Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Γευστικότατο παστίτσιο... χωρίς σχόλιο




Πολύ καιρό τώρα μου γκρίνιαζε η κόρη μου να της φτιάξω ένα παστίτσιο αλλά δεν το αποφάσιζα ώσπου… ήρθε η ώρα του το Σάββατο το πρωί. «Τι μακαρόνια με κιμά, τι παστίτσιο;» σκέφτηκα, «αφού έχω χρόνο θα της το φτιάξω!». Κι έτσι κι έγινε. Κι ευτυχώς που έγινε γιατί και τέλειο ήταν και είχα φαγητό και για την επόμενη μέρα!


Ξεκινάμε με τα μακαρόνια μας. Για 4 άτομα χρησιμοποίησα ένα ολόκληρο πακέτο, εκείνο που γράφει «για παστίτσιο» και φάγαμε όμως 2 μέρες. Τα μακαρόνια τα έβρασα όπως περιγράφω εδώ

Όταν τελείωσα το βράσιμο, αράδιασα τα μακαρόνια μέσα στο ταψί που θα έψηνα το παστίτσιο και τους έριξα από πάνω και ανάμεσα μπόλικο χοντροτριμμένο ξερό ανθότυρο Κρήτης και τα άφησα να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσω τον κιμά.


Σοτάρω τον κιμά με ελαιόλαδο και τον σβήνω με ½ ποτήρι κόκκινο κρασί. Αφήνω λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω 1 ποτήρι νερό, 1 χάρτινη συσκευασία χυμό ντομάτας (ή 3 τριμμένες ώριμες ντομάτες και 1κγ ζάχαρη) και αφήνω να βράσει για μισή ώρα περίπου ώστε να μαλακώσει. Προσθέτω στον κιμά μου αλάτι, πιπέρι, 3 κόκκους μπαχάρι και 3 κόκκους γαρύφαλλο και 1 φύλλο δάφνης. Δοκιμάζω να σιγουρευτώ ότι με ικανοποιεί η γεύση του!

Όταν ολοκληρώσω το μαγείρεμα του κιμά τον αφήνω στην άκρη κι αυτόν για να κρυώσει πριν τον ρίξω πάνω από τα μακαρόνια. Ρίχνω τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζω ξανά με χοντροτριμμένο ξηρό ανθότυρο Κρήτης.

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ, θα διαβάσετε τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ

Για το παστίτσιο, θα προσθέσετε στη σάλτσα μπεσαμέλ 1/2 κγ μοσχοκάρυδο ανάλογα με την προτίμηση σας.

Όταν κρυώσει η μπεσαμέλ, την απλώνω πάνω στον κιμά ώστε να καλύψει όλα τα υλικά μας. Πασπαλίζω με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και βάζω το ταψί μου στο φούρνο.


Επειδή όλα τα υλικά μας είναι μαγειρεμένα, το μόνο που χρειάζεται είναι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ. Σε 50 περίπου λεπτά, στον αέρα, στους 180ο C, το παστίτσιο μας είναι έτοιμο!

Αφήστε το να κρυώσει πριν ξεκινήσετε να σερβίρετε διαφορετικά θα σας διαλυθεί. Συνοδέψτε το με σαλατούλα και νόστιμο τυρί φέτα!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

7 σχόλια:

  1. Μμμμμ να το'χα εδώ..Φωτεινή δεν μας αφήνεις να κάνουμε δίαιτα, ε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περίεργο με όλα αυτά τα μαγειρέματα είναι ότι κανένας στην οικογένεια δεν παχαίνει!!! Οπότε μην φοβάσαι τίποτα... εκτός αν φας όλο το ταψί!!!

      Διαγραφή
  2. Φωτεινούλα πολύ ωραίο φαγητό!Το καλό είναι ότι μένει και για την επόμενη!Ξερό ανθότυρο Κρήτης είναι καταπληκτικό!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχω μια μανία με το ανθότυρο Κρήτης λόγω καταγωγής! είναι το αγαπημένο μου για όλα τα παραδοσιακά ζυμαρικά!

      Διαγραφή
  3. το φαγητο που αγαπαμε να τσακιζουμε...οικογενειακώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω αφηνω τον κιμα ζουμερο και εκει ριχνω τα μακαρονια(οτι μακαρονι υπαρχει στο σπιτι)να ψηθουν
    μετα το αφηνω λιγο μεχρι να φτιαξω την κρεμα και μετα τουμπα στο ταψι κρεμα και φουρνο ή ριχνω την κρεμα μεσα στον κιμα χωρις πολυ ανακατεμα λιγο τυρι απο πανω και στο φουρνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!