Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Βασική συνταγή για κρέμα ζαχαροπλαστικής - πατισερί

Τάρτα λεμονιού με ελβετική μαρέγκα
Η κρέμα πατισερί είναι μια κρέμα που συναντάται στα περισσότερα γλυκά και η ΒΑΣΙΚΗ συνταγή της είναι αυτή που αναφέρεται παρακάτω. Φυσικά, ανάλογα με το χρώμα της κρέμας που θέλετε να επιτύχετε ή την τελική γεύση της επιδέχεται αμέτρητες παραλλαγές. Εδώ θα αναφερθούμε μονάχα στη βασική συνταγή της βανίλιας η οποία σας καλύπτει ως ποσότητα για μία μεγάλη τάρτα ή 6 μικρές ή για μια τούρτα.

Λίστα για ψώνια
250ml γάλα
250ml κρέμα γάλακτος
1 αβγό και 3 κρόκους  
80γρ. ζάχαρη άχνη
20γρ. αλεύρι
20γρ. κορν φλάουρ
μία βανίλια 


Ζεσταίνω 250ml γάλα και 250ml κρέμα γάλακτος με μια βανίλια σε ένα κατσαρολάκι χωρίς να βράσουν! Αποσύρω από το μάτι το κατσαρολάκι και αφήνω να κρυώσει η κρέμα μέχρι να κάνω το επόμενο βήμα.

Χτυπάω 1 αβγό με 3 κρόκους αβγό και 80γρ. ζάχαρη με τον αβγοδάρτη ή στο μίξερ ελαφρά και προσθέτω μία κουταλιά αλεύρι (20γρ.) και μια κουταλιά κορν φλάουρ (20γρ.).

Ρίχνω το μίγμα του ΓΑΛΑΚΤΟΣ μέσα στο μίγμα των αβγών και ανακατεύω ελαφρά αλλά γρήγορα για να μην ψηθούν τα αβγά.

Στη συνέχεια, ρίχνω όλο το μίγμα στο κατσαρολάκι και συνεχίζω να ζεσταίνω μέχρι να πήξει ικανοποιητικά ώστε να "στέκεται".

Σε περίπτωση που θέλω να προσθέσω φρούτα στην κρέμα, ρίχνω μέσα στο μίγμα τα φρούτα και ανακατεύω.

Αφήστε την κρέμα να κρυώσει καλά ΠΡΙΝ τη βάλετε πάνω στην τάρτα ή στη βάση της τούρτας.

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!