Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Χοιρινό με σελινόριζα και δεντρολίβανο σε σάλτσα αβγολέμονο

Τις προάλλες είδα και σελινόριζα στη λαϊκή μου -πραγματικός θησαυρός βιταμινών και ποικιλίας αυτή η λαϊκή, τελικά-, και κάτι γιαγιάδες την αγόραζαν με πολύ όρεξη. Λέω, "Δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν". Πλησίασα, λοιπόν, στο πάγκο και έπιασα κουβεντούλα για να μάθω κάνα δυο μυστικά γι'αυτό το "φρούτο".

Μία κυριούλα πολύ ομιλητική μου εξήγησε τα πάντα με λεπτομέρεια κι έτσι η επόμενη στάση μου ήταν στο χασάπη για την αγορά του απαραίτητου κρέατος.

Να'μαστε, λοιπόν, στην κουζίνα και οι προετοιμασίες ξεκινάνε!
Καθαρίζω τη σελινόριζα μου χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κοφτετό μαχαίρι. Την ξεφλουδίζω κόβοντας μεγάλα κομμάτια γύρω γύρω της ώσπου να μείνει μονάχα το άσπρο μέρος. Τέλος, το κόβω και αυτό σε μεγάλα καρέ, όπως κόβουμε τις πατάτες φούρνου και τα βάζουμε σε ένα πλούσιο αλατισμένο νερό με νερό καυτό από το βραστήρα.
Ψιλοκόβουμε 2 ξερά κρεμμύδια και τα αφήνουμε στην άκρη για το τσιγάρισμα. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα κομμάτια του χοιρινού, όπου τα έχει κόψει ο χασάπης μας σε μεγάλες μερίδες ή και πιο μικρές αν προτιμάτε, και τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε δεντρολίβανο -μην το παρακάνετε και πικρίσει- συμπληρώνουμε με νεράκι και ένα φλιτζάνι νερό από το ζουμί της σελινόριζας και αφήνουμε να σιγοβράσει στη φωτιά για μπόλικη ώρα μέχρι να λιώσει το χοιρινό.

Αν βιάζεστε, εσείς οι εργαζόμενες, κλείστε τη χύρα και βράστε το κρέας για 20 λεπτά.

Ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τους κύβους της σελινόριζας και φρέσκο, χοντροκομμένο σέλινο, και συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η ρίζα και να γίνει λιώμα. 

Για την επιλογή της χύτρας, ξανακλείνετε τη χύτρα και βράζετε για 5 λεπτά ακόμα.

Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνετε να ξεκουραστεί και να κρυώσει αρκετά ώσπου να ετοιμάσετε το αβγολέμονο.

Εδώ θα χρειαστούμε 2 κρόκους αβγών χτυπημένους και το χυμό ενός λεμονιού για τη σάλτσα αβγολέμονο και θα την προετοιμάσουμε ως εξής
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2011/12/blog-post_18.html
Όταν Ρίξουμε τη σάλτσα αβγολέμονο μέσα την κατσαρόλα θα πάρουμε το ακόλουθο αποτέλεσμα!

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε το φαγητό μας με πατατούλες τηγανιτές ή χωρίς και μπόλικη φέτα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πηχτό ζουμί με πολλές πολλές μυρωδιές!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

1 σχόλιο:

Chit chat!!!