Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Τα καλύτερα τσουρέκια της Φωτεινούλας

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με το κατόρθωμα μου. Είναι η τέταρτη φορά που επιχειρώ να φτιάξω τσουρέκια, και τις τέσσερις φορές με διαφορετική συνταγή. Μόλις χτες πέταξα ένα ολόκληρο ταψί και γι'αυτό πείσμωσα και βάλθηκα από το πρωί να βρω την καλύτερη συνταγή. όσες έβρισκα είχαν διάφορα ελαττώματα κατά τα λεγόμενα όσων τις προσπάθησαν οπότε... τι; Τι κάνουμε Φωτεινούλα τώρα που έτσι και δεν τα καταφέρεις και σήμερα θα την πληρώσουν τα παιδάκια και ο άντρας σου με τα νευράκια που θα έχεις; Όχι, κανείς δεν θα την πληρώσει είπα και φόρεσα το καλύτερο μου χαμόγελο και πήγα στο ... φούρναρη.
- Παρακαλώ, μου λέει ο άνθρωπος   
- Θέλω μαγιά, νωπή, θέλω να κάνω τσουρέκια. Πουλάτε;
- Πουλάμε. Πόση θέλετε;
- Δεν ξέρω. Πόση πρέπει να χρησιμοποιήσω για ένα κιλό αλεύρι;
- Εξαρτάται, το βούτυρο, τα αβγά, το γάλα, δενε ίναι μόνο το αλεύρι
Μμμ, είπα από μέσα μου. Εξαρτάται, που λες, εξαρτάται, που λέει και η Χαρούλα.
- Θα πάω σπίτι να κοιτάξω και θα ξαναγυρίσω

Επιστρέφω σε μισή ώρα πιστεύοντας ότι βρήκα την τέλεια συνταγή!
- 40 γρ. θέλω του λέω.
- Και τι αλεύρι θα χρησιμοποιήσεις;
- Το απλό, το μπλε
- Δεν κάνει αυτό, πρέπει να πάρεις εκείνο με το φτερό, μόνο αυτό κάνει. Αλλά είναι ακριβό.
- Δηλαδή, τώρα πρέπει να πάω και στο σούπερ μάρκετ; Θα πάω, τι θα κάνω;
- Δεν αξίζει ο κόπος. Είναι μπελάς τα τσουρέκια. Θέλουν καλό ζύμωμα, πρέπει να τα αφήσεις να φουσκώσουν, να τρυπήσεις τη ζύμη να την κατεβάσεις και να τα ζυμώσεις πάλι. Πάλι φούσκωμα, πλάσιμο σε σχέδια και πάλι ζέστη για να ανέβουν. Μετά να τα περάσεις με το αβγό και μετά να τα ψήσεις. όλη μέρασ την κουζίνα θα είσαι. 
- Δεν πειράζει, θα τον κάνω τον κόπο, για τα παιδάκια μου που τα περιμένουν (Μάρθα Βούρτση)

Και το πράγμα αρχίζει να περιπλέκεται. Πάω στο σούπερ μάρκετ και το αλεύρι με το φτερό είχε τρισήμιση ευρώ. Ένα άλλο δίπλα του, με την ένδειξη για τσουρέκια, είχε 2,5 ευρώ. Δεν το παίρνω;  λέω και το πήρα. Αυτό είχε πάνω μια ωραιότατη συνταγή την οποία... τροποποίησα. Και έτσι έχουμε και λέμε. Ο λόγος που σας γράφω ακριβώς τις μάρκες και τις διαδικασία είναι γιατί δεν ξέρω αν με κάποια άλλη μάρκα ή σειρά εργασιών έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.



Λίστα για ψώνια
για τη ζύμη
1000γρ. αλεύρι για τσουρέκια
250γρ. βούτυρο 
300γρ. ζάχαρξ
250 γρ. γάλα
10γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
2γρ. μαστίχα κοπανισμένη
1κγ. αλάτι
4 αβγά
100γρ. νωπή μαγιά ή 30γρ. ξερή
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
1 αβγό για άλειμμα


Ζεσταίνουμε ΕΛΑΧΙΣΤΑ 200γρ γάλα και προσθέτουμε άλλα 50γρ να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του σε περίπωση που μας ξεφύγει. Προσθέτουμε στο γάλα ανακατέβοντας συνεχώς 100γρ. νωπή μαγιά από το ΦΟΥΡΝΟ. Συνεχίζουμε να ανακατέβουμε μέχρι να διαλυθεί και να δώσει ένα μπεζ χρώμα στο γάλα και αφήνουμε στην άκρη.
 

Χτυπάμε 4 αβγά με τον αβγογδάρτη και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια Μύλοι Αγ. Γεωργίου. Προσθέτω 10γρ. μαχλέπι κοπανισμένο και 2 γρ. μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί. Ακόμα, 1κγ αλάτι και ξύσμα από ένα πορτοκάλι μετρίου μεγέθους. Αφήνω πάλι στην άκρη.


Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω 250γρ. βούτυρο αγελάδος και μόλις λιώσει ρίχνω μέσα 300γρ. ζάχαρη και τη διαλύω. Μπορείτε να πάρετε τη βοήθεια του μίξερ σε αυτό το σημείο. Επίσης, προσθέτετε το χυμό από το πορτοκάλι που ξύσατε.

Ξεκινάμε τη μίξη των υλικών μας.
Στο κατσαρολάκι με το βούτυρο και τη ζάχαρη προσθέτω τα αβγά και ανακατεύω πολύ καλά για να μην ψηθούν (αν είναι πολύ ζεστό το μίγμα). Στη συνέχεια, ρίχνετε το μίγμα βούτυρο-ζάχαρη- αβγά μέσα στον κάδο με το αλεύρι και ενοποιείται ήτοι με τη δύναμη των χεριών ήτοι με τη δύναμη του μίξερ.

Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα με τη μαγιά και... ξεκινάτε το ζύμωμα, γερά και δυνατά! Μην απογοητευτείτε όταν δεν ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σας ή από τον κάδο του μίξερ. Ζυμώστε και στο τέλος θα ξεκολλήσει! Όταν αρχίσει να ξεκολλάει, μην παραιτηθείτε απλά ... συνεχίστε. Θα προσέξετε ότι με το πολύ ζύμωμα η ζύμη κάνει σαν κλωστούλες. Αυτό θέλουμε!

Σκεπάζετε τη λεκανίτσα με μια καθαρή πετσέτα και βάζετε μέσα στο φούρνο ή κάπου ζεστά για 2 ώρες. Ο δικός μου φούρνος έχει πρόγραμμα φουσκώματος. Μπορεί και ο δικός σας. Αν δεν έχει βάλτε τον στον αέρα, σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε κάθε περίπτωση μην αμελήσετε να βάλετε ένα μπωλάκι με νερό μέσα στο φούρνο για να μην σας ξεραθεί η ζύμη. 

Μετά από 2 ώρες η ζύμη θα είναι έτοιμη να ξεχειλίσει από το μπώλ. Βγάζετε από το φούρνο και την τρυπάτε με το μαχαίρι να ξεφουσκώσει. Τη ζυμώνετε πάλι για κάνα 5λεπτο και ξαναβάζετε στο φούρνο, σκεπασμένη, και με το μπωλ του νερού μέσα για ακόμα μια ώρα περίπου.


Αυτή, τη δουλειά της, ξαναφουσκώνει! Βγάζετε από το φούρνο και την πλάθετε στα σχέδια που επιθυμείτε. Τα ακουμπάτε σε ένα ταψάκι πάνω σε φύλλο σιλικόνης ή λαδόχαρτο ή σε καλά βουτυρωμένο-λαδωμένο ταψί για να μην κολλήσουν. Ξαναβάζετε στο φούρνο για μία ώρα ακόμα και θα ξαναγίνουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ!!!

Βγάζετε από το φούρνο χωρίς να τα ταρακουνήσετε -δεν πιστεύω να ζαλιστήκατε με τα πήγαιν'έλα του ταψιού- και αλείφεται τα τσουρέκια με ένα αβγό χτυπημένο μέσα στο οποίο έχετε 1κσ. χλιαρό νερό. 

Ψήνετε τα τσουρέκια σας στον αέρα, στους 170ο, για 30-40 λεπτά, περίπου. Φανταστείτε ότι τα τσουρέκια της φωτογραφίας μετά το τελευταίο φούσκωμα και πριν το ψήσιμο είχαν γίνει πολύ μεγαλύτερα μέσα στο ταψί.

Ουφ! τα έγραψα. Πάντως είναι μακράν τα καλύτερα τσουρέκια που έχω φτιάξει -δεν το συζητώ- και τα καλύτερα που έχω φάει.

Τα σχεδιάκια μου
1. Γεμιστά με μαρμελάδα, σοκολάτα ή καρύδι: Εάν θέλετε να γεμίσετε τα τσουρέκια σας, πλάθετε ένα κορδόνι και μετά το πατάτε με τον πλάστη για να το ανοίξετε. Βάζετε μέσα το υλικό σας και διπλώνετε τη ζύμη. Πατάτε πάνω στην ένωση με τον πλάστη και ρολάρετε ελαφρά με το χέρι για να κολλήσει. Τι θα βάλω μέσα; Μαρμελάδα, Μερέντα, καρύδι τριμμένο με το χέρι σε χοντρά κομμάτια, χοντροκομμένη κουβερτούρα, σταφίδες, αποξηραμένα cranberries!
      



2. Σαλιγκάρι - Φτιάχνω ένα κορδόνι και το τυλίγω προς τα μέσα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Πασπαλίζω με αμύγδαλο φιλέ

3. Διπλό σαλιγκάρι - Διπλώνω και τις δύο άκρες αντίστροφα. Βάζω σαπό ένα καρύδι στο κάθε κέντρο

4. Πλεξούδα με τρία κορδόνια (όπως πλέκουμε κοτσίδα τα μαλλάκια της κόρης μας, για όσους έχουν) - Ετοιμάζουμε τρία κορδόνια, τα ενώνουμε στο πάνω μέρος και σηκώνουμε το μεσαίο. Σταυρώνουμε τα άλλα δύο από κάτω του. Κατεβάζουμε το μεσαίο και πλέκουμε τα άλλα δύο από πάνω του. Συνεχίζουμε και στο τέλος ενώνουμε τις άκρες και βάζουμε από κάτω.



5. Σικάτη πλεξούδα με τέσσερα κορδόνια - Ετοιμάζω 4 κορδόνια και τα ενώνω στην κορυφή. Παίρνω το πρώτο κορδόνι και το περνάω πάνω από το δεύτερο, κάτω από το τρίτο και πάνω από το τέταρτο. Παίρνω το καινούριο πρώτο κορδόνι και επαναλαμβάνω μέχρι να ολοκληρώσω. Ενώνω στο τέλος και κρύβω κάτω από το τσουρέκι την ένωση. 

  

Φιλιά, Φωτεινούλα

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία Φωτεινή!!!!!Να είχα τώρα ένα...τρελαίνομαι για τσουρέκι!!!!!Γειά στα χέρια σου!!!Καλό βράδυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΝΑ ΠΩ.... ΜΠΡΑΒΟ ...ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΟΥ.... !! ΤΕΛΕΙΑ ..ΤΕΛΕΙΑ...ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑΑΑ...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!