Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Κουνέλι στιφάδο με ολόκληρα πομοντόρια και κρεμμυδάκια εσαλότ



Αυτή η συνταγή είναι κάτι σαν μύθος για τους Έλληνες. Πολλά έχουν ειπωθεί για αυτή τη συνταγή και η αλήθεια είναι ότι όσα χρόνια και να περάσουν παραμένει ανεπανάληπτη. Δεν θα μπορούσε να λείπει, λοιπόν, από το βιβλίο μαγειρικής μου! Εξάλλου το κουνέλι είναι από τα πιο αγαπημένα μου κρέατα.

Για να μαλακώσει το κουνελάκι μας και να νοστιμίσει θα το μαρινάρουμε από την προηγούμενη μέρα, ένα 12ωρο δηλαδή. Αρχικά θα ετοιμάσουμε τη μαρινάτα και θα την αφήσουμε να κρυώσει πριν τη ρίξουμε πάνω στο κουνέλι.

Για τη μαρινάτα θα χρειαστούμε λευκό κρασί και ξύδι, ένα κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, ένα κλωνάρι σέλινο, ένα καρότο κομμένο σε ροδέλες και 3-4 σκελίδες σκόρδο πατημένο. Από μπαχαρικά, θα χρειαστούμε 2 φύλλα δάφνης, 10-15 κόκκους πιπέρι και ½ κγ δεντρολίβανο.

Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 3 κούπες λευκό κρασί, ¼ κούπας λευκό ξύδι και όλα τα προαναφερόμενα υλικά. Το αφήνουμε και βράζει για 5 λεπτά και μετά περιμένουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε τη μαρινάτα και κρατάμε χώρια τα λαχανικά. Σε ένα τάπερ, τοποθετούμε το κουνέλι μας, το περιχύνουμε με τη μαρινάτα και το κρατάμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Αναποδογυρίζουμε το κουνέλι 1-2 φορές όσο μπορούμε μέχρι να έρθει η ώρα να το μαγειρέψουμε.

Την επόμενη μέρα…
σουρώνουμε το κουνέλι και το αφήνουμε να στραγγίξει από τα πολλά υγρά και το ταμπονάρουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας. Το αλευρώνουμε καλά και το τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά όπου το λάδι είναι περίπου 1 δάχτυλο στον πάτο της κατσαρόλας. Αναποδογυρίζουμε το κρέας ώστε να τσιγαριστεί καλά από όλες τις πλευρές. Για να προλάβουμε μπαμ και μπουμ στην κουζίνα καλό θα ήταν να τρυπήσετε τα μάτια του κουνελιού με μια οδοντογλυφίδα (εφόσον μπορείτε) ώστε να βγει το υγρό τους αλλιώς … θα έχετε πυροτεχνήματα!

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο από τη μαρινάτα ώστε να τσιγαριστούν κι αυτά λιγάκι (εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε φρεσκοκομμένο ξερό κρεμμύδι) και περιχύνουμε το κουνέλι με τη μαρινάτα και 2 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει σε ΠΟΛΥ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Συχνά πυκνά τσεκάρουμε το κουνέλι ώστε να μην μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Μετά από μία ώρα μαγειρέματος…
αλατοπιπερώνουμε το κουνελάκι μας και του προσθέτουμε 10-15 πομοντόρια ολόκληρα, 1κγ ζάχαρη και 8-10 κρεμμύδια εσαλότ σοταρισμένα.

Θα επιλέξουμε τα κρεμμύδια εσαλότ τα οποία θα τα πλύνουμε και θα τα ξεφλουδίσουμε με το χέρι αφήνοντας την τελευταία στρώση φυλλώματος για να παραμείνουν ολόκληρα κατά το μαγείρεμα τους. Τα τσιγαρίζουμε σε καυτό λάδι για μερικά λεπτά μαζί με 2-3 ολόκληρες (μόνο πλυμένες) σκελίδες σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με 2κσ. από το λάδι που τσιγαρίστηκαν.

Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει άλλη μισή ώρα…
μέχρι να γίνει λιώμα το κουνέλι και πάλι ελέγχουμε να μην μας κολλήσει. Εάν χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε άλλο ένα ποτηράκι νερό.

Μετά από αυτό το τελευταίο μισάωρο μαγειρέματος…
μπορούμε να απολαύσουμε ένα τέλειο μυρωδάτο κουνελάκι! Συνοδεύουμε το φαγητό μας με λευκό ρύζι ή πατάτες τηγανιτές, φέτα και φρεσκοκομμένη μαρουλοσαλάτα.

Για καλύτερο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα στο πιάτο μας, αφαιρούμε το κουνέλι από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα μαζί με τα πομοντόρια και τα κρεμμυδάκια. Σουρώνουμε τη σάλτσα μας για να αποφύγουμε τυχόν «ατυχήματα» με κοκαλάκια και τη σερβίρουμε χωριστά στο τραπέζι ή πάνω στο ρύζι μας.


Πασπαλίστε το φαγητό σας με φρέσκο πράσινο πιπεράκι και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα!


Φιλιά, Φωτεινούλα


6 σχόλια:

  1. Έγραψες Φωτεινούλα, με αυτό το πιάτο! Επικό!
    Εύγε σου.


    Τη δική μου μερίδα παρακαλώ, με τηγανιτές πατάτες...:)

    Καλό Σ/Κ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου κοριτσάρα μου! Καλό, ε; λουκούμι Και εννοείται ότι φαγώθηκε ακόμα και το κεφαλάκι. Κι εγώ ήθελα τηγανιτές πατάτες αλλά είχα κάνει χτες και προχτές και δεν άντεχα άλλο!
    Φιλιά, Φωτεινούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρευω στοιφαδο και ειδικα με κουνελι εινια το αγαπημενο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είμαι σίγουρη ότι αυτό θα το απολαύσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λαχταριστό φαίνεται!!!! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!