Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Παριζιάνικα μύδια σούπα κονσομέ με μυρωδάτα λαχανικά και βασιλικό


Σε ένα από τα ταξίδια μου στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Παρίσι, δοκίμασα ένα εκπληκτικό πιάτο σε ένα μικρό, συνοικιακό εστιατόριο στη Saint Germain γεμάτο από κόσμο και φωτογραφίες του Ζεράρ Ντεπαρτιέ αγκαλιά με τους ιδιοκτήτες του κρεμασμένες στον τοίχο.

Παρατήρησα ότι οι περισσότεροι πελάτες των διπλανών τραπεζιών είχαν μια βαθιά κατσαρόλα μπροστά τους γεμάτη μύδια και ζωμό. Έπιαναν τα μύδια από την κατσαρόλα, τα γεύονταν, βουτούσαν το ψωμάκι μέσα στο αχνιστό ζουμί και το συνόδευαν από πατάτες τηγανιτές.

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στη γοητεία της μαρμίτας και την παράγγειλα. Έκανε αρκετή ώρα για να έρθει μπροστά μου αλλά η μυρωδιά και η γεύση με αποζημίωσε στο έπακρο. Μια γαβάθα γεμάτη μύδια κι ένα ζουμί όπου μέσα του κολυμπούσαν ελιές και χοντροκομμένα τετράγωνα κομμάτια μπέικον. Όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο, ήταν εκπληκτικό! Εννοείται ότι πατάτες τηγανιτές δεν ακούμπησα ούτε μία!

Αποπειράθηκα, λοιπόν, να γευτώ αυτό το πιάτο ξανά, εδώ, στην Ελλάδα κι έτσι αλώνισα τα διαδικτυακά συνταγολόγια για να βρω αυτή την ανεπανάληπτη συνταγή. Μέχρις στιγμής, τζίφος, αλλά σας μαγειρεύω και σας παρουσιάζω μια συνταγή που βρήκα και προσεγγίζει κατά πολύ το πιάτο που είχα γευτεί!


Λίστα για ψώνια
1 συσκευασία μύδια με κέλυφος κατεψυγμένα
4-5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 ποτήρια λευκό κρασί
2 πράσα ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος)
βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Χυμό ενός λεμονιού


Επιλέξτε μύδια με το κέλυφος, είναι πιο όμορφα σαν παρουσίαση και διαθέτουν μια αδιόρατη μυρωδιά θάλασσας στο κέλυφος τους. Αν δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, επιλέξτε τα καθαρισμένα. Δεν θα επέλεγα, πάντως,  τα μύδια κονσέρβας, αποφεύγω τις κονσέρβες αλλά προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Τέλος, εάν τα μύδια σας είναι φρέσκα θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τη φρεσκάδα τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της συνταγής.  

Ξεκινάμε αχνίζοντας τα μύδια σε ένα βαθύ τηγάνι όπου βάζουμε τα μύδια, τα κρεμμύδια και το κρασί. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε τα μύδια για 5 λεπτά κουνώντας το πέρα δώθε κατά διαστήματα. Όσα μύδια από τα φρέσκα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Τα υπόλοιπα τα κρατάμε. Τα κατεψυγμένα τα κρατάμε όλα, φυσικά. Αποσύρω τα μύδια από το τηγάνι και διατηρώ τη σάλτσα.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρω τα πράσα (δοκιμάστε να το ψιλοκόψετε στο multi για καλύτερο αποτέλεσμα) στο βούτυρο (ή σε καλό ελαιόλαδο) μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σκόρδο και το ζωμό των μυδιών που έχω κρατήσει και συμπληρώνω με όσο νερό χρειάζεται για 4 πιάτα σούπα. 


Προαιρετικά μπορώ να προσθέσω μία πρέζα σαφράν. Μόλις αρχίσει να βράζει το ζουμί, κλείνω το μάτι, αλατοπιπερώνω και προσθέτω 1κγ χυμό λεμονιού ή και κρέμα γάλακτος. 

Σερβίρω τη σούπα μου τοποθετώντας τα μύδια στο πιάτο και περιχύνοντας τα με το ζωμό και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο φρέσκο ή ξερό βασιλικό. Μπορείτε να προσθέσετε, επίσης, κομμάτια σοταρισμένου μπέικον στη σούπα σας και θα αλλάξει τελείως το πιάτο!


Φιλιά, Φωτεινούλα

2 σχόλια:

  1. ήρθα να σχολιάσω κι εδώ! ζηλεύω τρελά που έχεις πάει Παρίσι!! για να φέρω κι εγώ λοιπόν έναν αέρα Παρισιού στο σπίτι μου θα ακολουθήσω τη συνταγούλα σου!!! :) φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!