Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Joulutortut, Φινλανδικά Χριστουγεννιάτικα ταρτάκια με μαρμελάδα δαμάσκηνο

Δεν φαντάζεστε πόσο νόστιμα είναι. Προσωπικά τα έχω καθιερώσει και τα φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα ... 2-3 φορές πριν από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.

Για αυτη τη γευστική και εντυπωσιακή συνταγή χρειάζονται ελάχιστα υλικά. Για τη ζύμη θα χρειαστείτε 200γρ. βούτυρο, 1 ποτήρι αλεύρι, 1/2 ποτήρι κρύο νερό και 1 κγ. ξίδι και για τη γέμιση μαρμελάδα δαμάσκηνο.

Ανακατεύετε τα υλικά της ζύμης όλα μαζί σε ένα μπωλ με γρήγορες κινήσεις, όχι πολύ ώρα, και βάζετε το μπωλ στο ψυγείο για μισή έως μία ώρα για να πήξει. Σε αυτό το σημείο, η ζύμη σας θα είναι ρευστή, μην την φοβηθείτε.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Συμπληρώστε λίγο αλεύρι αν σας φαίνεται πάρα πολύ λεπτόρρευστη. Γενικά, πάντως, θα πρέπει να έχει μία δυσκολία στο πλάσιμο, δεν είναι όπως θα πλάθατε κουλουράκια, για παράδειγμα. Την απλώνετε, λοιπόν, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια στον πάγκο ή στο τραπέζι σας και την ανοίγετε με τον πλάστη -τον οποίο έχετε αλευρώσει- ώστε να έχει πάχος μισού εκατοστού περίπου. Κόβετε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 7x7 περίπου με ένα κουπάτ ή με τη ρόδα για την πίτσα ή με ένα μαχαίρι. Χαράσσετε τις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου στη μέση.

Βάζετε στο κέντρο του τετραγώνου μία κουταλιά μαρμελάδα δαμάσκηνο, όχι πολύ γιατί στο φούρνο θα λιώσει και θα σας χυθεί γύρω γύρω και θα καεί. Διπλώνουμε ανά δύο τις κομμένες άκρες πάνω από τη μαρμελάδα και τις κολλάμε με λίγο νερό. Πασαλείφουμε τα αστεράκια μας με χτυπημένο αβγό για να γυαλίσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250ο πάνω κάτω για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Μην τα αφήσετε παραπάνω γιατί η μαρμελάδα θα λιώσει και θα καεί.



Τα βάζετε σε μια όμορφη εορταστική πιατέλα και στολίζετε το γιορτινό τραπέζι σας!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!