Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Αγριογούρουνο στη γάστρα με σάλτσα Cranberry, το αμερικάνικο


Πολλές ιδέες έπεσαν στο τραπέζι για τη “συνταγογράφηση” αυτού του αγριογούρουνου αλλά εγώ επέμενα οπωσδήποτε να το συνδυάσω με σάλτσα cranberry.

Διάβασα, ρώτησα, έψαξα στο διαδίκτυο… όλες οι συνταγές κατέληγαν στην απαραίτητη προϋπόθεση του μαριναρίσματος του αγριογούρουνου για τουλάχιστον 24 με 36 ώρες. Μάλιστα, κάποια συνταγή ανέφερε μαρινάρισμα μιας εβδομάδας αλλά δεν πήγα παρακάτω να δω λεπτομέρειες! Το θεώρησα υπερβολικό. Εξάλλου, είχα στη διάθεση μου μια μέρα μόνο.

Σε ένα σερφάρισμα μου στο ινερνετ «έπεσα», ως εκ θαύματος, πάνω στη συνταγή που αναζητούσα! Αγριογούρουνο με σάλτσα cranberries, λοιπόν, την οποία τη μαγείρεψα, την απόλαυσα και σας την παρουσιάζω!!!

Θα ξεκινήσετε με το μαρινάρισμα του αγριογούρουνου, το οποίο απαιτεί 24 ώρες. Είτε έχετε επιλέξει ένα μπούτι αγριογούρουνο, είτε το έχετε τεμαχισμένο, θα το τρίψετε αρκετά  με αλάτι και κόκκους μαύρο πιπέρι και, αφού το ξεπλύνετε και το στεγνώσετε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας,  θα το τοποθετήσετε σε ένα ρηχό πιάτο.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε τη μαρινάτα σας να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά περίπου και την αφήνετε να κρυώσει. Η μαρινάτα αποτελείται από 4 ποτήρια κόκκινο κρασί, ένα καρότο τεμαχισμένο σε ροδέλες, ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 6 σκελίδες σκόρδο πατημένες, 2 φύλλα δάφνης, μπόλικο θυμάρι, 20 κόκκους μαύρο πιπέρι και ¼ φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί.

Αφαιρείτε από τη μαρινάτα τα λαχανικά, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ενώ διατηρείτε τα μπαχαρικά και την αφήνετε να κρυώσει πριν την προσθέσετε στο αγριογούρουνο. Όταν κρυώσει καλά τη ρίχνετε μέσα στο ρηχό μπολ με το αγριογούρουνο ώστε το τελευταίο να μαριναριστεί για 24 με 36 ώρες, μέσα στο ψυγείο, ανακινώντας το μπολ ελαφρά ανά 3 ώρες.

Όταν φτάσει η ώρα για το μαγείρεμα του αγριογούρουνου, το αφαιρείτε από τη μαρινάτα, το στεγνώνετε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και μπήγετε στο δέρμα του 20 καρφάκια γαρύφαλλο. Εάν το αγριογούρουνο είναι σε κομμάτια, όπως το δικό μου, απλά ρίξτε τα μέσα στο ταψί ή στη γάστρα που θα το ψήσετε. Προσωπικά χρησιμοποίησα γάστρα για να μην ξεραθεί. Έριξα μέσα στη γάστρα το ¼ της ποσότητας της μαρινάδας και τα γαρύφαλλα και το άφησα να ψηθεί για 2 ώρες. Εάν επιλέξετε να το ψήσετε σε ταψί, φροντίστε να ανανεώνετε το ζουμί στο ταψί με τη μαρινάτα για να μην σας στεγνώσει.

Μετά από 2 ώρες, το αγριογούρουνο είχε ψηθεί πέραν του δέοντος αρκετά, σύμφωνα με το θερμόμετρο μου είχα ξεπεράσει την κατάλληλη θερμοκρασία ψησίματος με αποτέλεσμα να μου βγει καφετί και όχι ροζ. Ως εκ τούτου, θα μπορούσα να το είχα βγάλει από το φούρνο και 15 λεπτά νωρίτερα. Παρ’όλ’αυτά ήταν εξαιρετικό, μυρωδάτο και καθόλου σκληρό!!!

Το καταλληλότερο χρώμα στο εσωτερικό του αγριογούρουνου είναι το ροζ και η σάρκα του να είναι χρυσαφένια.

Όταν το βγάλετε από το φούρνο, περιμένετε 20 λεπτά να ηρεμήσει το κρέας και να απορροφήσει τους χυμούς και μετά κόψτε το σε φέτες. Μέχρι να γίνει αυτό, ετοιμάστε τη σάλτσα.

Συνταγή για τη σάλτσα θα βρείτε εδώ

Σερβίρετε το αγριογούρουνο περιχύνοντας τη σάλτσα πάνω στα κομμάτια κρέατος ή τοποθετώντας την στο πλάι.

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!