Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Εκμέκ κανταϊφι, το πολίτικο



Καταπληκτικό γλυκό, και στην εμφάνιση και στη γεύση! Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν το έχει δοκιμάσει, ακόμα κι αν είναι φανατικός της σοκολάτας. Και τελικά δεν είναι δα και τόσο δύσκολο για να το φτιάξεις. Θέλει, βέβαια, το χρόνο του.

Όλες οι ποσότητες που  αναφέρονται παρακάτω αφορούν ένα μικρό ταψί, το οποίο βγάζει περίπου δέκα κομμάτια. 

Ξεκινάμε με ένα πακέτο φύλλο για κανταϊφι το οποίο και θα ξεμαλλιάσουμε αλλά θα χρησιμοποιήσουμε το μισό. Θα πρέπει να ξεχωρίσετε τις τρίχες όσο περισσότερο γίνεται και να μην είναι κολλημένες. Τοποθετούμε μια παχιά στρώση φύλλου στον πάτο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε για το εκμέκ. Το πάχος θα πρέπει να είναι περίπου 3 εκατοστά. Βάζουμε κομματάκια βούτυρο διάσπαρτα πάνω στο φύλλο και το ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου μέχρι να χρυσίσει. Δεν θα πρέπει αν ψηθεί πολύ για να μην σκληρύνει αργότερα.

 Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας για να τη βάλουμε στο ψυγείο και να δέσει. Την κρέμα την ετοιμάζουμε όπως την βασική κρέμα πατισερί και την αρωματίζουμε με 1-2 βανίλιες.

Συνταγή για την κρέμα πατισερί θα βρείτε εδώ

Καλό θα ήταν, στην παραπάνω συνταγή για την κρέμα, να αυξήσετε την ποσότητα της για να γίνει μια παχιά στρώση κρέμας. Για το μέτριο ταψάκι θα χρειαστείτε τουλάχιστον 350γρ γάλα και 350γρ κρέμα γάλακτος. Εάν σας φανεί σφιχτή ή λίγη θα προσθέσετε λίγο ακόμα γάλα στο κατσαρολάκι για να αυξήσετε την ποσότητα της. Καλύψτε την κρέμα με μια διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε και τη σαντιγύ χτυπώντας στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ 400γρ. γάλακτος με 6 κσ ζάχαρη άχνη και βάζουμε τη σαντιγύ στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγο πριν βγάλουμε το φύλλο από το φούρνο βράζοντας 1,5 ποτήρι νερό με 1,5 ποτήρι ζάχαρη, 1κσ μέλι, 2 φλούδες πορτοκάλι και 1 ξύλο κανέλας για 10 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 λεπτά και περιχύνουμε το ψημένο φύλλο. 

Όταν ετοιμαστεί το φύλλο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το περιλούζουμε με το σιρόπι. 

Στο multi τρίβουμε 50γρ καρύδι, 50γρ αμύγδαλο λευκό ανάλατο και 1 κσ κανέλα και τα ρίχνουμε πάνω από το σιροπιασμένο φύλλο.

Και τώρα θα ξεκινήσουμε τη σύνθεση του εκμέκ!
Όταν έχει απορροφήσει το φύλλο το σιρόπι και έχουμε πασπαλίσει με τους ξηρούς καρπούς, απλώνουμε την κρέμα βανίλιας και, στη συνέχεια, το 1/3 της σαντιγύ. Την υπόλοιπη σαντιγύ την απλώνουμε σε σχέδια με χρήση κορνέ πάνω από το στρώμα της σαντιγύ. Αποτελειώνουμε το εκμέκ πασπαλίζοντας με μπόλικο τριμμένο φουντούκι.

Ουφ! Αυτό ήταν. Σας κούρασα! Δεν το πιστεύω! Το αποτέλεσμα όμως θα σας αναδείξει σε μικρούς ζαχαροπλάστες και θα πείσει τους φίλους σας για τις ικανότητες σας στη ζαχαροπλαστική.


Φιλιά, Φωτεινούλα

3 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραία συνταγή για εκμέκ.Περίπου η ίδια με την δικιά μου που την είχα δει στην Ελένη Ψυχούλη chef on air. H δικιά σου μου φαίνεται πιό πλούσια. Θα την φτιάξω αύριο Κυριακή και θα σου πω το αποτέλεσμα...Καλό Σ/Κ. vicky.dimi (fb)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω εντυπώσεις... Κι ενα μικρό κομμάτι από το ταψί!

      Διαγραφή
  2. Ευχή και το ταψί δικό σου !!! Πολλά φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!