Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Σάλτσα αυγολέμονο, η ξινούτσικη

Η σάλτσα αυγολέμονο είναι από τις πιο αγαπημένες μου. "Γεμίζει" το πιάτο, αλλάζει τη γεύση του φαγητού και το μεταμορφώνει.

Για να την ετοιμάσουμε χρειαζόμαστε ένα αυγό και ένα λεμόνι, τι πρωτότυπο! Ανάλογα με το φαγητό μπορεί να χρειαστούμε και περισσότερα αβγά ή μόνο τους κρόκους εάν το θέλουμε αρκετά πηχτό.

Καταρχήν, θα πρέπει να έχουμε βγάλει το φαγητό μας από το μάτι της κουζίνας για να πέσει η θερμοκρασία του διαφορετικά μόλις βάλουμε μέσα το αβγολέμονο θα βράσει, θα κόψει και θα γίνει κομμάτια σαν τηγανιτό.

Ξεκινάμε και στίβουμε ένα λεμόνι και προσθέτουμε στο ζουμί του λίγο νεράκι, περίπου 1/2 κουτ. του γλυκού. Χτυπάμε ένα αβγό καλά να αφρατέψει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αργά αργά συνεχίζοντας να χτυπάμε.

Παίρνουμε μία κουταλιά ζουμί από το φαγητό μας και το ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην "κόψει". Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί θέλουμε να εξισσοροπήσουμε τη θερμοκρασία της σάλτσας με τη θερμοκρασία του φαγητού μας. Προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές και ανακατεύουμε, και 2-3 κουταλιές και ανακατεύουμε μέχρι να το ζαλίσουμε για τα καλά!.Έπειτα, ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στο φαγητό, ανακατεύοντας συνεχώς και συνεχώς και κουνώντας την κατσαρόλα ώστε η σάλτσα να πάει παντού και να ενωθεί πολύ καλά με το φαγητό μας. ΠΑΝΤΑ μακριά από το μάτι της κουζίνας. 

Όταν βεβαιωθούμε ότι έχει ενωθεί η σάλτσα με το φαγητό, αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη να γνωριστούν τα υλικά καλά μεταξύ τους πριν τα σερβίρουμε!

 Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!