Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Χιονισμένα μπισκότα ή κουραμπιέδες


Επιτέλους! Βρήκα τα χρόνο και έφτιαξα τα κουραμπιεδάκια μου για τα Χριστούγεννα και θα τα μοιραστώ μαζί σας! Μπορεί για άλλους να είναι νωρίς χρονικά αλλά γευστικά δεν είναι ποτέ νωρίς για έναν απολαυστικό κουραμπιέ!
Λίστα για ψώνια
Ζύμη
1 κιλό αλεύρι μαλακό
300γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου  
200γρ.βούτυρο
150γρ. ζάχαρη άχνη 
1 βανίλια
2κσ. κονιάκ ή λικέρ ή τσικουδιά
2 κρόκους αβγών
1 κγ. baking powder
1κγ. σόδα
150γρ. αμύγδαλο λευκό, τριμμένο για τη ζύμη

Διακόσμηση
ανθόνερο για βρέξιμο
200γρ. ζάχαρη άχνη για  πασπάλισμα



Στο μίξερ σας ανακατεύετε το βούτυρο γάλακτος με το βούτυρο και με τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε στο μίγμα τη βανίλια, το αλκοόλ και τους κρόκους. Συνεχίζετε το χτύπημα απαλά και ρίχνετε το μίγμα σας σε μια μεγάλη λεκανίτσα. Εκεί, προσθέτετε περίπου 1 κιλό αλεύρι σταδιακά ή όσο πάρει μαζί με το baking powder, τη σόδα και, τελευταίο, το λευκό αμύγδαλο.

Σας λέω όσο πάρει διότι εγώ χρειάστηκα τελικά λιγότερο από ένα κιλό αλεύρι. Εάν θέλετε να αυξήσετε τα γραμμάρια του αμύγδαλου θα πρέπει να μειώσετε τα γραμμάρια του αλευριού. Τέλος, η ζύμη σας δεν θα είναι ομοιόμορφη, θα είναι στεγνή και θα "τρίβεται".
Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες σας πάνω σε ένα φύλλο σιλικόνης σε ένα ταψί ή σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο Κελσίου για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Τους κουραμπιέδες μπορείτε να τους πλάσετε στρογγυλούς ή μισοφέγγαρο ή να φτιάξετε διάφορα Χριστουγεννιάτικα σχέδια με κουπάτ όπως δεντράκια, αστεράκια και καρδούλες, μόνοι σας ή παρέα με μικρούς και μεγάλους φίλους.

Όπως θα τους βγάλετε από το ταψί θα τους ακουμπήσετε σε μια πιατέλα την οποία έχετε ήδη πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη και θα τους ραντίσετε ΖΕΣΤΟΥΣ και θα τους πασπαλίσετε με τη ζάχαρη. 

Αφήστε τους να ξεκουραστούν για λίγο και να ρουφήξουν για τα καλά το ανθόνερο και τη ζάχαρη, πασπαλίστε λίγο ακόμα με ζάχαρη άχνη και ... Έτοιμοι!

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα  

4 σχόλια:

  1. Σχόλιο του 8χρονου γιου μου για τους κουραμπιέδες: "Και φαίνονται ωραίοι, και είναι ωραίοι, μμμ!!!"
    Και του χρόνου, Φωτεινούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φωτεινούλα γειά σου.Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου,όμως θέλω να σε ρωτήσω κάτι.Το αμύγδαλο πρέπει να ειναι σκόνη ή χοντροκομμένο?Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σταυρούλα! Το αμύγδαλο για τη ζύμη πρέπει να είναι σχετικά χοντροκομμένο, όχι σκόνη πάντως γιατί θα χαθεί και δεν θα έχεις πλεόν την αίσθηση του αμύγδαλου που τόσο αγαπάμε και ξεχωρίζουμε στον κουραμπιέ!

      Διαγραφή

Chit chat!!!