Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Χοιρινή τηγανιά σε ρακί με πιπεριές, ελιές και κρεμμυδάκια εσαλότ



Μέχρι σήμερα δεν είχα επιχειρήσει να φτιάξω χοιρινή τηγανιά στο σπίτι. Ο λόγος; Όποτε την παράγγελνα στις ταβέρνες ερχόταν ένα μικρό πιάτο με κρέας για ορεκτικό, το οποίο ήταν σκληρό και όχι ιδιαίτερα γευστικό.

Αποφάσισα, λοιπόν, να πάρω το αίμα μου πίσω και να σώσω την υπόληψη της παρεξηγημένης τηγανιάς. Αφορμή για όλο αυτό ήταν ο χασάπης μου, ο οποίος στην ερώτηση μου «Τι άλλο να πάρω;» μου απάντησε ευθύς αμέσως «Να σου βάλω χοιρινή τηγανιά;».

Έτσι, βρέθηκα με 800γρ. χοιρινή τηγανιά κομμένη σε υπέροχα μικρά κομμάτια. Ανέτρεξα σε διάφορα site για να βρω την κατάλληλη συνταγή, όπου καμία δεν πληρούσε απόλυτα αυτό που είχα στο μυαλό μου και ως εκ τούτου κατέληξα σε μια συνταγή από το πουθενά, δικής μου εμπνεύσεως και αποκάλυψης!

Αρχικά μαρινάρετε την τηγανιά σας σε ελαιόλαδο, ρακί, μέλι αλάτι και πιπέρι για μερικές ώρες ή έστω για μισή ωρίτσα μέχρι να κόψετε τα λαχανικά σας.

Σοτάρετε την τηγανιά σας σε ελαιόλαδο ή βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές και τη σβήνετε με ένα κρασοπότηρο ρακί. Περιμένετε να εξατμιστεί λίγο το ρακί και προσθέτετε ½ κόκκινη, ½ κίτρινη και ½ πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, 2 σκελίδες σκόρδο πατημένες, 6 κρεμμυδάκια εσαλότ καθαρισμένα ολόκληρα (έχετε αφήσει τα μουστάκια για να μην διαλυθούν), 4 πομοντόρια κομμένα σε φετούλες και 6-10 ελιές πράσινες τσακιστές χωρίς κουκούτσι.        

Τέλος, ακουμπάτε ένα κλαράκι δεντρολίβανο πάνω από όλα τα υλικά σας, συμπληρώνετε με νεράκι και σκεπάζετε το τηγάνι να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε νεράκι όσες φορές χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να είναι μαλακό. Το κλαράκι δεντρολίβανο το αποσύρετε από το τηγάνι μετά από ένα τέταρτο περίπου.

Λογικά σε μισή ώρα το πιάτο σας θα είναι έτοιμο. Λίγο πριν το κατεβάσετε από το μάτι, το δοκιμάζετε και το αλατοπιπερώνετε όσο χρειάζεται.

Συνοδεύετε το πιάτο σας με τηγανιτές πατατούλες, φέτα ψητή και ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί!!!


Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!