Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Δίχρωμα, στριφογυριστά κουλουράκια για καφεδάκι


 Μαγειροθεραπεία... ώρα για κουλουράκια σήμερα! Και η συνταγή μας πανεύκολη!





Λίστα για ψώνια
ένα φλιτζάνι λάδι 
ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
1κγ. σόδα
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2κγ. βανίλια
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
100γρ. κακάο
300γρ. αλεύρι μπλε
200γρ. αλεύρι μπλε 
1 αβγό



Ξεκινάμε διαλύοντας τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Παίρνουμε το ξύσμα για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε με το χέρι το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη (και λίγο παραπάνω για να γλυκαθούμε, βρε παιδί!).

Προσθέτουμε στο μίγμα μας μία πρέζα αλάτι (απαραίτητη σε όλα τα γλυκά), το ξύσμα που έχουμε φυλάξει, τη βανίλια και το κονιάκ.

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και χωρίζουμε το μίγμα σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα μέρος θα προσθέσουμε τα 300γρ. αλεύρι και θα το αφήσουμε λευκό και στο άλλο μέρος θα προσθέσουμε τα 200γρ. αλεύρι και το κακάο για να τα κάνουμε σοκολατένια.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Μην βιαστείτε να προσθέσετε αλεύρι ώστε να ξεκολλάει η ζύμη γιατί όταν θα μείνει θα σφίξει ακόμα περισσότερο και θα έχει δυσάρεστη γεύση αλευρίλας.


Και ήρθε η ώρα του σχεδιασμού και του αυτοσχεδιασμού!

Πλάστε ένα μακρύ κορδόνι λευκής ζύμης και ένα μακρύ κορδόνι σοκολατένιας ζύμης. Εάν δυσκολεύεστε στο άνοιγμα απλώστε λίγο αλευράκι στην επιφάνεια που πλάθετε. Τοποθετήστε τα δύο κορδόνια το ένα δίπλα στο άλλο και ξεκινήστε να τα στριφογυρίζετε μεταξύ τους. Κόψτε το κορδόνι σε κομμάτια μήκους που επιθυμείτε, περίπου όσο το μάκρος ενός δαχτύλου, και ακουμπήστε τα στο ταψί σας πάνω στο φύλλο σιλικόνης ή σε λαδόχαρτο.


 


Συνεχίστε με την υπόλοιπη ζύμη. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε και κουλούρια μόνο σοκολάτας ή μόνο βανίλιας. Αλείψτε με το πινέλο σας τα κουλουράκι με ένα χτυπημένο αβγό και προαιρετικά πασπαλίστε τα με ζάχαρη. Ψήνουμε στους 170ο, σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα για μισή ώρα περίπου.

Έτοιμο ο καφές;

Φιλιά, Φωτεινούλα

2 σχόλια:

Chit chat!!!