Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Γίγαντες στο φούρνο με μπέικον ή πως να αγαπήσετε τους γίγαντες

Αν μου πείτε ότι όταν ήσασταν μικροί το φαγητό που ζητούσατε επίμονα να σας φτιάξουν ήταν οι γίγαντες Δεν θα σας πιστέψω! Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του δικού μου σπιτιού συμπεριλαμβανομένου και εμού! Είχα πεισμώσει όμως και έπρεπε να τους φτιάξω, χώρια που κοστίζουν μια περιουσία! Λέω, κάτι θα ξέρουν αυτοί που τους πουλάνε τόσο ακριβά!

Επιστράτευσα γνώσεις, σκέψεις, και μυρωδιές και κατέληξα σε μια συνταγή που μεταμορφώνει τους γίγαντες σε ένα απόλυτα λατρεμένο φαγητό. Αυτό το επιβεβαίωσαν και τα παιδιά μου, οι πρώτοι δοκιμαστές.

Εδώ θα σημειώσω ότι αν δεν έχετε χύτρα μην το επιχειρήσετε γιατί τα νευράκια σας δεν φταίνε σε τίποτα να γίνουν κρόσια εκτός εάν είστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η ποιότητα των γιγάντων! σας είναι άριστη και θα βράσουν σε σύντομο χρόνο.

Στη χύτρα μας βάζουμε και βράζουν ένα σακουλάκι γίγαντες, τους οποίους έχουμε φροντίσει να τους μουλιάσουμε στο νερό από την προηγούμενη μέρα, ένα καρότο κομμένο σε ροδέλες, μία ρίζα σέλινο όσο πιο ψιλοκομμένη μπορείτε (χρησιμοποιείστε ψαλίδι κουζίνας καλύτερα), ένα φύλλο δάφνης, 2-3 καρφάκια γαρύφαλο και, τέλος, ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο.

Αφού βράσετε όλα σας τα υλικά για 20 λεπτά περίπου χύνετε το νερό και τα βάζετε σε ένα ταψί. Ουπς! μην το κάνετε αυτό, αν δεν είστε σίγουροι! Ξαναρίξτε τους γίγαντες και όλα τα υλικά μέσα στη χύτρα με 4 σκελίδες σκόρδο πατημένες, μισό κουτάκι ντομάτα ή 3-4 ντομάτες τριμμένες, μισή κουταλιά πελτέ, μισή κουταλιά ζάχαρη, μισό ποτήρι λάδι ή καιλίγο παραπάνω και συμπληρωματικό νεράκι για το βράσιμο.

Λεπτομέρεια. Σωτάρετε 4 κομμάτια μπέικον χοντροκομμένα και ρίξτε τα μαζί με το λάδι τους μέσα στους γίγαντες. Προσθέστε μπόλικο θυμάρι και λιγότερη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Κλείστε τη χύτρα σας και σε μισή ώρα περίπου το φαγητό σας θα είναι έτοιμο. Εναλλακτικά, ρίξτε τό όλο μέσα σε ένα ταψί και βάλτε το στο φούρνο για μία ώρα σοτυς 180ο. Προσωπικά, μετά από 2 ώρες δεν είχε βράσει το φαγητό μου όπως θα όφειλε. Η επιλογή είναι δική σας.

Σερβίρετε το πιάτο σας με τριμμένη φέτα καλής ποιότητας από πάνω ποικιλία μαύρων και πράσινων ελιών.

Φιλιά, Φωτεινούλα

2 σχόλια:

  1. Μμμμμ τους έκανα και εγώ προχτές!Ωραίοι μπράβο!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εναλλακτικά δοκίμασε να βάλεις λουκάνικο αντί για μπέικον και χυμό πορτοκάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!