Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Πατατούλες πουρέ κοκκινισμένες με κρόκο κοζάνης


Όλα τα παιδιά αγαπάνε τον πουρέ εκτός από τα δικά μου! Και είναι τόσο εύκολος και γευστικός που είναι να απορείς το γιατί δεν τους αρέσει. Έπρεπε, λοιπόν, να βρω ένα τέχνασμα να τους κινήσω την περιέργεια γι'αυτό το πιάτο. Απλούστατο! που έλεγε κι η Βουγιουκλάκη σε εκείνη την ταινία.

Ξεκινώ πλένοντας τις πατατούλες μου πολύ πολύ καλά και τις βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα να είναι καλά σκεπασμένες με άφθονα αλατισμένο νερό.   

Βράζω τις πατάτες μου μέχρι να τρυπιούνται μέχρι πέρα με το πιρούνι σημάδι ότι έχουν βράσει καλά. Μπορεί να έχει σκάσει και η φλούδα τους (γι'αυτό το λόγο τις ξεπλένουμε καλά) και χύνουμε το βραστό νερό και το αντικαθιστούμε με κρύο. Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουνε για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε. Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία του ξεπλύματος για να κρυώσουν μια ώρα γρηγορότερα. Με την εναλλαγή ζεστού - κρύου, η φλούδα της πατάτας ξεκολλάει πιο εύκολα και ξεφλουδίζεται γρήγορα. Τις καθαρίζουμε από ό,τι μαυράκια έχουν κάτω από τη φλούδα τους και αρχίζουμε να τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο - πατητήρι ή με το μύλο. Δεν συνίσταται η χρήση Multi διότι αλλοιώνονται τα συστατικά της πατάτας και ούτε το πιρούνι γιατί θα σας βγει το λάδι και θα αγανακτήσετε.

Προσθέτετε στη λιωμένη πατάτα καθώς την πατάτε, αλάτι, μαύρο πιπέρι, 2 κουταλιές βούτυρο και γάλα ανάλογα με την ποσότητα της πατάτας που έχετε και ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλετε τον πουρέ σας. Προηγουμένως διαλύστε μέσα στο γάλα 5-6 στήμονες από κρόκο Κοζάνης (ανάλογα μπορεί να χρειαστούν και περισσότεροι) ή ρίξτε τους στήμονες απευθείας μέσα στον πουρέ και ανακατέψτε να κοκκινίσει.

Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι ο πουρές σας να αποκτήσει την υφή που επιθυμείτε. Σερβίρετε τον πουρέ σας ως συνοδευτικό για τα μπιφτεκάκια σας ή το κοκκινιστό μοσχάρι!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!