Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Καταϊφι με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα


Μην ψαρώνετε και απλά πέστε στα δίχτυα του! Πάμε να φτιάξουμε ένα καταϊφάκι να γλυκαθούμε για τα καλά και να νιώσουμε το σιροπάκι να ρέει. Σε λίγα λεπτά θα το έχουμε έτοιμο!



Λίστα για ψώνια 
1 συσκευασία φύλλο καταϊφι
300γρ. ξηροί καρποί ανάλατοι, χοντροτριμμένοι  (αμύγδαλο, φουντούκι, καρύδι, φυστίκι Αιγίνης) 
2κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1κ.σ. κανέλα σκόνη

Σιρόπι
1,5 φλιτζάνι νερό
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού ή λεμομνιού


Χρειαζόμαστε μια συσκευασία φύλλο κανταϊφι, την οποία θα την αφήσουμε να ξεπαγώσει καλά. Ανοίγουμε τη συσκευασία και αρχίζουμε να ξεμαλλιάζουμε το κανταϊφι μας, τρίχα τρίχα, μέχρι να ξεχωρίσουν μεταξύ τους όλες οι τριχούλες!

Εν τω μεταξύ έχουμε τρίβουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς μας, αμύγδαλο λευκό ανάλατο, φουντούκι, καρύδι, αιγίνης (χωρίς το τσόφλι), ανάλογα με το ποιους προτιμάμε, και τους ανακατεύουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη. 

Απλώνουμε μια σειρά τριχούλες στον πάγκο μας και βάζουμε μία στρώση από τη γέμιση της αρεσκείας μας που έχουμε ετοιμάσει χωρίς να την τσιγκουνευτούμε κατά μήκος τους.

Ξεκινάμε και τυλίγουμε το κανταϊφι με τα δύο χέρια, σπρώχνοντας τις άκρες προς τα μέσα ενόσω τυλίγουμε για να μη μας φύγει η γέμιση. Το κανταϊφι πρέπει να είναι "δεμένο" αλλά όχι σφιχτό, αλλά ούτε και χαλαρό. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο φύλλο μέχρι να τελειώσει.



Τοποθετούμε τα καταϊφια το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και ακουμπάμε μια κουταλίτσα βούτυρο πάνω στο καθένα. Στη συνέχεια, τα πασπαλίζουμε με λίγους ξηρούς καρπούς από πάνω και τα ψήνουμε στο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο Cμέχρι να ροδίσουν, για μισή ώρα περίπου.
   
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι τους βράζοντας όλα τα υλικά για 15 λεπτά περίπου. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και μια κουταλιά μέλι.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά, και στη συνέχεια το περιχύνουμε στο πλάι και ανάμεσα στα καταϊφια με το ζεστό σιρόπι, όχι καυτό. Προσέξτε γιατί το σιρόπι θα πρέπει να καλύπτει τα κανταϊφια μέχρι τη μέση και από πάνω να μείνουν τραγανά.

Όταν σιροπιαστούν για τα καλά μπορούμε να τα σερβίρουμε.

Συμβουλή για όσους δεν αποχωρίζονται τη σοκολάτα
1. Λιώστε λίγη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και απλώστε τη σε λεπτές γραμμούλες πάνω από το κανταϊφι. 
2. Βάλτε στη γέμιση με τους ξηρούς καρπούς κομμάτια σοκολάτας κουβερτούρας.

Φιλιά, Φωτεινούλα

2 σχόλια:

  1. Χτυπάει κοκκινο η υπογλυκαιμία μετά το διάβασμα του τίτλου! Φανταστικά και πάλι Φωτεινή μου, συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το προτιμούσα χωρίς σοκολάτα αλλά είπα να το κάνω λίγο πιο ενδιαφέρων!

      Διαγραφή

Chit chat!!!