Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Εύκολη κασερόπιτα της μαμάς μου


"Η μητέρα ετοίμαζε το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Από νωρίς το πρωί είχε ξυπνήσει, δεν πρέπει να είχε ξημερώσει ακόμα. Ό,τι καλύτερο μπορούσε να προσφέρει στο γιο της που ερχόταν με άδεια από φαντάρος. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η αγαπημένη του τυρόπιτα που μόνο εκείνη ήξερε να την φτιάχνει με αυτό τον τρόπο. Μια μοναδική συνταγή δοσμένη από μάνα σε κόρη."

Όπως καταλάβατε το παραπάνω ήταν μια ιστοριούλα εισαγωγής, η οποία δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Η κλασσική τυρόπιτα της μαμάς που είναι must σε κάθε "επίσημο" τραπέζι της οικογένειας μας.

Για την τυρόπιτα θα χρειαστείτε έτοιμο φύλλο για πίτες, μπόλικο κασέρι και λίγο γκούντα για να κάνει τη διαφορά, λαδάκι για το λάδωμα, 1,5 ποτήρι γάλα και τρία αβγά. Αυτά! Για τη φίλη μου την Άννα που θέλει να την κάνει με φύλλο κουρού, θα μπορούσε να το επιχειρήσει, εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα έχει κάποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα με κάποιες τροποποιήσεις.

Λαδώνουμε το ταψάκι μας και στρώνουμε εναλλάξ φύλλο - λάδωμα - φύλλο. Πέντε φύλλα είναι αρκετά. Τελειώνετε με φύλλο. Αραδιάζουμε από πάνω τα τυριά, χωρίς αλάτι και πιπέρι, και συνεχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα μας εναλλάξ με λάδωμα. Πάνω από το τελευταίο φύλλο δεν λαδώνουμε.

Στο τέλος, χαράσσουμε τα φύλλα ΚΑΛΑ μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και ρίχνουμε από πάνω το υγρό μας για να απορροφηθεί όλο και να φτάσει μέχρι μέσα στη γέμιση. Το υγρό μας είναι 3 αβγά χτυπημένα και ανακατεμμένα σε 1,5 ποτήρι γάλα. Περιμένουμε για 10 λεπτά περίπου να φτάσουν μέχρι κάτω και να απλωθούν παντού και ψήνουμε την τυρόπιτα στον αέρα στους 180οC μέχρι να ροδίσει καλά και έπειτα ψήνω και από κάτω. Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε στο πάνω-κάτω προσέχοντας μην σας αρπάξει από κάτω, ανάλογα πάντα με το φούρνο σας.  

Στην περίπτωση φύλλου κουρού Αννούλα μου, καλύτερα να μη ρίξεις καθόλου υγρό από πάνω διότι θα σου χαλάσει τη ζύμη. Ανακάτεψε το υγρό σε μια λεκανίτσα μαζί με τη γέμιση ώσπου να ενοποιηθούν και αράδιασε τη γέμιση μέσα στο ταψί. Μην ξεχάσεις να λαδώσεις το ταψί πριν βάλεις το φύλλο γιατί θα σου κολλήσει! Χάραξε την κι από πάνω, και πέρασε την με 1 αβγό χτυπημένο για να γυαλίσει! Καλή επιτυχία1

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!