Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Μελένιες μπουκίτσες, μελομακάρονα με καρύδι


Ώρα για μελομακάρονα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ας ξεκινήσουμε να τα φτιάχνουμε, να τα χαρίζουμε, να τα δοκιμάζουμε, να μυρίσει το σπίτι, να αλλάξουμε ατμόσφαιρα και διάθεση.

Μη βαρυγκομάτε, είναι εύκολα και γρήγορα. Θα χρειαστείτε το mixerάκι σας. Χτυπάμε αρχικά 1,5 φλιτζάνι λάδι με 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική, 1/4 φλιτζάνι κονιάκ, 1/4 χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Έχω κοσκινίσει σε ένα μπωλ 750 γρ αλεύρι με 1 κγ. σόδα και 2 κγ. baking powder. Προσθέτω το μίγμα του αλευριού στο παραπάνω μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά.

Δοκιμάζω τη ζύμη να πλάθετε στα χέρια μου χωρίς να αφήνει λάδι. Αν αφήνει προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα ώσπου να είναι σφιχτή και να πλάθετε. Φτιάχνω μικρές μπάλες και τις πατάω από πάνω και από κάτω με τα δάχτυλα μου και τις ακουμπάω στο φύλλο σιλικόνης. Μπορώ να γεμίσω τα μελομακάρονα με καρύδι. Μέσα στη ζύμη που θα πλάσω σε μπάλα βάζω ένα κομμάτι καρύδι και συνεχίζω να το πλάθω σε μπαλίτσα φροντίζοντας το καρύδι να βρίσκεται στη μέση και να μην εξέχει. Ολοκληρώνω το πλάσιμο της ζύμης και της τοποθέτησης των μελομακάρονων αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους ενός εκατοστού περίπου. Μην κάνετε τα μελομακάρονα μεγάλα διότι θα φουσκώσουν κι άλλο. Χαράζω τα μελομακάρονα χιαστή και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο για 30 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα τα βάζω σε μια πιατέλα και ξεκινάω να φτιάξω το σιρόπι μου. Ο γενικός κανόνας είναι καυτό σιρόπι σε χλιαρό μελομακάρονο και πασπάλισμα με τριμμένο καρύδι.

Σε μια κατσαρολίτσα βάζω μία κούπα μέλι, μία κούπα ζάχαρη και μία κούπα νερό, 1κγ. τριμμένο γαρύφαλο και 1κγ. τριμμένη κανέλα. Αφήνω και βράζουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι τελείως. Ξαφρίζω εφόσον χρειάζεται.

Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι μου, περιχύνω τα μελομακάρονα μου και πασπαλίζω με άφθονο καρύδι. Τα αφήνω να ξεκουραστούν από την ταλαιπωρία και να μελώσουν μπόλικο. Προσωπικά προτιμώ να λιώνουν τα μελομακάρονα από το μέλωμα και να μην είναι τραγανά. Ανάλογα με το τι θέλετε τα αφήνετε στο σιρόπι περισσότερη ή λιγότερη ώρα. 

Καλά Χριστούγεννα!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα


2 σχόλια:

  1. θα τα δοκιμάσω Φωτεινούλα, και εγώ μπουκίτσες τα θέλω.. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτιμήστε το λάδι να μην είναι μόνο ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ αλλά να αποτελείται κι από σπορελαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!