Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Spring Rolls με γαρίδες και νουντλς, τα αυθεντικά κινέζικα!

Τρελαίνομαι για spring rolls και όποτε με βγάζει ο γαστριμαργικός δρόμος μου σε κινέζικο εστιατόριο δεν παραλείπω να τα παραγγέλνω! Με τι τα γεμίζουμε και πως τα τυλίγουμε; Πολλές παραλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθενος μας. Η επιλογή εδώ ήταν γαρίδες, νούντλς, λάχανο και καρότο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Απαραίτητη η oyster sauce!

Ο μπελάς, όπως και με όλα τα κινέζικα φαγητά, είναι στην προετοιμασία.

Για το τύλιγμα των spring rolls κατάλληλο είναι το φύλλο κρούστας, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Γιαν, βέρα Κινέζα φίλη, το οποίο θα το κόψετε στα τέσσερα με μια ροδέλα, όπως της πίτσας ή με ένα μαχαίρι. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αναλωνώσαστε να βρείτε φύλλα για spring rolls και να τα πληρώσετε αδρά.

Αγόρασα από το σούπερ μάρκετ ένα πακέτο γαρίδες, τις μικρές και ξεφλουδισμένες και τις έβρασα για 5 λεπτάκια, δεν χρειάζονται παραπάνω. Τις σουρώνουμε και τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι μας. Τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

Καθαρίζουμε ένα καρότο και το κόβουμε ζουλιέν με μήκος 2 εκατοστών όπως φαίνεται εδώ
ή σε μικρά καρέ. Τα καρέ θα τα κόψετε κόβοντας τα ζουλιέν σε μικρότερα κομμάτια. Μπορείτε να το βράσετε για λίγο, για 1-2 λεπτά, όχι περισσότερο. Εγώ δεν το έκανα και μου ήταν πολύ ευχάριστο και ελαφρώς κριτσανιστό και απόλυτα κατανοητό στη γεύση ότι τρώω καρότο. 

Κόβετε ένα μικρό κομμάτι από το λάχανο σας και το τρίβετε ή το κόβετε με το μαχαίρι και στη συνέχεια το ψιλοκόβετε για να μπορεί να χωράει στο spring roll. Σφίξτε το με το χέρι σας για να σπάσουν οι ίνες του και αφήστε το και αφήστε το στην άκρη μέχρι να μας χρειαστεί.

Τέλος, τα νούντλς τα έβρασα σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας για 3-5 λεπτά και τα ξέβγαλα με κρύο νερό για να μην γίνουν λάσπη. Μην τα αφήσετε να βράσουν όπως τα μακαρόνια γιατί θα γίνουν νιανιά και θα είναι για πέταμα. Θα χρειαστείτε περίπου 50γρ νουντλς, ήτοι γύρω στα 20-30 κομμάτια, τα οποία όταν βράσουν και κρυώσουν θα τα κόψετε με το μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια περίπου 5 εκατοστών για να χωράνε στα spring rolls. Μην αγχωθείτε να τα κόψετε ισομετρικά, δεν είναι απαραίτητο!

Ανακατεύετε καλά για να ενοποιηθούν όλα σας τα υλικά και ρίχνετε μέσα 2 κσ. oyster sauce, 1κγ. σησαμέλαιο, 1κγ ζάχαρη και 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα.

Καθόσαστε στην καρέκλα γιατί θα έχετε πολύ δουλειά και θα πονέσει η πλάτη σας και σίγουρα θα αναφωνίσετε "Τι τα'θελα να τα φτιάξω!" αλλά κάντε υπομονή και θα είναι πεντανόστιμα, σας το εγγυώμαι. 

Έχετε μπροστά σας τα φύλλα κομμένα στα τέσσερα. Παίρνετε μια κουταλιά γέμισης και την τοποθετείται στο κέντρο του φύλλου και προς τα αριστερά. Διπλώνετε το πάνω μέρος προς τα κάτω, το αριστερό μέρος προς τα δεξιά και το κάτω μέρος προς τα πάνω, κι έπειτα αρχίζετε να τυλίγετε, κι έτοιμο! Αφήνετε στην άκρη μέχρι να τελειώσετε με όλα!

Προσοχή, προσοχή!!! Μη βάλετε πολύ γέμιση γιατί το φύλλο θα σας σκίσει. Χρειάζονται απαλές κινήσσεις στο τύλιγμα.

Όταν ολοκληρώσετε με όλα, τα τηγανίζετε σε καυτό σησαμέλαιο για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Χρυσίζουν γρήγορα και προσοχή μην τα κάψετε! Τα spring rolls μπορείτε να τα φάτε σκέτα, η Γιαν έτσι τα προτιμά, ίσως κάτι ξέρει, διαφορετικά ετοιμάστε μια σαλτσούλα στα γρήγορα.

Συνταγή για τη σαλτσούλα θα βρείτε εδώ

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!