Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Βασική συνταγή για κέικ


Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Η κλασική συνταγή για κέικ που μάλλον έχετε όλοι είναι μάλλον αυτή που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες των κέικ. Εγώ θα σας δώσω μερικές συμβουλές πάνω σε αυτό!


 Λίστα για ψώνια
500γρ. αλεύρι φαρίνα
5 αβγά
250γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
440γρ. ζάχαρη κρυτσταλλική
260γρ. γάλα
βανίλια
1κγ. αλάτι 

Στο μπολ του μίξερ, ρίχνετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη σταδιακά να αφρατέψει. Έπειτα, προσθέτετε τα αβγά, ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο στο μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Η πείρα μου λέει ότι 5 αβγά είναι καλύτερα διότι γίνεται πιο αφράτο το κέικ και πιο δεμένο.

Συμπληρώνουμε στο μίγμα μας το γάλα αργά αργά. Το γάλα μπορεί να τροποποιηθεί σε μίγμα χυμού πορτοκαλιού με γάλα, χυμού λεμονιού με γάλα ή ακόμα και τσάι/ βότανα με γάλα, ανάλογα με τη γεύση που επιθυμείτε.

Τελευταίο, προσθέτετε το αλεύρι, κατά προτίμηση κοσκινισμένο, 1/2 κγ αλάτι και μια βανίλια. Εάν θέλετε να το κάνετε σοκολατένιο, θα προσθέσετε 100γρ. κακάο ΑΛΛΑ θα αφαιρέσετε 100γρ. αλεύρι από το μίγμα. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε 50γρ. αμυγδαλόσκονη και αντίστοιχα θα αφαιρέσετε 50γρ. αλεύρι!

Αραδιάζετε τη ζύμη του κέικ σε ένα ταψί κυκλικό με την τρύπα στη μέση, ή σε μια μακρόστενη φόρμα ή σε χάρτινες θήκες για κεκάκια muffins ή θήκες αλουμινένιες μιας χρήσης, ό,τι προτιμάτε!

Προσοχή! Πριν ρίξουμε μέσα τη ζύμη, αλευρώνουμε τις μεταλλικές θήκες με βούτυρο, ειδικά στις γωνίες και ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι μέσα. Στριφογυρίζουμε τη θήκη για να πάει το αλεύρι παντού.

Ψήνετε το κέικ σας στους 180ο C για 40-50 λεπτά. Δοκιμάζετε με το μαχαίρι εάν το κέικ είναι έτοιμο. Βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέικ και εάν βγει στεγνό το κέικ σας είναι έτοιμο. Περιμένετε να κρυώσει πολύ καλά πριν το ξεφορμάρετε για να αποφύγετε να σας διαλυθεί και να σας κοπεί στη μέση.

Μμμμ, μοσχομύρισε η κουζίνα!


Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!