Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Κρητικός ντάκος με μυζήθρα


Ποιός έχει πάει στην Κρήτη και δεν έχει φάει ντάκος; Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς.

Βασικό συστατικό για το ντάκο είναι τα μεγάλα στρογγυλά κρίθινα παξιμάδια και φυσικά το ανθότυρο. Εννοείται ότι στην περίπτωση που δεν έχετε ανθότυρο θα βάλετε πάνω στο παξιμάδι νοστιμότατη φετούλα!

Ξεκινάτε βρέχοντας το παξιμάδι «περνώντας» το κάτω από το νερό της βρύσης για μερικά δευτερόλεπτα. Αλατοπιπερώνετε και λαδώνετε το παξιμάδι επαρκώς. Τρίβετε μια ώριμη ντομάτα στο χοντρό τρίφτη και την απλώνετε πάνω στο παξιμάδι. Τέλος, τρίβετε με τα χέρια σας τη μυζήθρα και ρίχνετε επάνω μερικές ελιές. Λίγο λαδάκι ακόμα και ριγανούλα και … είστε έτοιμοι!

Ο ντάκος μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό βραδινό «γέυμα» ή κολατσιό ή ακόμα μια υπέροχη σαλάτα για το μεσημεριανό σας!

Φιλιά, Φωτεινούλα   

5 σχόλια:

  1. καλησπεραααα και καλό μήνα να έχεις!!!! και οτι σκεφτόμουν να φάω κάτι τέτοιο το βράδυ!!!θα κάνω όμως μια παρασπονδία...θα βάλω φετούλα....γιατί το ανθότυρο μου τελείωσε!!!φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ φετούλα βάζω γιατί εδώ στην Αθήνα δύσκολα βρίσκεις ανθότυρο. Αυτό που έχω βάλει στη φωτογραφία είναι μυζήθρα ;)

      Διαγραφή
    2. στη Θεσσαλονίκη βρίσκω ανθότυρο...τοπικό..βέβαια δεν είναι σαν το κρητικό..αλλά και με φετούλα και ρίγανη είναι μούρλια!!!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο σαν γεύμα, σαν σαλάτα, σαν ορεκτικό... όπως και να το δεις, θαυμάσιο και πολύ υγιεινό, ειδικά άμα έχεις αυθεντικό Κρητικό παξιμαδι!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παξιμαδάκι έχουμε και μπόλικο καθώς η καταγωγή είναι από Κρήτη και κάθε χρόνο πάμε 2-3 φορές!

      Διαγραφή

Chit chat!!!