Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Μαρέγκες για μικρούς και μεγάλους, μια νόστιμη λιχουδίτσα (βασική συνταγή)

Σας περίσσεψαν ασπράδια και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Τι άλλο από μαρέγκες; Μαρέγκες μικρές, μαρέγκες μεγάλες, μαρέγκες λευκές, μαρέγκες χρωματιστές, μαρέγκες με γλυκό του κουταλιού, μαρέγκες με μαρμελάδα, μαρέγκες για στόλισμα, μαρέγκες για φάγωμα... ΜΑΡΕΓΚΕΣ!!!

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ασπράδια και κρυσταλλική ζάχαρη. Χρώμα ζαχαροπλαστικής εάν θέλουμε να τις χρωματίσουμε και τρούφα ή αμύγδαλο αν θέλουμε να τις πασπαλίσουμε, τέλος μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού αν θέλουμε να τις γεμίσουμε.

Βασική συνταγή μαρέγκας. Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και να μην κουνιέται από τη θέση της όταν αναποδογυρίζουμε το μπωλ.

Για τις μαρέγκες θα χρειαστούμε 5 ασπράδια αβγών και 180γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή υπολογίστε χοντρικά 2κσ. ζάχαρη για κάθε ασπράδι αβγού.  

Μόλις ετοιμαστεί, θα ρίξετε στη μαρέγκα 180γρ ζάχαρη άχνη και θα ανακατέψετε με τη σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κινήσεις χωρίς να χάσει η μαρέγκα την υφή της και τότε θα έχετε μπεζέδες!  

Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μερίδες από το μίγμα και της αδειάζουμε πάνω σε ένα φύλλο σιλικόνης ή κουταλιές σούπας αν θέλουμε μεγαλύτερες μαρέγκες.

Το μυστικό της μαρέγκας είναι ότι τα ασπράδια πρέπει να είναι απολύτως αμόλυντα, ούτε ίχνος κρόκου, ούτε υγρού, ούτε τσοφλιού... φυσικά.

Ψήνουμε τις μαρέγκες μας σε ΜΗ προθερμασμένο φούρνο, στους 140ο για 40 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο αλλιώς θα κάτσουν μόλις τις βγάλουμε έξω λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Χρειάζεται να φυλακίσουν μέσα τον άερα για να γίνουν αφράτες και φουσκωτές!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

1 σχόλιο:

Chit chat!!!