Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Αφράτο κέικ με φρέσκια ρίζα τζίντζερ


Πρωτότυπο, ιδιαίτερο και μυρωδάτο. Το φρέσκο τζίντζερ έχει μια «λεμονότητα» στη μυρωδιά και στη γεύση του, η οποία μου αρέσει πάρα πολύ, οπότε προκειμένου να ξεφύγω από το κλασικό κέικ λεμονιού είπα να τη δοκιμάσω.

Δεν ακολούθησα κάποια συνταγή απλά το ένστικτο μου και αντικατέστησα το ξύσμα πορτοκαλιού στο κλασικό κέικ με ξύσμα φρέσκιας ρίζας τζίντζερ. Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ κανένα γευστικό αποτέλεσμα εάν αντικαταστήσετε τη φρέσκια ρίζα τζίντζερ με σκόνη διότι δεν το έχω δοκιμάσει. Η φρέσκια ρίζα αφήνει μια ελαφριά αψάδα στη γεύση χωρίς να παραπέμπει αμιγώς σε λεμόνι με αποτέλεσμα να έχετε ένα λευκό κέικ με ξεχωριστή ελαφριά γεύση!


Λίστα για ψώνια
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250γρ. βούτυρο, μαλακό
440γρ. ζάχαρη
5 αβγά
260γρ. γάλα
30γρ. ξύσμα φρέσκου τζίντζερ

Διακόσμηση με ζάχαρη άχνη και κακάο σκόνη


Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180ο C για να προθερμανθεί. Ετοιμάζετε το κέικ σας βάσει της κλασικής συνταγής που μάλλον έχετε όλοι.

Στο μπολ του μίξερ ανακατεύετε στη μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Συμπληρώνουμε το μείγμα μας με το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει και ανακατέψει το ξύσμα του τζίντζερ.

Πως παίρνουμε το ξύσμα τζίντζερ; Από μια φρέσκια ρίζα τζίντζερ κόβουμε ένα κομμάτι. Το πλένουμε και το καθαρίζουμε εξωτερικά με ένα μαχαιράκι ώστε να αποβάλλουμε το ξηρό μέρος. Η ρίζα έχει πολλές ίνες οπότε επιλέγουμε να την τρίψουμε στο λεπτό μέρος του τρίφτη διαφορετικά θα κάνει μεγάλα κομμάτια τα οποία δεν θα είναι όμορφα και γευστικά μέσα στο μίγμα μας. Παίρνουμε από τον τρίφτη το ξύσμα του τζίντζερ και το βάζουμε μέσα στο γάλα όπου και ανακατεύουμε. 

Τέλος, προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ, κοσκινίζοντας, το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Διαλέγουμε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα για κέικ ή 2 μακρόστενες και τις βουτυρώνουμε καλά και ιδιαίτερα τις γωνίες για να μην κολλήσει το κέικ. Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα μια κουταλιά αλεύρι και την στριφογυρίσουμε ώστε να πάει παντού. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε να μας κολλήσει το κέικ στο ξεφορμάρισμα και να διαλυθεί.

Αραδιάζουμε το μίγμα μας μέσα στη φόρμα και βάζουμε στο κέντρο του φούρνου για να ψηθεί για 50 λεπτά περίπου. Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι εάν είναι καλά ψημένο. Μπήγουμε το μαχαίρι στο κέικ και αν βγει στεγνό τότε το κέικ είναι έτοιμο. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.

Τοποθετούμε το κέικ σε μια όμορφη πιατέλα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη κακάο. Το κακάο δένει καταπληκτικά με το τζίντζερ!!! Ένα απίθανο συνοδευτικό με τον απογευματινό καφέ σας ή για το κολατσιό των μικρών και των μεγάλων!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!