Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Quesadilla, η μεξικάνικη


Όπως ίσως έχετε καταλάβει από τις δημοσιεύσεις μου, είμαι φαν του εθνικ φαγητού και των ιδιαίτερων φαγητών και μου αρέσει ιδιαίτερα να αναλύω τις γεύσεις των πιάτων των εστιατορίων και να τις επαναλαμβάνω στο σπίτι μου. Η quesadilla είναι μια από αυτές τις γεύσεις που την δοκίμασα και με ενθουσίασε και από τότε δεν παραλείπω να τη φτιάχνω συχνά πυκνά. Για τις ανάγκες του χτεσινού εορταστικού πάρτυ τροποποίησα λίγο την παρουσίαση της αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο εξαιρετικό και η γεύση, επίσης.

Ξεκινάμε, λοιπόν! Η quesadilla είναι ένα πιάτο που περιλαμβάνει κοτόπουλο, μπέικον, λαχανικά και τυριά. Εφόσον το επιθυμείτε, για λόγους "νηστίσιμους" μπορείτε να παραλείψετε το κοτόπουλο ή το μπέικον ή και τα δύο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η νοστιμιά απογειώνετε με την πληθώρα των υλικών οπότε βάλτε οπωσδήποτε κοτόπουλο και μπέικον!

Όσων αφορά τα λαχανικά, επίσης η ποικιλία παίζει μεγάλο ρόλο. Δεν απαιτείται να τα έχετε όλα αλλά για λόγους ευκολίας, μπορείτε να προμηθευτείτε το σακουλάκι με τα κατεψυγμένα mix λαχανικά με καλαμπόκι ή να συνδυάσετε φρέσκα λαχανικά όπως πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη), καλαμπόκι, αρακά, καρότο, φασολάκια, ντομάτα και μαϊντανό.

Τέλος, όσων αφορά τα τυριά, επίσης μπορείτε να παίξετε με ένταμ, γκούντα και τσένταρ δηλ, μαλακά γλυκά τυριά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα χρησιμοποιήσετε παρμεζάνα, γραβιέρα ή κασέρι. Το μυστικό συστατικό της συνταγής είναι ο κόλιανδρος, κατά προτίμηση φρέσκος αλλά και ο ξερός θα κάνει τη δουλειά του με το άρωμα που θα βγάλει.


Λίστα για ψώνια
6 μεγάλες πίτες τορτίγια
2 στήθη κοτόπουλο σε λωρίδες
6 φέτες μπέικον
150γρ. ένταμ
150γρ. γκούντα
1 συσκευασία Mix κατεψυγμένα λαχανικά ή 

ποικιλία λαχανικά 
2 καρότα
200γρ. καλαμπόκ
200γρ. αρακά
2 πιπεριές πράσινες
1πιπεριά κόκκινη

4-5 κλωνάρια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
4-5 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο ή τριμμένο

ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι

Ξεκινάτε σωτάροντας το στήθος κοτόπουλο, ξεκοκαλισμένο, κομμένο σε μικρές λωρίδες πάχους ενός εκατοστού περίπου, μέσα στο γουόκ με λίγο ελαιολάδο. Προτιμώ το γουόκ γιατί δεν αφήνει πολύ λάδι στο σωτάρισμα. Φυσικά, αν δεν έχετε γουόκ, θα το κάνετε σε ένα βαθύ τηγάνι.

Πριν ολοκληρώσετε το σωτάρισμα του κοτόπουλου, προσθέτετε το μπέικον κομμένο σε καρέ για να σοταριστεί κι αυτό. Όταν τα κρεατικά ροδίσουν ελαφρά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ρίχνετε μέσα στο τηγάνι το σακουλάκι με τα λαχανικά (ή τα λαχανικά σας) και κλείνετε το τηγάνι με καπάκι. Με αυτό τον τρόπο όλα τα υλικά σας θα βράσουν με τα υγρά από τα λαχανικά και θα μαλακώσουν. Αυτό θα πάρει αρκετή ώρα μέχρι να ετοιμαστούν. Τελευταίο θα προσθέσετε τον μαϊντανό ή το κόλιανδρο χοντροκομμένο. Εάν κρίνετε απαραίτητο μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο νεράκι. Προσωπικά δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ.

Ξεσκεπάζετε για να δοκιμάσετε με το πιρούνι σας ότι έχουν μαλακώσει τα λαχανικά και το κοτόπουλο και είναι έτοιμα. Αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας, προσθέτετε το κόλιανδρο και τα τυριά σας και ανακατεύετε ενώ απομακρύνετε από το μάτι. Ήδη η ζέστη του σκεύους βοηθάει στα τυριά να λιώσουν και να δώσουν ένα ομοιόμορφο και πολύ νόστιμο αποτέλεσμα! 
Προτάσεις σερβιρίσματος. Για όσους έχουν ξαναφάει quesadilla, η κλασσική πρόταση είναι ως γέμιση σε πίτα τορτίγια. Αγοράζετε μια συσκευασία μεγάλες πίτες τορτίγια από το σούπερ μάρκετ και ζεσταίνετε δύο πίτες στο φούρνο ή με ελαφρύ τηγάνισμα χωρίς λάδι. Απλά, θα την τοποθετήσετε σε ένα ζεστό τηγάνι πάνω στο μάτι για μερικά δευτερόλεπτα από τη μια πλευρά και μετά από την άλλη. Τοποθετείται την πρώτη πίτσα στο πιάτο, στη συνέχεια ρίχνετε μέρος από τη γέμιση πάνω στην πίτα και καλύπτετε με μια ακόμα πίτα από πάνω. Πατάτε καλά να συμπτηχθούν και κόβετε την quesadilla σαν πίτσα σε έξι κομμάτια και σερβίρετε!

Διαφορετικά, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν γέμιση σε σουβλάκι με στρογγυλή πίτα τορτίγια. Το μικρότερο μέγεθος που θα βρείτε, σε συσκευασία των 8 τεμαχίων. Την πίτα θα τη διπλώσετε σαν φάκελο. Ακουμπήστε την πίτα στο πιάτο σας και βάλτε 2 κουτάλιές γέμιση στο κέντρο. Διπλώστε το κάτω τεταρτημόριο (χωρίστε νοητά την πίτα σε 4 κομμάτια - τεταρτημόρια) μέχρι τη μέση της πίτας και, έπειτα, διπλώστε από πάνω της το αριστερό και το δεξί τεταρτημόριο μέχρι τη μέση. Απο την πάνω πλευρά θα εξέχει λίγο η γέμιση.

Τέλος, η παρουσίαση που επέλεξα εδώ περιελάμβανε μικρές πίτες τύπου σουβλάκι, τις οποίες τις έκοψα και τις άνοιξα σαν τσεπούλα. Μέσα στην τσεπούλα έβαλα τη γέμιση μου και πασπάλισα από πάνω με τριμμένο τυράκι. Έτσι, μπορούσε να πάρει ο καθένας την quesadilla του χωρίς να χρειάζεται πιάτα και μαχαιροπίρουνα και χωρίς να του τρέχουν τα υλικά δεξιά κι αριστερά. Ιδανική ιδέα για πάρτυ! (φωτογραφία πάνω)

Καλή σας διασκέδαση!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!