Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Σκορδάτα μανιτάρια στο τηγάνι

Αυτά είναι τα ιταλικά τα ωραία πιάτα, τα μυρωδάτα και σούπερ γευστικά! Φαντάζομαι ότι θα έχετε καταλάβει πλέον την αδυναμία στα μανιτάρια. Τα λατρεύω!

Χτες βράδυ, λοιπόν, με περίμενε μια ταινία στην τηλεόραση να αρχίσει αλλά κάτι με έτρωγε να τη συνοδεύσω με "κάτι". Τι περίσσευε στο ψυγείο μου; Έμενταλ αγαπημένο, πράσινες τσακιστές ελιές και τέσσερα λευκά μανιτάρια.

Επί τω έργω! Το τηγάνι στο μάτι και 2-3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο Lurpak να λιώνει. Καθαρίζω και λιώνω 2 σκελίδες σκόρδο και πετάω μέσα (και 2 ακόμα να είχα βάλει καλά θα ήταν!) και ψιλοκόβω ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, το οποίο το ρίχνω κι αυτό να τσιγαριστεί. Όσο τσουρουφλίζονται τα σκόρδα και το κρεμμύδι στο τηγάνι καθαρίζω και κόβω τα μανιτάρια. Ξέρετε σκούπισμα με βρεγμένη πετσέτα, ξεφλούδισμα, αφαίρεση κοτσανιού, κόψιμο.

Λεπτομέρειες για τον καθαρισμό των λευκών μανιταριών θα βρείτε εδώ

Ρίχνω και τα μανιτάρια στο τηγάβνι και τα φέρνω μπόλικες βόλτες να φύγουν τα πολλά υγρά τους ενώ στο τέλος τα σβήνα με μισό ποτήρι λευκό κρασί. Αλατίζω, πιπερώνω με πράσινο πιπέρι ή και μαύρο αν δεν έχετε, και αφήνω να εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ από το κρασί. Στο τέλος, αδειάζω μια κρέμα γάλακτος, 250ml, και αφήνω να βράσουν για τα καλά και να δέσει η  κρέμα. Προς το τέλος, ρίχνω στο τηγάνι ολόκληρα φύλλα μαϊντανού για μυρωδιά και για ντεκόρ. Ποίημα!

Δεν ξέρω αν θα προλάβουν να μείνουν στο πιάτο παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα! Φυσικά εάν θέλετε να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος μπορείτε να το κάνετε και να τα σερβίρετε ως έχουν!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλόπιτα με cranberries και λικέρ Amaretto


Ώρα για βασιλόπιτα στην εκπνοή του 2011! Μια ιδιαίτερη επιλογή για όσους αρέσκονται στις πειραγμένες γεύσεις!

Χτυπάμε στο μίξερ μας 1 βιτάμ πλάκα λιωμένο με δύο ποτήρια ζάχαρη και προσθέτουμε σταδιακά μισό φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα από τα πορτοκάλια που στίψαμε, 4 αβγά και 1κσ. λικέρ Amaretto.

Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά μας προσθέτουμε 500γρ. αλεύρι τύπου φαριν απ κοσκινισμένο και 1 κγ. σόδα και φυσικά τα αποξηραμένα cranberries, περίπου δυο φούχτες ή ανάλογα με την προτίμηση μας. Εάν έχετε απλό αλεύρι θα προσθέσετε και 1 κγ. baking powder.

Ρίχνουμε το μίγμα μας σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για μία ώρα περίπου, στον αέρα, στους 180ο. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι μας να δούμε ότι είναι ψημένο. Μπήγοντας το μαχαίρι στο κέικ πρέπει να βγαίνει στεγνό. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε στην όμορφη πιατέλα μας. Πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με κακάο και έπειτα με ζάχαρη άχνη και στολίζουμε με στολίδια βασιλόπιτας ή σχηματίζοντας τον αριθμό του νέου έτους με αμύγδαλο φιλέ!

Συνταγή για τα στολίδια βασιλόπιτας θα βρείτε εδώ

Εύκολη κασερόπιτα της μαμάς μου


"Η μητέρα ετοίμαζε το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Από νωρίς το πρωί είχε ξυπνήσει, δεν πρέπει να είχε ξημερώσει ακόμα. Ό,τι καλύτερο μπορούσε να προσφέρει στο γιο της που ερχόταν με άδεια από φαντάρος. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η αγαπημένη του τυρόπιτα που μόνο εκείνη ήξερε να την φτιάχνει με αυτό τον τρόπο. Μια μοναδική συνταγή δοσμένη από μάνα σε κόρη."

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Κοκκινιστό κοτόπουλο της γιαγιάς με ελιές και χυλοπίτες

Είχα κάτι ωραιότατες Κρητικές χυλοπίτες στο ντουλάπι μου που μόνο με κοτόπουλο θα μπορούσα να τις συνδυάσω αξιοπρεπώς! Όπερ και εγέννετο...

Αλατοπιπερώνω το κοτοπουλάκι μου και το τσιγαρίζω σε καυτό λάδι στην κατσαρόλα από όλες τις πλευρές. Αποσύρω από την κατσαρόλα και ρίχνω μέσα ένα κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο για να το τσιγαρίσω και αυτό. Όταν είναι έτοιμο το κρεμμύδι, ξαναβάζω μέσα το κοτόπουλο και, μόλις ζεσταθεί λίγο, σβήνω με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Περιμένω να φύγει το πολύ αλκοόλ και ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα ένα φύλλο δάφνης, 3 κόκκους μπαχάρι, 2 γαρίφαλα, βασιλικό ξερό και θυμάρι. Προσθέτω το ζωμό κοτόπουλο που είχα κρατήσει από την άλλη φορά και 2 ντομάτες τριμμένες ή σάλτσα ντομάτας του κουτιού. Λόγω της σάλτσας ντομάτας θα ρίξετε και 1κγ ζάχαρη για να νοστιμίσει. Δοκιμάζω τη σάλτσα μου και αλατοπιπερώνω ξανά. 

Αφήνω το κοτόπουλο να βράσει μέχρι να γίνει λιώμα για καμιά ωρίτσα σε χαμηλή φωτιά ή στη χύτρα για μισή ώρα. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζω από την κατσαρόλα και ρίχνω μέσα τις χυλοπίτες, ένα φλυτζάνι είναι αρκετό, και συμπληρώνω νεράκι εφόσον χρειάζεται. Ανακατεύω συχνά πυκνά για να μην μου κολλήσουν οι χυλοπίτες στον πάτο της κατσαρόλας και λίγο πριν τις σβήσω ρίχνω μέσα 5-6 μαύρες ελιές χωρίς τα κουκούτσια τους. Μετά από 10-15 λεπτά είναι έτοιμες και οι χυλοπιτούλες μου. 

Σερβίρω σε ένα βαθύ πιάτο τις χυλοπίτες με μπόλικο χοντροτριμμένο ξηρό ανθότυρο Κρήτης ή φέτα. Το κοτόπουλο μπορώ να το έχω στο πλάι ή να το ξεκοκκαλίσω και να το ρίξω και αυτό μέσα στο πιάτο!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Τάρτα με βατόμουρο και μύρτιλα ξαπλωμένη στη ζύμη του κουραμπιέ

Καλά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΓΕΥΣΗ ΣΑΣ ΛΕΩ! Ό,τι καλύτερο έχω φάει τον τελευταίο καιρό! Πεντανόστιμο γλυκό και πολύ εορταστικό!

Τάρτα με τη ζύμη του κουραμπιέ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι την οποία τη γέμισα με κρέμα πατισερί με γεύση βατόμουρο, σάλτσα με μύρτιλα και τη διακόσμησα με μύρτιλα και τριμμένο αμύγδαλο! 

Ξεκινάμε με τη ζύμη της τάρτας την οποία τη φτιάχνουμε σύμφωνα με τη συνταγή για τους κουραμπιέδες. Το τέλειο με τις τάρτες είναι ότι μπορείτε να έχετε έτοιμη ψημένη τη βάση από τις προηγούμενες μέρες και απλά να τη γεμίσετε τη μέρα που θα τη σερβίρετε. Δεν είναι ανάγκη να την ξεφορμάρετε για να μην διακινδυνέψετε να σας σπάσει.

Τη συνταγή για τη ζύμη των κουραμπιέδων θα τη βρείτε εδώ

Παίρνω μικρές φόρμες για τάρτα και τις λαδώνω με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και απλώνω μέσα τη ζύμη του κουραμπιέ. Τη στρώνω προσεκτικά και στα τοιχώματα της ταρτιέρας και ρίχνω μέσα λίγο τριμμένο αμύγδαλο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180ο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να τη δω να ροδίζει.

Βγάζω από το φούρνο, χωρίς να την ξεφορμάρω, και την αφήνω να κρυώσει. Ξεφορμάρεται χωρίς να σπάει με μεγάλη ευκολία.

Ετοιμάζω την κρέμα πατισερί σε ένα κατσαρολάκι. Για μία μεγάλη τάρτα ή για 6 μικρές τάρτες χρησιμοποίησα τα εξής υλικά.

Ζεσταίνω 250ml γάλα και 250ml κρέμα γάλακτος με μια βανίλια σε ένα κατσαρολάκι χωρίς να βράσουν! Αποσύρω από το μάτι μέχρι να κάνω το επόμενο βήμα.

Χτυπάω 1 αβγό με 3 κρόκους αβγό και 80γρ. ζάχαρη με τον αβγογδάρτη ή στο μίξερ ελαφρά και προσθέτω μία κουταλιά αλεύρι (20γρ.) και μια κουταλιά κορν φλάουρ (20γρ.).

Ρίχνω το μίγμα του γάλακτος μέσα στο μίγμα των αβγών και ανακατεύω ελαφρά αλλά γρήγορα για να μην ψηθούν τα αβγά.

Στη συνέχεια, ρίχνω όλο το μίγμα στο κατσαρολάκι και συνεχίζω να ζεσταίνω μέχρι να πήξει ικανοποιητικά ώστε να "στέκεται". Ρίχνω μέσα στο μίγμα τα φρούτα και ανακατεύω. Εδώ ρίξτε όσα θέλετε και δοκιμάστε τη γεύση της ώστε να σας ικανοποιεί ως προς τη ζάχαρη.  Αφήστε την κρέμα να κρυώσει ΠΡΙΝ τη βάλετε πάνω στην τάρτα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα από μύρτιλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1κσ. μύρτιλα με 2κσ ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν μαρμελάδα ελαφρώς. Αφήνετε κι αυτό στην άκρη να κρυώσει και ξεκινάτε τη σύνθεση της τάρτας όταν όλα έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πρώτα βάζετε την κρέμα πατισερί πάνω στην τάρτα κι έπειτα τη σάλτσα από μύρτιλα. Τέλος, προσθέτετε ολόκληρα μύρτιλα από πάνω ή και βατόμουρα και πασπαλίζετε με τριμμένο αμύγδαλο. Δεν υπάρχει καλύτερο! Όλοι οι καλεσμένοι σας θα μείνουν κατενθουσιασμένοι! Η ζύμη του κουραμπιέ είναι τόσο τρυφερή κι απαλή που κόβετε ακόμα και με κουτάλι! 

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με άλλες γεύσεις κρέμας και σάλτσας όπως κρέμα βανίλια, σοκολάτα ή κάστανο. Και να γαρνίρετε αντίστοιχα με σάλτσες φρούτων όπως πορτοκάλι ή με τριμμένο αμύγδαλο ή κάστανο. Οι επιλογές εξαρτώνται από τον ουρανίσκο σας!

Συμβουλή #1 Τα ασπράδια των 3 αβγών που έχουν περρισέψει κάντε τα μια σφιχτή μαρέγκα με 2κσ. ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση βάλτε τη σάλτσα φρούτων πάνω στην τάρτα και απλώστε από πάνω την κρέμα. Πάνω στην κρέμα απλώστε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις και καψαλίστε τη με ένα φλόγιστρο ή στο γκριλ για 2-3 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί αρπάζει γρήγορα! Σούπερ επιδόρπιο και σούπερ εμφάνιση!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Χωριάτικη ομελέτα με "ό,τι περίσσεψε" και βασιλικό


Ομελέτα για σήμερα διότι η μέρα γέμισε με κουραμπιέδες και δεν πρόκανα να σκεφτώ και να κάνω κάτι άλλο. Τι χρειάστηκα; 2 αβγά και τα ασπράδια από 2 αβγά, των οποίων τους κρόκους χρησιμοποίησα στους κουραμπιέδες. Μια πιπεριά, μια ντομάτα και κρεμμύδι, ό,τι περρίσεψε από τη χθεσινή χωριάτικη. Και πατατούλες διότι δεν νοείται ομελέτα χωρίς πατάτες.

Ξεκινάμε τηγανίζοντας τις πατατούλες μας όπως έχουμε πει, στην αρχή σε δυνατή φωτιά και έπειτα χαμηλώνουμε. Πριν να είναι τελείως έτοιμες προσθέτουμε την πιπεριά που είναι πιο σκληρή για να τσιγαριστεί και λίγο αργότερα προσθέτουμε τη ντομάτα και το κρεμμύδι που τσιγαρίζονται αμέσως.

Χτυπάμε τα αβγά μαζί με τα έξτρα ασπράδια. Τα έξτρα ασπράδια είναι ο μοναδικός ωραίος εγγυημένος τρόπος φουσκώματος της ομελέτας. Γάλατα κτλ στο μίγμα δεν τα παραδέχομαι και, για την ακρίβεια, με ενοχλούν κιόλας.

Μετά από λίγα λεπτά που έχει ψηθεί η ομελέτα την γυρίζουμε τούμπα με τη βοήθεια ενός καπακίου ή κάποιου άλλου εργαλείου. Προσωπικά διαθέτω ένα πλαστικό κίτρινο "καπάκι", το οποίο είχα πάρει από αυτές τις εκθέσεις σπιτιού που πουλάνε τα πάντα! Με έχει εξυπηρετήσει πάντως στο θέμα της ομελέτας.

Όταν ετοιμαστεί και από την άλλη πλευρά η ομελέτα μας, αποσύρουμε από τη φωτιά και την βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο για να την κόψουμε μερίδες. Αλατοπιπερώνουμε την ομελέτα σε περίπτωση που δεν το έχουμε κάνει νωρίτερα και πασπαλίζουμε με ξερό βασιλικό.   

Σερβίρουμε προαιρετικά με κέτσαπ και μουστάρδα, αν και είναι τόσα τα υλικά μας που δεν νομίζω ότι χρειάζεται.

Φιλιά, Φωτεινούλα

Μοντέρνοι κουραμπιέδες με dressing λευκής σοκολάτας και αμύγδαλο

Όπως έχετε καταλάβει σε όλα τα φαγητά τους κάνω "κάτι" ακόμα και στα πιο παραδοσιακά, συνεπώς δεν θα μπορούσαν να μου ξεφύγουν οι κουραμπιέδες!

Ετοιμάζετε τους κουραμπιέδες σας όπως γράφω στη συνταγή μας εδώ

Τους αφήνετε να κρυώσουν για τα καλά για να μπορέσετε να τους πιάσετε κιόλας. Σε ένα μπεν μαρί λιώνετε λευκή σοκολάτα κουβερτούρα (υπάρχει στο Σούπερ Μάρκετ) χωρίς να τη "δουλεύετε" την ώρα που λιώνει διότι θα σκληρύνει.

Όταν λιώσει τελείως παίρνετε έναν έναν κουραμπιέ από την ανάποδη και τον ακουμπάτε με την καλή του πλευρά μέσα στη σοκολάτα. Τον αφήνετε στην άκρη σε ένα πιατάκι και τον πασπαλίζετε με τριμμένο αμύγδαλο. Τον αφήνετε να κρυώσει για τα καλά η σοκολάτα πριν τον σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου!

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Χιονισμένα μπισκότα ή κουραμπιέδες


Επιτέλους! Βρήκα τα χρόνο και έφτιαξα τα κουραμπιεδάκια μου για τα Χριστούγεννα και θα τα μοιραστώ μαζί σας! Μπορεί για άλλους να είναι νωρίς χρονικά αλλά γευστικά δεν είναι ποτέ νωρίς για έναν απολαυστικό κουραμπιέ!

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Σοκολατένιος πειρασμός

 

Φοβερό εύκολο σοκολατένιο γλυκό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας χωρίς αλεύρι, το οποίο εκτέλεσα κατόπιν παραγγελίας για γλυκό "τύπου σοκολατόπιτας" από το βαφτιστήρι μου. Τα απαραίτητα υλικά σας είναι βούτυρο, κουβερτούρα, αβγά και ζάχαρη!

Σε ένα μπεν μαρί λιώνετε 200γρ. κουβερτούρα και ενώνετε με 200γρ. βούτυρο πλάκα.
Χτυπάτε στο μπωλ του μίξερ 4 κρόκους αβγού με 100γρ. ζάχαρη και σε ένα άλλο μπωλ χτυπάτε τα 4 ασπράδια αβγού με 100γρ. ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.

Τώρα αρχίζει η ένωση των υλικών σας! Αρχικά, ρίχνουμε το μίγμα της σοκολάτας στο μπωλ με τα ασπράδια και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Όταν ολοκληρώσουμε προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μίγμα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με κουτάλα σιλικόνης για να μη φύγει ο αέρας.

Όταν ενωθούν τα υλικά χύνουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί για να μη μας κολλήσει και διαλυθεί. Προτιμήστε ένα ταψί μετρίου μεγέθους διότι το γλυκό σας δεν θα ψηλώσει.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο για 40 λεπτά. ΄Οταν είναι έτοιμο περιμένουμε να κρυώσει για να ξεφορμάρουμε. Το γλυκό έχει σχηματίσει μια λεπτή κρούστα απ'έξω λόγω της μαρέγκας και είναι ρευστό και μαλακό μέσα σαν σουφλέ σοκολάτας. Μμμμ, όνειρο!

Διακοσμήστε το γλυκό σας με ζάχαρη άχνη και με φρέσκα φρούτα ή στολίδια, όπως το χριστουγεννιάτικο δεντράκι της φωτογραφίας.

Συνταγή για το χριστουγεννιάτικο δεντράκι θα βρείτε εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2011/12/blog-post_4812.html

Φιλιά, Φωτεινούλα

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Κινέζικα κουλουράκια της τύχης και της έκπληξης!!!

Μην μου πείτε ότι κάθε φορά που σας προσφέρουν κουλουράκια της τύχης στα διάφορα εστιατόρια που μπορεί να έχετε πάει να φάτε, δεν τα ανοίγετε όλο αγωνία για να δείτε τι θα σας αποκαλύψει η Θεά Τύχη για το μέλλον σας;

Φανταστείτε, λοιπόν, να τα σερβίρετε στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας! Είναι πολύ όμορφη και πρωτότυπη ιδέα, προσωπικά την έχω εφαρμόσει και ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι!!!

Ξεκινάτε χτυπώντας στο μίξερ 2 ασπράδια αυγού με 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη. Όταν αφρατέψουν προσθέτετε 1κσ. νερό, 1κσ. βούτυρο, 1/3 κγ. βανίλια ή μία βανίλια και 1 φλ. τσαγιού αλεύρι.  

Κάνω τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Έπειτα την ανοίγω σε φύλλο πάχους 1-2 εκ. πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα στρογγυλό κουπάτ την κόβω σε κύκλους διαμέτρου 5 εκ. Βάζω μέσα στον κύκλο το χαρτάκι που έχω γράψει το "ρητό" και το διπλώνω σε μισοφέγγαρο. Ενώνω τις άκρες του μισοφέγγαρου και τα τοποθετώ σε ένα ταψάκι.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 3-4 λεπτά.

Τα "ρητά" σας μπορεί να είναι του τύπου
- Θα πάθεις ό,τι σου αξίζει
- Ο έρωτας περνάει από κοντά σου
- Η τσέπη σου είναι τρύπια
- Κάτι σπουδαίο θα σε συναρπάσει
- Την επόμενη φορά θα είσαι πιο τυχερός

Φιλιά, Φωτεινούλα  

Μοσχαράκι φρικασέ με σέσκουλο και δυόσμο


Μοσχαράκι φρικασέ για σήμερα και είναι ό,τι πρέπει για μένα που έχω το λαιμό μου. Σαν ζεστή σουπίτσα. Βέβαια, αν είχε και λίγο συκωτάκι μέσα θα μου άρεσε ακόμα περισσότερο αλλά αυτό θα το αφήσουμε για το Πάσχα!

Διάλέγουμε ένα μαλακό κομμάτι κρέας όπως η ελιά, ένα πράσο, ένα μαρούλι και ένα ματσάκι σέσκουλο. Ξεκινάμε πλένοντας τα λαχανικά μας, που είναι και ο μπελάς του φαγητού, και αφήνουμε στην άκρη. Το πράσο το κόβουμε ροδέλες ενώ το μαρούλι και το σέσκουλο, τα χοντροκόβουμε με το χέρι.

Τσιγαρίζουμε το κρέας μας, το οποίο έχουμε ζητήσει από το χασάπη μας να μας το κόψει μεριδούλες, σε καυτό λάδι. Μόλις είναι έτοιμο από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το πράσο και το τσιγαρίζουμε και αυτό. Ρίχνουμε μέσα ένα φύλλο δάφνης, καμιά δεκαριά κόκκους κόλιανδρο κοπανισμένους και ζεστό νερό να καλύψει το κρέας και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για καμιά ώρα περίπου. Τσεκάρουμε συχνά πυκνά να μην μας κολλήσει και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.

Μετά από μια ώρα, προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το μαρούλι και το σέσκουλο και αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα ακόμα, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και να μαλακώσει το κρέας για τα καλά, συμπληρώνοντας νεράκι εφόσον χρειάζεται. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δυόσμο ξερό, τριμμένο και φύλλα άνιθο από 4-5 κλωνάρια.  Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη και αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.

Το αυγολέμονο το φτιάχνουμε όπως περιγράφεται εδώ

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και πατατούλες τηγανιτές όνειρο. Συνοδέψτε το πιάτο σας με ντοματίνια και φετούλα ... Τέλειο!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Σάλτσα αυγολέμονο, η ξινούτσικη

Η σάλτσα αυγολέμονο είναι από τις πιο αγαπημένες μου. "Γεμίζει" το πιάτο, αλλάζει τη γεύση του φαγητού και το μεταμορφώνει.

Για να την ετοιμάσουμε χρειαζόμαστε ένα αυγό και ένα λεμόνι, τι πρωτότυπο! Ανάλογα με το φαγητό μπορεί να χρειαστούμε και περισσότερα αβγά ή μόνο τους κρόκους εάν το θέλουμε αρκετά πηχτό.

Καταρχήν, θα πρέπει να έχουμε βγάλει το φαγητό μας από το μάτι της κουζίνας για να πέσει η θερμοκρασία του διαφορετικά μόλις βάλουμε μέσα το αβγολέμονο θα βράσει, θα κόψει και θα γίνει κομμάτια σαν τηγανιτό.

Ξεκινάμε και στίβουμε ένα λεμόνι και προσθέτουμε στο ζουμί του λίγο νεράκι, περίπου 1/2 κουτ. του γλυκού. Χτυπάμε ένα αβγό καλά να αφρατέψει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αργά αργά συνεχίζοντας να χτυπάμε.

Παίρνουμε μία κουταλιά ζουμί από το φαγητό μας και το ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην "κόψει". Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί θέλουμε να εξισσοροπήσουμε τη θερμοκρασία της σάλτσας με τη θερμοκρασία του φαγητού μας. Προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές και ανακατεύουμε, και 2-3 κουταλιές και ανακατεύουμε μέχρι να το ζαλίσουμε για τα καλά!.Έπειτα, ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στο φαγητό, ανακατεύοντας συνεχώς και συνεχώς και κουνώντας την κατσαρόλα ώστε η σάλτσα να πάει παντού και να ενωθεί πολύ καλά με το φαγητό μας. ΠΑΝΤΑ μακριά από το μάτι της κουζίνας. 

Όταν βεβαιωθούμε ότι έχει ενωθεί η σάλτσα με το φαγητό, αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη να γνωριστούν τα υλικά καλά μεταξύ τους πριν τα σερβίρουμε!

 Φιλιά, Φωτεινούλα

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Λαχταριστό γλυκάκι με το χτεσινό κέικ, φρούτα και κρεμ πατισερί


Έχει πέσει πολύ δουλειά σήμερα στην κουζίνα μου!!! Τελευταία ενημέρωση για σήμερα σας το υπόσχομαι, δεν θα σας κουράσω άλλο. Δεν μπορώ να αντισταθώ να μοιραστώ μαζί σας αυτή μου την έμπνευση.

Πριν από λίγες μέρες είχα φτιάξει ένα κέικ αλλά δεν καταφέραμε να το φάμε κι έτσι το είχα βγάλει στην κατάψυξη. Σήμερα το πρωί που με είχε πιάσει υπογλυκαιμία (χα,χα,χα) το έβγαλα από την κατάψυξη και το καημένο περίμενε υπομονετικά στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να μου έρθει η έμπνευση. Και ήρθε! Απογευματινή ώρα!

Ετοιμάζουμε κρεμ πατισερί ή χτυπάμε με κρύο γάλα ένα από τα φακελάκια έτοιμης κρέμας που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Προσωπικά προτιμώ την κρεμ πατισερί αλλά μια και είχα ένα φακελάκι κρεμ ντελίς με άρωμα καπουτσίνο σκέφτηκα να μην το αφήσω άλλο να μου πιάνει το ντουλάπι.

Σε ένα ψηλό ποτήρι ρίχνω 4-5 κυβάκια 1x1εκ. στον πάτο του ποτηριού και ραντίζω με κονιάκ. Ρίχνω από πάνω μια κουταλιά κρέμας. Από πάνω κομμάτια πορτοκαλιού (ή κάποιο άλλο φρούτο της αρεσκείας σας ή διάφορα φρούτα εποχήγς ανακατεμένα ή κομπόστα). Συνεχίζω εναλλάξ με στρώσεις κέικ, κονιάκ, κρέμα, φρούτα μέχρι να φτάσω επάνω και τελειώνω με κρέμα. Ανάμεσα στις στρώσεις μπορώ να ρίξω και ξηρούς καρπούς, όπως τριμμένο καρύδι, ή κομμάτια λευκής και μαύρης σοκολάτας.
Πάνω από την τελευταία κρέμα στολίζω με μια φέτα πορτοκάλι ή με ένα ζαχαρωτό ή με τρίμμα σοκολάτας. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!

Ξεκίνησα να τρώω το μισό ποτήρι για να αφήσω το υπόλοιπο στην κόρη μου αλλά δεν τα κατάφερα, δυστηχώς!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Εντυπωσιακά, γλυκά στολίδια βασιλόπιτας και γλυκισμάτων

 

Πανεύκολο και πανέμορφο το ντεκοράρισμα της βασιλόπιτας σας που σας προτείνω σήμερα!

Σε ένα μπωλ βρέχετε 250γρ ζάχαρη με μία κουταλιά αρωματικό ανθόνερο και λίγο ακόμα αν χρειαστεί. Πλάθετε καλά το μίγμα σας με τα χέρια για να υγρανθεί όλη η ζάχαρη.

Σε ένα ταψί απλώνετε το φύλλο σιλικόνης σας και αραδιάζετε επάνω τα κουπάτ που θα χρησιμοποιήσετε. Έπειτα παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και τις βάζετε μέσα σε κάθε κουπάτ. Πατάτε καλά τη ζάχαρη μέσα στο κουπάτ για να γίνει ένα. Εάν θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε το κουπάτ, περιμένετε λίγο να αρχίσει να στεγνώνει η ζάχαρη, ξεφορμάρετε ΠΟΛΥ προσεκτικά και το επαναχρησιμοποίείτε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα σας.
Αφήνετε το ταψί έξω για 2 ώρες περίπου μέχρι να στεγνώσει η ζάχαρη για τα καλά ή το βάζετε στο φούρνο στους 50ο για 5-10 λεπτά, στον άερα, για να στεγνώσει γρηγορότερα.

Ξεφορμάρετε με πολύ προσοχή τα ζαχαρωτά και χρησιμοποιείστε τα στο γλυκό σας. Έχετε υπόψιν σας ότι η ζάχαρη μόλις έρθει σε επαφή με κρέμα ή σαντιγύ θα αρχίσει να λιώνει, οπότε περιμένετε να στολίσετε το γλυκό σας την τελευταία στιγμή και να απολαύσετε τα σχόλια θαυμασμού των φίλων σας!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Χτεσινοί φακοκεφτέδες με άνηθο και κόλιανδρο


Τον θυμάστε εκείνο τον πουρέ φακής που είχα φτιάξει τις προάλλες;
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2011/12/blog-post_3168.html?utm_source=BP_recent

Ε, μου περίσσεψε λιγουλάκι και μια και δεν πετάμε τίποτα από την κουζίνα μας τον έκανα νοστιμότατους κεφτέδες!

Βάζω τον πουρέ σε ένα βαθύ πιάτο και προσθέτω, ανάλογα με την ποσότητα του μίγματος σας, 3 κλωναράκια ψιλοκομμένο άνιθο μόνο τα φύλλα, καμιά δεκαριά κοπανισμένους κόκκους κόλιανδρου και 2-3 κουταλιές αλεύρι για να σφίξει το μίγμα.
Παίρνω κουταλιές από το μίγμα και τις ρολάρω σε φρυγανιά και έπειτα τις βουτάω σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι για να ροδοχρωμίσουν. Σε ελάχιστο χρόνο είναι έτοιμοι και έχετε ένα πρωτότυπο συνοδευτικό για το τραπέζι της επόμενης μέρας σας!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα λιαστής ντομάτας και πράσινη πιπεριά


Βράζω τα μακαρόνια μου όπως φαίνεται εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2011/12/blog-post_14.html

και τώρα ετοιμάζω τη σάλτσα που θα τα συνοδεύσει!

Τσιγαρίζω σε λίγο λάδι μέσα σε ένα κατσαρολάκι ένα κρεμμύδι ξερό κομμένο καρέ (μπρινουάζ), μία σκελίδα σκόρδο πατημένη και μία πράσινη πιπεριά κομμένη μπρινουάζ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Όταν είναι έτοιμα προσθέτω δύο ώριμες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη, 1κγ. πελτέ ντομάτας για χρώμα, λίγο νεράκι, 1/2 κγ. ζάχαρη, ξερό βασιλικό, αλάτι και πιπέρι, 3 καρφάκια γαρύφαλλο και 3 τμχ μπαχάρι και αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά περίπου ώστε να βγάλουν όλα τους τα αρώματα και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Όταν είναι έτοιμα προσθέτω στη σάλτσα 4-5 λιαστές ντομάτες ξερές κομμένες σε λωρίδες και αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά ακόμα για να μαλακώσουν.

Δοκιμάζω τη σάλτσα μου για να βεβαιωθώ ότι δεν χρειάζεται κάτι ακόμα από αλάτι ή ζάχαρη και είμαι έτοιμη να σερβίρω! Αν σας ξινίζει λίγο χρειάζεται ζάχαρη λόγω της φρέσκιας ντομάτας. Μπορείτε αντί φρέσκιας ντομάτας να προσθέσετε χυμό ντομάτας στο χάρτινο κουτί.

Απαραίτητο και αναντικατάστατο τελείωμα του πιάτου είναι το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το ξερό ανθότυρο Κρήτης.

Φιλιά, Φωτεινούλα


Βράζω μακαρόνια!

Επειδή θα χρειαστεί να βράσουμε μακαρόνια πολλές φορές σε αυτό το blog παραθέτω τον τρόπο που βράζουμε τα μακαρόνια μας για νεότερες αναφορές.

Ζεσταίνω νερό στην κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει αλατίζω το νερό και ρίχνω μέσα τα μακαρόνια. Προαιρετικά βάζω και μια κουταλιά σούπας λάδι για να μην κολλήσουν. Βράζω τα μακαρόνια μου όση ώρα αναγράφεται πάνω στη συσκευασία.

Σουρώνω τα μακαρόνια σε ένα σουρωτήρι χωρίς να τους ρίξω κρύο νερό από πάνω και αφήνω να στραγγίξουν. Εν τω μεταξύ ζεματίζω στην κατσαρόλα μια κουταλιά λάδι και απομακρύνω από το μάτι της κουζίνας μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει. Έπειτα ξαναβάζω τα μακαρόνια μου στην κατσαρόλα, τα φέρνω μερικές βόλτες και τα αφήνω στην άκρη σκεπασμένα μέχρι να ετοιμάσω τη σάλτσα μου.

Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε κάποια σάλτσα μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα με τυρί ή στο τσιγάρισμα τους να προσθέσετε μια σκελίδα σκόρδο για περισσότερο άρωμα.

Φιλιά, Φωτεινούλα.




Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Πουρές από πορτοκαλί φακή σαν φάβα

Εδώ κολλάει το "Από αλλού ξεκίνησα και αλλού κατέληξα" με άλλα λόγια, εγώ το πρωί ξεκίνησα να κάνω φακή σούπα αλλά ο δαίμων της κουζίνας είχε άλλη γνώμη.

Πρέπει να σας επισημάνω ότι η πορτοκαλί φακή βράζει ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ γρήγορα. Από το κατάστημα που την αγόρασα με συμβούλεψαν ότι σε 10 λεπτά θα ήταν έτοιμη. Αμ δε; Σε 10 λεπτά η φακή μου είχε γίνει λιώμα και έπρεπε κάτι να την κάνω προκειμένου να μη μείνω νηστική το μεσημέρι. Αποφάσισα λοιπόν να την αφήσω να βράσει να χυλώσει σαν τη φάβα και να τη βαφτίσω πουρέ! Κι έτσι κι έγινε. Ευτυχώς είχα φροντίσει από νωρίς να βάλω μέσα στην κατσαρόλα το καροτάκι μου κομμένο σε λεπτές ροδέλες, μία σκελίδα σκόρδο πατημένη και ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο.

Πως θα κόψετε το κρεμμύδι θα το δείτε εδώ

Μην αμελήσετε να προσθέσετε στο ζουμί πιου βράζει το απαραίτητο αλάτι, 2-3 κουταλιές λάδι και ένα φύλλο δάφνης, απαραίτητο μυρωδικό σε κάθε φακή.  

Όπως καταλαβαίνετε αφήνετε τη φακή να βράσει για τα καλά μέχρι να χυλώσει και να πιει όλο της το νερό. Φροντίστε να την ανακατεύετε συχνά πυκνά γιατί έχει την τάση να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν ετοιμαστεί αφήστε τη να κρυώσει και σερβίρετε στάζοντας λίγο λάδι πάνω της και πασπαλίζοντας με ροζ πιπέρι για ξεχωριστό χρώμα στο πιάτο!

Μπορείτε να τη συνδυάσετε με θαλασσινά όπως καλαμαράκια τηγανιτά ή και ψάρια τηγανιτά και γενικώς με ο,τιδήποτε θα συνδυάζατε και την απλή φακή σούπα.

Συνταγή για τηγανιτά καλαμαράκια θα βρείτε εδώ

Μπορείτε να τη γαρνίρετε με καραμελωμένα κρεμμύδια και να βρείτε τη συνταγή τους εδώ

Φιλιά, Φωτεινούλα

Καραμελωμένα κρεμμύδια όλο γλύκα!

Κρεμμύδια, όχι που καίνε, αλλά κρεμμύδια όλο γλύκα! Πεντανόστιμη και εξαιρετικό συνοδευτικό οσπρίων!

Προσωπικά τα έχω συνδυάσει άψογα με φακή σαλάτα και με φάβα και έμεινα πολύ ευχαριστημένη από το συνδυασμό. Ταιριάζουν φυσικά πολύ ωραία και με ψητό κρέας και ό,τι άλλο εσείς προτιμάτε.

Αρχικά, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια μας από το ξερό μέρος τους και στις άκρες και τα κόβουμε σε παχουλές ροδέλες προσεχτικά χωρίς να τις χαλάσουμε. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια μας ελαφρά σε λάδι χωρίς να τα σκεπάζει.
Μόλις χρυσίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε κι από την άλλη και ρίχνουμε μία κουταλιά ζάχαρη πάνω σε κάθε κρεμμύδι. όταν έχουν ροδίσει και από την άλλη ρίχνουμε λίγο balsamico πάνω σε κάθε κρεμμύδι για να τα σβήσουμε. Τα αφήνουμε λίγο ακόμα και τα βγάζουμε από το τηγάνι προσεκτικά να μη χαλάσει το σχήμα τους.

Το μόνο που χρειάζονται ακόμα είναι να τα απολαύσετε.

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Πετιμέζι, αυτός ο γλυκός άγνωστος

Το πετιμέζι, το παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο, το βρίσκουμε σε περιοχές της Ελλάδας που παράγεται κρασί

Για την Ιστορία
O Αθήναιος της αρχαίας ελληνικής γαστρονομίας του 1ου αιώνα μ.Χ. αποδίδει την αποστροφή του ανθρώπου απέναντι στον κανιβαλισμό στην ανάπτυξη της μαγειρικής τέχνης, αναφέροντας ως παράδειγμα ένα συγκεκριμένο πιάτο με ψάρι και πετιμέζι. Το σκούρο αυτό παχύρρευστο ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα, το πετιμέζι, το κολλώδες σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον μούστο (τον χυμό των πατημένων σταφυλιών πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης), το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη την Ελλάδα όπου οι κάτοικοι παράγουν το δικό τους κρασί και σε επιλεγμένα ράφια ορισμένων καταστημάτων στις πόλεις.
Το φθινόπωρο είναι ακόμα η εποχή που οι μάγειρες στα χωριά χρησιμοποιούν φρέσκο μούστο και πετιμέζι για να κάνουν πιο γλυκιά τη γεύση σε μπισκότα, πουτίγκες, κέικ, γλυκά με φύλλο, ψωμιά, ακόμα και χαλβά. Στη σύγχρονη κουζίνα, το αρχαίο αυτό γλυκαντικό βλέπει μια κάποια αναγέννηση, οι χρήσεις του επεκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της ζαχαροπλαστικής και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των σύγχρονων Ελλήνων γαστριμάργων για κάτι παραδοσιακό, αλλά και καινούργιο.

Όμως, οι σύγχρονοι μάγειρες είτε βρίσκονται στην επαρχία είτε στις πόλεις γνωρίζουν λιγότερα για την πανάρχαια αυτή γλυκαντική ουσία από τους προγόνους τους πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα είδος αξιολογικής κλίμακας για τον μούστο που διαφοροποιούσε το γλυκαντικό από το πόσο είχε βράσει και πήξει. Υπήρχε ο γλεύκος που εκτιμάται ότι ήταν κάτι που έμοιαζε με τον φρέσκο μούστο από υπερβολικά ώριμα σταφύλια. Το έψημα ήταν συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών με την πυκνότητα του μελιού, που συχνά αντικαθιστούσε το τελευταίο. Ο εψετός ήταν λίγο λιγότερο πυκνός.

Το πετιμέζι στην κουζίνα μου
Τα δύο πιο κοινά γλυκίσματα που φτιάχνονται με μούστο είναι η μουσταλευριά, ένα είδος πουτίγκας, και τα μουστοκούλουρα, χοντρά, σκούρα καφέ κουλουράκια, που γίνονται και μαλακά αλλά και τραγανά. Στη Λήμνο, μια σπεσιαλιτέ της συγκομιδής της ελιάς είναι τα πολύ χορταστικά μουστοκούλικα, που στην ουσία πρόκειται για ένα είδος ζυμαρικών τα οποία έχουν σχήμα σαν πρέτσελ και βράζουν μέσα σε πετιμέζι. Ένα από τα πιο ελκυστικά γλυκίσματα είναι το σουτζούκ λουκούμ, με δεμένα στη σειρά καρύδια τα οποία βουτάνε σε μουσταλευριά, μετά τα αφήνουν να ξεραίνονται και επαναλαμβάνουν πολλές φορές αυτή τη διαδικασία μέχρι να γίνουν ένα γλυκό, γεμιστό με καρύδια, ζελατινώδες «λουκάνικο».

Το πετιμέζι δρα και ως συντηρητικό στη χωριάτικη κουζίνα, ιδίως στα γλυκά του κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα. Το πετιμέζι περιχύνεται πάνω σε ψημένο ψωμί, σε τσαλέτια (τηγανίτες από μπομπότα- γλυκός χυλός με βάση το αλεύρι- ένα παλιό πιάτο από τη Σάμο), σε μικρές χορτόπιτες από την Τήνο όπως η φεσκλόπιτα, σε περισσότερα πιάτα στην παραδοσιακή κουζίνα και τουλάχιστον σε ένα γλυκόξινο πιάτο με ψάρι, το σαβόρο, σε διάφορες εκδοχές από τις Κυκλάδες.

Μπορώ να το φτιάξω;
Για να φτιάξουμε δύο λίτρα πετιμέζι, χρειαζόμαστε με 5 λίτρα φρέσκου μούστου και 2 κύβους 5 εκ. από μπαγιάτικο ψωμί. Ρίχνουμε τον μούστο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ψωμί. Τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζει να σιγοβράζει, ξαφρίζουμε την επιφάνεια με ένα μεγάλο κουτάλι. Πετάμε τον αφρό. Το κάνουμε συνεχώς, καθώς σιγοβράζει ο μούστος. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθούν τα 5 λίτρα σε περίπου 2. Θα γίνει ένα παχύρρευστο και κολλώδες μείγμα, με πυκνότητα περίπου ανάμεσα σε αυτή του λαδιού και του μελιού. Το αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα και το αποθηκεύουμε σε ένα καθαρό βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.



Το Κρητικό πετιμέζι (αν δεν παινέσεις το σπίτι σου...)
Το Πετιμέζι Κρήτης προέρχεται από συμπύκνωση μούστου εξαιρετικών και ώριμων σταφυλιών της Κρήτης. Έχει υπέροχο άρωμα και γεύση. Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε παραδοσιακά σπιτικά γλυκά, σε τηγανίτες, σε λουκουμάδες και άλλα. Είναι άριστο σιρόπι για κάθε είδους παγωτό.

Το προϊόν αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας ως θερμαντικό μέσο την περίοδο του πολέμου, αλλά και ως γλυκαντική ουσία στη ζαχαροπλαστική, την περίοδο που η ζάχαρη - λόγω της υψηλής της τιμής - ήταν ένα είδος πολυτελείας.

Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη σύγχρονη νοικοκυρά σε αναλογία 1:1 αντί της ζάχαρης σε όλα τα γλυκά, ακόμη και στο ψωμί με βούτυρο, ενώ είναι και το βασικό συστατικό για τα γλυκά κουταλιού που ονομάζονται ρετσέλια.

Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού, εκτός από την θεσπέσια και λησμονημένη γεύση του, προσδίδει άρωμα, χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά όπου κι αν χρησιμοποιηθεί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί του μούστου στην παρασκευή μουσταλευριάς.

Το πετιμέζι είναι κατάλληλο:
•για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και μουστοκαλάμαρα
ο μούστος που απαιτείται φτιάχνεται με 2-3 μέρη νερό - ανάλογα με τη γλυκύτητα που επιδιώκουμε - και 1 μέρος πετιμέζι

•για πετιμέζι λικέρ 3 μέρη πετιμέζι και 1 μέρος τσικουδιά

•για σφηνάκι πετιμέζι 3 μέρη τσικουδιά και 1 μέρος πετιμέζι

•ως σιρόπι στο παγωτό 1 κουταλιά της σούπας στο μπολ

•ως γλυκαντικό στο γιαούρτι 2 κουταλιές της σούπας στο μπολ

•ως δροσιστικό 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη παγωμένου νερού

•ως γρανίτα 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη τριμμένου πάγου

Πηγές: Ν.Κόχυλα , www.dianekochilas.com , 2009 και http://www.petimezi.gr/






Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Τραγανά ρολάκια με ξηρούς καρπούς και φρούτα

Για τα ρολάκια μας χρειάστηκα ένα πακέτο φύλλο Βηρυττού. Και για τη γέμιση ανέμιξα 200γρ. φουντούκι αλεσμένο, 2κσ. σησάμι, 1κγ. μοσχοκάρυδο και 1κγ κοφτό γαρύφαλο αλεσμένο και μια φούχτα αποξηραμένα φρούτα.

Απλώνουμε στο τραπέζι ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε στις άκρες. Απλώνουμε πάνω του άλλο ένα φύλλο κρούστας και το πατάμε στην άκρη για να κολλήσει με το πρώτο. Αραδιάζουμε πάνω στο φύλλο τριμμένο φουντούκι ή και καρύδι, σησάμι και αποξηραμένα cranberries. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα cranberries με δαμάσκηνο ψιλοκομμένο ή σταφίδες.
Απλώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω, βουτυρώνετε στις άκρες και απλώνετε άλλο ένα τελευταίο φύλλο. Ξεκινάτε και τυτλίγετε τα φύλλα σε ρολό, προσεκτικά, δίχως να χάσετε τη γέμιση από τις άκρες. Προσέξτε τα ρολάκια σας δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ σφιχτά. Κόβετε το φύλλο κάθετα σε ρολάκια πλάτους 2-3 εκατοστών.  
Τοποθετείται τα ρολά όρθια μέσα σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί. Καίτε μερικές κουταλιές βούτυρο γάλακτος σε ένα τηγανάκι και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει παίρνετε κουταλιές και βάζετε από μία πάνω σε κάθε ρολάκι. Ψήνετε τα ρολάκια σας στο φούρνο στους 170ο στον αέρα μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.

Τα βάζετε σε μια ωραία πιατελίτσα και ρίχνετε από πάνω τους 2-3 κσ. πετιμέζι.... γιαμ γιαμ νόστιμο!!!


Εάν δεν έχετε πετιμέζι μπορείτε να φτιάξετε ένα σιροπάκι και να κολυμπήσετε μέσα τα ρολάκια σας. Το σιρόπι θα το ετοιμάσετε με 1 φλ. νερό, 1φλ. ζάχαρη και 1/2 φλ. μέλι. Τα βράζετε για λίγο σε ένα κατσαρολάκι με ένα στικ κανέλας και τρίμμα γαρύφαλου. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και έπειτα το ρίχνετε πάνω από τα ρολάκια σας αφού τα έχετε τοποθετήσει σε μια όμορφη πιατέλα!
 
Ένα τραγανό εορταστικό επιδόρπιο όλο γλύκα για τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες που έρχονται.
 
Φιλιά, Φωτεινούλα

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Πιτοπιτάκια του άσχετου


Την ονομασία αυτή την έδωσε ο άντρας μου στο γλυκό όταν με ρώτησε "Τι έχει μέσα;". "Τίποτε" του απάντησα, "Πιτοπιτάκια λοιπόν" μου είπε και κράτησα την εφευρετική ονομασία.

Σας περίσσεψε φύλλο τύπου Βηρυττού ή κρούστας; Μην ανησυχείτε! Πιτοπιτάκια και όλοι θα ενθουσιαστούν. Απλώνετε ένα φύλλο στο τραπέζι και το βουτυρώνετε ελαφρώς ήτοι σε 4 οριζόντιες γραμμές, από μία στις άκρες για να κολλήσουν τα φύλλα και δύο στη μέση. Απλώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω και τα τυλίγετε σε ρολό αλλά πλακέ γιατί δεν έχουν καμία γέμιση. Έπειτα τα κόβετε κάθετα. Εάν σκεφτείτε και κάποιο άλλο τρόπο τυλίγματος, κοπής και παρουσίασης είναι καλοδεχούμενος.

Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι ίσα να ροδίσουν και τα αφήνετε σε μια πιατελίτσα στην άκρη πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζετε σιρόπι με 1/2 ποτήρι νερό, 1/2 ποτήρι ζάχαρη και 1/2 ποτήρι μέλι, 1κ.γ. τριμμένο γαρύφαλο και ένα στικ κανέλας.  

Μόλις βράσει και ομογενοποιηθεί παίρνετε ένα ένα πιτοπιτάκι και το βουτάτε στο σιρόπι με μια κουτάλα για λίγα δευτερόλεπτα. Το ακουμπάτε στην πιατέλα και πασπαλίζετε με σουσάμι ή και τριμένο φουντούκι ή καρύδι, ό,τι θέλετε εσείς. Συνεχίζετε  με τα υπόλοιπα πιτοπιτάκια. 

Εάν στο τέλος περρισέψει σιρόπι το ρίχνετε μέσα στην πιατέλα με τα πιτοπιτάκια. Τη δοσολογία αυτή για το σιρόπι την χρησιμοποίησα σε 2 φύλλα Βηρυττού, ήτοι σε μια σειρά πιτοπιτάκια. 

Συνοδέψτε τα πιτοπιτάκια με ένα ποτήρι γαλλικό καφέ μετά το δείπνο και όλοι θα ξετρελλαθούν!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Σαλάτα ρόκα με κολοκύθα, πετιμέζι και πασπαλισμένη γραβιέρα

Εκείνη η κολοκύθα που είχα πάρει τις προάλλες τον ατελείωτο έχει. Για να δούμε πως θα μεταμορφώσει τη σαλάτα μας αυτή τη φορά.

Σε ένα τηγανάκι βάζουμε την κολοκύθα μας κομμένη μπρινουάζ (καρέ) και ελάχιστο νερό και τη βράζουμε για 2 λεπτά να μαλακώσει. Αφού έχει πιει τα νερά της, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1κσ. πετιμέζι και 1κσ. μπαλσάμικο, το λαδάκι της σαλάτας μας και το αλάτι της. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Πλένουμε καλά τη ρόκα και την κόβουμε με τα χέρια στο μπωλ της σαλάτας που θα τη σερβίρουμε. Ρίχνουμε καρύδι που έχουμε θρυμματίσει με το χέρι, δηλαδή χοντροκομμένο, και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το άρτυμα και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα. Λίγο καρύδι ακόμα από πάνω για ντεκόρ και είμαστε έτοιμοι.

Η κολοκύθα σας θα πάρει ένα σκούρο πορτοκαλί χρώμα κατά το βρασμό το οποίο έρχεται σε ωραία αντίθεση με το πράσινο της ρόκας. Επίσης, η γλύκα από το πετιμέζι και την κολοκύθα μεταμορφώνει την ψυχράδα της ρόκας.

Φιλιά, Φωτεινούλα

Μανιτάρια Portobello γεμιστά με γραβιέρα και αρώματα


Μανιτάρια Portobello! Τα ιδανικά μανιτάρια για να τα γεμίσεις και να τα απολαύσεις σε όλο τους το μεγαλείο.

Σήμερα διάλεξα να τα συνοδεύσω με το σολωμό πορτοκάλι και τα γέμισα με σκόρδο, φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό και γραβιέρα.

Συνταγή για φιλέτο σολωμού με σως πορτοκάλι θα βρείτε εδώ

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια σκουπίζοντας τα με ένα βρεγμένο πανάκι και ξεφλουδίζοντας τα. Πληροφορίες για το ξεφλούδισμα θα βρείτε εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2011/12/blog-post_776.html

Αν και αναφέρομαι σε λευκά μανιτάρια, η ίδια τεχνική εφαρμόζεται και στα μανιτάρια Portobello.
Επιπλεόν αφαιρούμαι το ποδαράκι τους και έχουμε το κάτωθι αποτέλεσμα

Αφήνουμε τα μανιτάρια στην άκρη και ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια τους . Επίσης, ψιλοκόβουμε μία σκελίδα σκόρδο και 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, και σωτάρουμε όλα τα υλικά μας σε ένα τηγανάκι με ελάχιστο λάδι. Απομακρύνουμε απο τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε με το μίγμα τα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε τα μανιτάρια με μια στρώση χοντροτριμμένη γραβιέρα, έπειτα με φύλλα μαϊντανού και αποτελειώνουμε με γραβιέρα. Στάζουμε λίγο λαδάκι από πάνω τους.

Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ένα λαδωμένο πυρέξ και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, στον άερα, στους 170ο.

Έτοιμα! Μπορείτε να τα απολαύσετε αντί για σαλάτα ή ως συνοδευτικό στο τραπέζι σας. Ένα ιδιαίτερο πιάτο για τις γιορτινές μέρες.

Πληροφορίες για τα είδη των μανιταριών θα βρείτε εδώ

Φιλιά, Φωτεινούλα 




Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Χιονισμένη βασιλόπιτα σαν κέικ με μαριναρισμένες σταφίδες και καρύδι


Δεν πρόλαβα να τους σταματήσω πριν την κόψουν και αρχίσουν να την απολαμβάνουν με μια συνεχόμενη ροή "μμμμ!" να ακούγεται από την κουζίνα. 

Περιέσωσα όμως ένα κομμάτι και σας το προσφέρω με όλη μου την καρδιά.

Ώρα να ετοιμάσουμε τη Βασιλόπιτα μας εν όψει του ερχομού του καινούριου χρόνου. 2012! Πόσο μεγάλο ακούγεται. Πάνε χρόνια, πριν το 2000, που έλεγα στον παππού μου "Πω, πω το 2000 θα είμαι ... τόσο χρονών" και τώρα έχουμε φτάσει 12 χρόνια παραπάνω από το 2000 και εύχομαι να είμαστε πρώτα απ'όλα καλά στην υγεία μας και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν!

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Ρόδι, καρπός ζωής


Ρόδι: Ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας
Μαρία Παπαδοδημητράκη
ΤΕΥΧΟΣ - Νοέμβριος 2008


Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα. Μυηθείτε κι εσείς στα μυστικά του ροδιού και μάθετε γιατί τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας.

Από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν
Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Ένα ρόδι την ημέρα…
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. ­Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.


Γεμάτο οφέλη
Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ­επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.


Όλοι οι τρόποι για να ωφεληθείτε!
Πέρα από το φυσικό χυμό του ροδιού, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
● Φτιάξτε αφέψημα: Σε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνετε 1 φλιτζάνι φλούδα ροδιού και βράζετε για 3΄. Περιμένετε να κρυώσει και σουρώ­νετε. Μπορείτε να πίνετε 1 ποτηράκι 10΄ πριν από το φαγητό για 15 ημέρες. Το ρόδι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Κάντε πλύσεις και γαργάρες: Τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται, π.χ., σε περιπτώσεις αιμορροΐδων μετά από κάθε κένωση, αλλά και για τον πονόλαιμο. Σε ένα φλιτζάνι νερό, βάζετε 8-10 φύλλα και βράζετε για 10΄. Σουρώνετε και χρησιμοποιείτε στην πρώτη περίπτωση το μείγμα κρύο -για πλύσεις τοπικά κάθε βράδυ-, για όσο διάστημα χρειαστεί, και στη δεύτερη χλιαρό για γαργάρες, 2-3 φορές την ημέρα.


Οδηγίες «χρήσης»
› Πώς να τα διαλέξετε
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα. Βέβαια, ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί.
› Πώς να τα καθαρίσετε
Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους. › Πώς να τα διατηρήσετε
Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου. Για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους, παίρνετε απλά όσους θέλετε.
› Πώς να πάρετε το χυμό τους
Σε πολλές συνταγές, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, χρησιμοποιείται και ο χυμός του. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο τρόποι για να πάρετε το χυμό από τους καρπούς: είτε στύβετε τα ρόδια στο στύφτη, όπως κάνετε με τα πορτοκάλια, είτε πιέζετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, στη δεύτερη μένουν στο σουρωτήρι και οι μεμβράνες που χωρίζουν τους σπόρους, οι οποίες δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό.



Διατροφική ανάλυση
ανά ρόδι (περίπου 280 γρ.)*
Ενέργεια
234 kcal
Πρωτεΐνες
4,71 γρ.
Λιπαρά
3,30 γρ.
Υδατάνθρακες
52,73 γρ.
Φυτικές ίνες
11,3 γρ.
Ασβέστιο
28 mg
Σίδηρο
0,85 mg
Μαγνήσιο
34 mg
Φώσφορο
102 mg
Κάλιο
666 mg
Νάτριο
8 mg
Ψευδάργυρος
0,99 mg
Χαλκός
0,446 mg
Σελήνιο
1,4 mcg
Βιταμίνη C
28,8 mg
Νιασίνη (Β3)
0,826 mg
Φυλλικό οξύ
107 mcg
Βιταμίνη Ε
1,69 mg
Βιταμίνη Κ
46,2 mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Πωλ Φαρατζιάν, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, και την κ. Ρένα Σιώζου, ιριδολόγο-ομοιοπαθητικό-φυτοθεραπεύτρια.