Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Ριζότο θαλασσινών με γαρίδες και μύδια

Μπορεί να μην πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία αλλά τι τις θέλουμε τις φωτογραφίες μπροστά στο μεγαλείο αυτής της συνταγής;


Λίστα για ψώνια
10 μέτριες γαρίδες
10 μύδια κατεψυγμένα
1φλιτζάνι ρυζι Arborio
1 λίτρο ζωμό ψαριών
1 ξερό κρεμμύδι
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι


Θα ετοιμάσουμε ένα ωραιότατο ριζότο με γαρίδες και μύδια στο πνεύμα της εποχής, της Σαρακοστής. Ξεκινάμε σοτάροντας σε ελαιόλαδο ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε μία ντομάτα ψιλοκομμένη, και ξεφλουδισμένη κατά προτίμηση, σβήνουμε με ένα κρασοπότηρο λευκό κρασί  και προσθέτουμε 10 μέτριες γαρίδες στο σκεύος. Οι γαρίδες μπορούν να είναι ολόκληρες με το κέλυφος και καλά πλυμένες. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά από τα υλικά για μισή ώρα περίπου προσθέτοντας νεράκι όποτε χρειάζεται ώστε να ψηθούν οι γαρίδες. 

Σε ένα άλλο κατσαρόλι αχνίζουμε τα μύδια σε νερό και λευκό κρασί. Για 10 μύδια θα χρειαστούμε ένα ποτήρι νερό και ένα κρασοπότηρο λευκό κρασί, και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό για 15 λεπτά περίπου.

Όταν οι γαρίδες είναι έτοιμες, τις αποσύρουμε από το σκεύος και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ρύζι Arborio. Το φέρνουμε μερικές βόλτες να γυαλίσει και αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιές από ζωμό ψαριών που έχουμε ετοιμάσει αλλά και από το ζουμί που έχουν αφήσει τα μύδια αφού τον σουρώσουμε προηγουμένως.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό και αλατάκι έως ότου το ρύζι να είναι έτοιμο χυλωμένο. Κανονικά το ριζότο θέλει παρμεζάνα στο τελείωμα του αλλά μια που είναι Σαρακοστή λέω να το κάνουμε νηστίσιμο. Εσείς μπορείτε να το κάνετε όπως θέλετε ανάλογα με την περίσταση. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε αχιβάδες και καραβίδες! 

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε αμέσως το ριζότο παρέα με τα υπόλοιπα καλούδια. Καλή Σαρακοστή!

Φιλιά, Φωτεινούλα    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!