Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Εύκολη και γρήγορη βάση πίτσας και πεϊνιρλί



Όλο απέφευγα να φτιάξω ζύμη πίτσας, δεν ξέρω γιατί, μάλλον επειδή τη θεωρούσα εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, ώσπου ήρθε η ώρα να καταρρίψω αυτό το μύθο.
                                              
Ζεσταίνουμε ελάχιστα 250γρ. γάλα σε ένα κατσαρόλι, τόσο όσο να μπορούμε να αφήσουμε το δάχτυλο μας μέσα για πολύ ώρα χωρίς να μας ενοχλεί. Το αποσύρουμε από το μάτι και διαλύουμε μέσα σε αυτό 40γρ. υγρή μαγιά από το φούρναρη.

Τη μαγιά του φούρναρη δεν μπορώ να την αντικαταστήσω με καμία άλλη! Κάντε τον κόπο και δοκιμάστε τη διαφορά!

Σε ένα μπολ κοσκινίζω 500γρ αλεύρι και ανακατεύω με 2 αβγά, 2κγ αλάτι, 1κγ λευκό ξύδι, 1κγ βασιλικό, 2κσ χλιαρό νερό βρύσης και 2 κσ ελαιόλαδο.


Προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος με τη μαγιά στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη και ρίγανη ή θυμάρι για πιο αρωματική!

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο μέγεθος μέσα σε ένα ταψί ή πάνω σε ένα φύλλο σιλικόνης με τη βοήθεια πλάστη.

Στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε πεϊνιρλί, πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνι και έπειτα με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη στη μέση αφήνοντας ανέγγιχτες τις άκρες.

Στολίζουμε την πίτσα ή το πεϊνιρλί μας με ό,τι υλικό επιθυμούμε και την ψήνουμε στον αέρα, στους 180ο C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσίσει η ζύμη στην ακρούλα όσο μας αρέσει. Εάν επιλέξετε να την ψήσετε πάνω κάτω θα πρέπει να προσέξετε ότι σας έχει ψηθεί από κάτω και δεν είναι μαλακή.  

Μπορείτε να βάλετε τη ζύμη στην κατάψυξη είτε ανοίγοντας την και γεμίζοντας την με τα υλικά που επιθυμείτε είτε σε μπάλα τυλιγμένη σε διαφανής μεμβράνη. Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να ψήσετε την πίτσα σας απευθείας από την κατάψυξη ενώ, στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να την αφήσετε να ξεπαγώσει και να την ετοιμάσετε στη συνέχεια.

Δεν έχω δοκιμάσει άλλες ζύμες αλλά η συγκεκριμένη ήταν απλούστατη, γρήγορη, γευστική και τραγανή!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!