Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Τάρτα με βατόμουρο και μύρτιλα ξαπλωμένη στη ζύμη του κουραμπιέ

Καλά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΓΕΥΣΗ ΣΑΣ ΛΕΩ! Ό,τι καλύτερο έχω φάει τον τελευταίο καιρό! Πεντανόστιμο γλυκό και πολύ εορταστικό!

Τάρτα με τη ζύμη του κουραμπιέ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι την οποία τη γέμισα με κρέμα πατισερί με γεύση βατόμουρο, σάλτσα με μύρτιλα και τη διακόσμησα με μύρτιλα και τριμμένο αμύγδαλο! 

Ξεκινάμε με τη ζύμη της τάρτας την οποία τη φτιάχνουμε σύμφωνα με τη συνταγή για τους κουραμπιέδες. Το τέλειο με τις τάρτες είναι ότι μπορείτε να έχετε έτοιμη ψημένη τη βάση από τις προηγούμενες μέρες και απλά να τη γεμίσετε τη μέρα που θα τη σερβίρετε. Δεν είναι ανάγκη να την ξεφορμάρετε για να μην διακινδυνέψετε να σας σπάσει.

Τη συνταγή για τη ζύμη των κουραμπιέδων θα τη βρείτε εδώ

Παίρνω μικρές φόρμες για τάρτα και τις λαδώνω με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και απλώνω μέσα τη ζύμη του κουραμπιέ. Τη στρώνω προσεκτικά και στα τοιχώματα της ταρτιέρας και ρίχνω μέσα λίγο τριμμένο αμύγδαλο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180ο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να τη δω να ροδίζει.

Βγάζω από το φούρνο, χωρίς να την ξεφορμάρω, και την αφήνω να κρυώσει. Ξεφορμάρεται χωρίς να σπάει με μεγάλη ευκολία.

Ετοιμάζω την κρέμα πατισερί σε ένα κατσαρολάκι. Για μία μεγάλη τάρτα ή για 6 μικρές τάρτες χρησιμοποίησα τα εξής υλικά.

Ζεσταίνω 250ml γάλα και 250ml κρέμα γάλακτος με μια βανίλια σε ένα κατσαρολάκι χωρίς να βράσουν! Αποσύρω από το μάτι μέχρι να κάνω το επόμενο βήμα.

Χτυπάω 1 αβγό με 3 κρόκους αβγό και 80γρ. ζάχαρη με τον αβγογδάρτη ή στο μίξερ ελαφρά και προσθέτω μία κουταλιά αλεύρι (20γρ.) και μια κουταλιά κορν φλάουρ (20γρ.).

Ρίχνω το μίγμα του γάλακτος μέσα στο μίγμα των αβγών και ανακατεύω ελαφρά αλλά γρήγορα για να μην ψηθούν τα αβγά.

Στη συνέχεια, ρίχνω όλο το μίγμα στο κατσαρολάκι και συνεχίζω να ζεσταίνω μέχρι να πήξει ικανοποιητικά ώστε να "στέκεται". Ρίχνω μέσα στο μίγμα τα φρούτα και ανακατεύω. Εδώ ρίξτε όσα θέλετε και δοκιμάστε τη γεύση της ώστε να σας ικανοποιεί ως προς τη ζάχαρη.  Αφήστε την κρέμα να κρυώσει ΠΡΙΝ τη βάλετε πάνω στην τάρτα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα από μύρτιλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1κσ. μύρτιλα με 2κσ ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν μαρμελάδα ελαφρώς. Αφήνετε κι αυτό στην άκρη να κρυώσει και ξεκινάτε τη σύνθεση της τάρτας όταν όλα έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πρώτα βάζετε την κρέμα πατισερί πάνω στην τάρτα κι έπειτα τη σάλτσα από μύρτιλα. Τέλος, προσθέτετε ολόκληρα μύρτιλα από πάνω ή και βατόμουρα και πασπαλίζετε με τριμμένο αμύγδαλο. Δεν υπάρχει καλύτερο! Όλοι οι καλεσμένοι σας θα μείνουν κατενθουσιασμένοι! Η ζύμη του κουραμπιέ είναι τόσο τρυφερή κι απαλή που κόβετε ακόμα και με κουτάλι! 

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με άλλες γεύσεις κρέμας και σάλτσας όπως κρέμα βανίλια, σοκολάτα ή κάστανο. Και να γαρνίρετε αντίστοιχα με σάλτσες φρούτων όπως πορτοκάλι ή με τριμμένο αμύγδαλο ή κάστανο. Οι επιλογές εξαρτώνται από τον ουρανίσκο σας!

Συμβουλή #1 Τα ασπράδια των 3 αβγών που έχουν περρισέψει κάντε τα μια σφιχτή μαρέγκα με 2κσ. ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση βάλτε τη σάλτσα φρούτων πάνω στην τάρτα και απλώστε από πάνω την κρέμα. Πάνω στην κρέμα απλώστε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις και καψαλίστε τη με ένα φλόγιστρο ή στο γκριλ για 2-3 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί αρπάζει γρήγορα! Σούπερ επιδόρπιο και σούπερ εμφάνιση!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

2 σχόλια:

  1. Ωραία και έξυπνη η ιδέα σου Φωτεινούλα.
    Άσε που μπορώ να βάλω και κάποιες μαρμελάδες, που έχω και...ξεκουράζονται.
    Μόνο που έχω πολύ μικρές θήκες ταρτών. Πόση διάμετρο έχει η δική σου, αυτή της φωτογραφίας;

    Καλές λαμπερές γιορτές, με υγεία για εσένα και την οικογένειά σου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Ζ. Αυτή την ταρτιέρα την πήρα από το Omnishop αν δεν κάνω λάθος στο Notos Galleries. Η αλήθεια είναι ότι είναι από τις πιο μεγάλες που έχω βρει και είναι και πολύ καλή σαν ποιότητα. Είναι 12εκ. και είναι σκούρες μεταλλικές. Το σετ των 4 έκανε γύρω στα 10 ευρώ, αν θυμάμαι καλά.
    Φωτεινούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!