Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με ολόκληρες φέτες πορτοκάλι, η Κρητική έκδοση


Αυτή τη συνταγή την πήρε η μητέρα μου από την κουμπάρα της στο χωριό στην Κρήτη. Κάθε φορά που πήγαινε επίσκεψη στο σπίτι της όποτε κατέβαινε στο χωριό την κερνούσε αυτό το υπέροχο γλυκό με αρωματικά πορτοκάλια από τις πορτοκαλιές του κήπου της. Κάποια στιγμή, βέβαια, τις ζήτησε τη συνταγή, η οποία κατέληξε στα χέρια μου την οποία τίμησα και αξιοποίησα δεόντως!!!


Λίστα για ψώνια
3 μεγάλα πορτοκάλια
700γρ. ζάχαρη 


Θα διαλέξετε 3 μεγάλα πορτοκάλια. Αυτά τα πορτοκάλια βγαίνουν, συνήθως, μετά τα Χριστούγεννα αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον μανάβη σας για το ποια πορτοκάλια είναι κατάλληλα για γλυκό κουταλιού, αυτοί ξέρουν. Θα τα καταλάβετε κι εσείς πάντως γιατί είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΗ.

Θα τρίψετε τα πορτοκάλια σας απ’έξω και θα τα βράσετε ΟΛΟΚΛΗΡΑ μέχρι να τρυπιέται η σάρκα τους με ένα μεγάλο πιρούνι. Θα τα βγάλετε από το καυτό νερό και θα τα αφήσετε σε ένα βαθύ μπολ με κρύο νερό για μια ολόκληρη νύχτα.
Την επόμενη μέρα θα ξεκινήσετε βράζοντας το σιρόπι για 5 λεπτά. Για το σιρόπι θα βάλετε σε μια κατσαρόλα 1,5 φλιτζάνι νερό με τη ζάχαρη. 

Κόβετε τα πορτοκάλια σας σε μια πιατέλα στη μέση κι έπειτα σε 6 ή 8 κομμάτια. Ρίχνετε τα κομμάτια πορτοκάλι μέσα στο σιρόπι και βράζετε για 10 λεπτά ακόμη.

Αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη για κάμποσες ώρες ή για όλο το βράδυ και συνεχίζετε να το βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι έχοντας ρίξει μέσα το χυμό ενός λεμονιού.


Το σιρόπι έχει δέσει όταν βγάζει αφρούς. Κλείστε την κατσαρόλα, απομακρύνετε από το μάτι της κουζίνας για να σταματήσει ο βρασμός και όταν κρυώσει εντελώς βάλτε το μυρωδάτο γλυκό σας σε ένα μεγάλο αποστειρωμένο βάζο και στο ψυγείο!

Το γλυκάκι σας θα κάνει εξαιρετική παρέα με το καφεδάκι σας και μπόλικο κουτσομπολιό!!!


Φιλιά, Φωτεινούλα

17 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι τη μυρωδιά στο σπίτι!
    Τέλεια η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. super! kai i diafora einai oti exeis olokliro to portokali ki oxi mono ti flouda!

      Διαγραφή
  2. μμμμ...πεντανοστιμο δειχνει..αν δεν ειχε τοση διαδικασια θα το ξεκινουσα τωρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. exeis dikio Lefkothea mou alla einai mia na kaneis tin arxi. Meta erxetai mono tou. Den apasxoleisai pantos idiaitera se kathe stadio tis diadikasias opote sto sinolo tou einai syntomo!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίο Φωτεινή μου, δεν το έχω δοκιμάσει με τη σάρκα,πρέπει να είναι πεντανόστιμοοοοοο!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το καλό με αυτό είναι ότι δεν πικρίζει όπως το γλυκό που έχει μόνο τη φλούδα!

      Διαγραφή
  4. καλησπερα να κανω μια ερωτηση οταν το αφηνουμε ολο το βραδυ εννοειται χωρις να το βραζουνε και το βραζουμε την αλλη μερα για να δεσει το σιροπι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα πορτοκάλια αφήνεις σε κρύο νερό όλο το βράδυ για να ξεπικρίσουν και το νερό που έβραζαν θα το πετάξεις. Την επόμενη μέρα θα ξεκινήσεις να βράζεις το σιρόπι, νερό και ζάχαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Σάββατο θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου . Βρήκα αυτό που έψαχνα. Γλυκό πορτοκάλι με την ψύχα του. Πρέπει να είναι πολύ καλό....
    Χάρηκα που σε βρήκα
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα στην ωραια παρεουλα σας....θελω να ρωτησω.......για το σιροπι βαζουμε 1,5 κουπας νερο και 2 κιλα ζαχαρη?????ευχαριχτω πολυ φιλενια,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Θα βραδει και θα διαλυθεί, μην ανησυχεις. Το σιρόπι πρεπει να ειναι πηχτο. Αν αμφιβαλλεις προσθεσε λιγο νερακι ακομα κι αφησε το να εξατμιστει.

      Διαγραφή
  8. καλησπερα! υπεροχη συνταγη!θα ηθελα να ρωτησω α
    ν γινεται και με λεμονι αντι για πορτοκαλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρίνα, δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ με λεμόνι και ούτε την έχω συναντήσει. Μπορείς να κάνεις την αρχή και να μας πεις το αποτέλεσμα! Τι λες;

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυρίες μου γεια σας! Καταπληκτική συνταγή και με σίγουρη επιτυχία!και επειδή εμείς στο σπίτι αγαπάμε το κρασάκι μας και τα ελληνικά τυριά που συχνά συνοδευουμε με γλυκό του κουταλιού σας λέω το εξής: σε ένα βάζο που έχετε βάλει το γλυκό πορτοκαλί κόψτε μισή κοκκινη καυτερή πιπεριά. Αφήστε μια βδομάδα το βάζο στο ψυγείο και την επόμενη φορά που θα ανοίξετε κρασί για σας και τους φίλους σας κεραστε τους καυτερό πορτοκαλι με τυριά θα σας λατρέψουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!