφάνεια και ξανακόβουμε, κάθετα στην πρώτη δημιουργώντας μια δεύτερη επίπεδη επιφάνεια.
 Συνεχίζουμε να κόβουμε επιφάνειες έως ότου φτάσουμε στο τέλος του λαχανικού. Όλη την ώρα δίνουμε μεγάλη προσοχή να μην κόψουμε τα δάχτυλα μας. Όταν έχουμε ολοκληρώσει θα έχουμε επίπεδες επιφάνειες του καρότου. Αυτές θα τις στοιβάξουμε και θα τις κόψουμε σε 2 ή 3 μέρη ανάλογα με το επιθυμητό μήκος του σπιρτόξυλου. Παίρνουμε το ένα "πακέτο" και αρχίζουμε να το κόβουμε κατά μήκος δημιουργώντας εν τέλει τα "σπιρτόξυλα". Επαναλαμβάνω και με το άλλο πακέτο του καρότου.Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!